A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

egynapos kirándulás a Cinque Terrére

Toszkánán kívül van a szomszédos Liguriában ez az 5 kicsi falu a sziklás hegyoldal szűk réseiben. A színes, keskeny házak szorosan egymáshoz simulva állnak, a tenger színe mélykék, ideális minden korosztálynak de aki nem szereti a tömeget az inkább mondjonle róla. 

A Cinque Terre már Liguriában van de ez végülis kinek számít? Hiszen Toszkána nyugati partján a tengert követve Viareggio strandjai , Forte dei Marmi drága butikjai és a Carrarai márványhegyek után tovább vezetve máris átérünk ebbe a tartományba. Az 5 kis falu mindenkit elbűvöl és érhető: hegy-tenger-kis falvak színes házakkal.... szépségeiről már írtam több cikket, ezekhez klikk ide..

Választhattok a vonatozás és hajókázás között vagy vegyesen is csinálhatjátok. Az autózást helyben abszolut nem ajánlom mert ugyan fantasztikusak az utak a sok kanyarral és a tenger látványával de parkolni szinte lehetetlen. Aki hajózni szeretne az megcélozhatja Lerici vagy La Spezia városát ahonnan a hajók kb óránként indulnak délelöttönként. Lericiben a La Vallata parkolót ajánlom ahol én is meg szoktam állni  és ahonnan gyalog 20 perc a kikötő, nyáron van kisbusz is amivel csak 6-7 perc. Sajnos a hajók a tengeri viszonyoktól függően járnak tehát csak aznap reggel derül ki hogy mennek-e s hogy megállnak-e mindegyik faluban vagy csak Monterossoban és Portovenerében. Időben induljatok tehát el hogy legkésöbb 10re oraérjetek a parkolóba hogy a 10.30as hajot elérjétek. La Speziában van egy nagy parkoló garázs az állomás alatt (Parcheggio centrale) és a kikötőben a Mirabello részen. A napi hajójegy ára 2022ben 37 euro tehát nem olcsó de cserében egész nap bármelyikre felülhettek. A részleteket a parkolással, hajókkal, menetrenddel, árakkal kapcsolatban megtaláltok a közlekedéses cikkben, infokhoz klikk ide. )

A lényeg hogy hajóval La Speziából vagy Lericiből is kb fél óra alatt értek a félsziget csúcsában lévő Portoveneré-be, ahol először megállnak a hajók. Ez ugyan nem az  5 falu egyike de a nemzeti park része és szerintem megéri kiszállni egy órára. A hajók folytatják útjukat tovább a Cinque terre falvai felé, az első, vagyis legdélibb  Riomaggiore ahova fél óra alatt érnek. Aztán innen már sokkal sűrűbben jön a többi falu: Manarola, Vernazza és végül Monterosso, mert a középső faluban, ami Corniglia, nem tudnak kikötni a hajók.  Az első 3 városka nagyon hasonló, egy sziklás részen tud kikötni a hajó de eléggé inog, egy kis hídon lehet kiszállni. Ezekben nincsen igazi strand, csak kavicsos, sziklás rész és sokan a sziklákon fekszenek  -pontosabb leíráshoz klikk ide. Én az utolsó vagyis Monterosso városkában szoktam több időt tölteni, mert itt van strand is ami részben kavisos, homokos de éttermek, boltocskák is. Főszezonban a homokos rész csak kis része szabad, többnyire fizetős 'egyennapernyős' strandok vannak június 15 -szept 15 között és szinte lehetetlen szabad napernyőt találni. Fontos hogy visszafelé nehogy lekéssétek az utolsó hajót ami Monterossoból nyáron 17 órakor indul és ezzel 18,40re értek vissza Lericibe vagy La Speziába.

Aki nem bírja a hajózást vagy pechjére aznap nem mennek a hullámzás miatt annak marad a vonatozás. Lerici-ben nincsen vasútállomás tehát egyenesen La Speziába vagy egyenesen Monterosso-ba menjetek Ez utóbbiban van egy nagy parkoló fent az elágazásnál és lent a parton egy mesterséges félszigeten. Ha mennek a hajók, akkor indulhat innen a napi kirándulás, rossz idő esetén még mindig lehet vonatozni. A vonatozáshoz is lehet napi jegyet venni aminek ára 2023ban 18,40euro de vannak kedvezményes gyerekjegyek és családi jegy is. (pontos infokhoz klikk a közlekedésről írt menühez). A jegyet a turista info irodákban illetve mostmár az állomás kasszájában lehet megvenni és számítsatok a sorbanállásra is de aztán elég egyszer lekezelni a jegyet és egész nap vonatozhattok fel le-a menetrendet is odaadják kinyomtatva a jegyhez. 2023ban már online is megvehetitek a vonatjegyet, klikk ide. Ez a közelekdési mód sokkal gyrosabb hiszen alig pár perc alatt átér az ember az egyik faluból a másikba de a hajóról azért szerintem sokkal látványosabb a rálátás a falvakra. 

Ha velem akartok jönni akkor jelentkezzetek időben és megbeszéljük hogy hol és mikor tudtok becsatlakozni a csapatba- mindenki saját autóval jön egymás után.

Toszkána északi partján is találhattok szállásokat az oldalon, a Pisa, Lucca zónából már közel van a Cinque terre- az egyik legközelebbi a tengerparton Valeria nyaralója, ahol szobák és apartman is van modernebb stílusban, de teljesen új minden, van hely autónak is, klikk ide.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145