A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Karácsony Toscánában

Milyen Toszkánában a téli klíma? És állítanak-e karácsonyfát? Mit esznek a nagy ünnepi vacsorán? Kiderül az alábbi írásból

 Ennek az írásnak az alapja a rólam szóló rövid cikk mely Fejér Megyei Hírlapban jelent meg 2012ben, klikk ide.

''A fehérvári Toszkánája''

Lajatico - kis toszkán településre ment férjhez  a fehérvári  Nyitrai Réka Viktória. Kisfiával  az ottani magyar  közösségben Mikulásoztak - bár a taljánok  nem ismerik a Nagyszakállút, a virgácsot.

Réka csodálatos képekt tett fel  közösségi oldalára  Firenze ünnepre kivilágított utcáiról, de mint meséli, bár nem vagyunk egymástól anniyra messze, a a karácsony mégis más Olaszországban.  Itt nincsen Adventi naptár, adventi koszorú, nem lehet kapni sem. Csak templomokban tartják meg a gyertyagyújtást egy egyszerű fenyőágakból összefont koszorúformán. Aztán nincsen Mikulás sem, igaz mi magyarok mindenhol tartottunk Mikulás ünnepséget. Firenzében így egy magyar Mikulás hozott  csomagokat és felolvasta a gyerekeknek, miben kellene javítaniuk. Ettünk bejglit, én mézeskalácsot vittem (amit az olaszok szintén nem nagyon ismernek de nagyon lelkesednek érte)...'  Voltak krampuszok is,  vagyis több fiatal magyar lány akik  segítettek  a gyerekeknek és a Miklásnak. Felovasnak mindig egy pér szavas jellemzést és kiosztják nekik az igazi magyar csomagokat csokikkal. 

Nálunk korábban előkerül a karácsonyfája, ugyanis a toszkán családok december 8án a Szeplőtelen Fogantatást ünneplik, ez munkaszüneti nap és ilyenkor  szokás  a faállítás is. Szaloncukrot nem teszünk rá mert az itt nem létezik viszont csillámos papírvirágokat és girlandokat annál inkább. A fa többnyire mű, itt is a piros és arany színek a jellemzőek de a divat minden évben változik. A falvakban és városokban is ezen a napon állítják a jászolokat vagyis olaszul Presepe, ami egy nagyon komoly tevékenység és nem csak a templomok hanem iskolák, irodák, üzeletek sőt magánemberek is csinálnak ilyet sőt ki sin teszik a ház elé. Nápolyban pl még most is inkább csak jászol van minden családban nem pedig karácsonyfa. december 24 még nem is számít annyira ünnepnek, minden nyitva van, a gyerekeknek este filemt vetítenek a színházban meg nálunk pl egyszer 24én este 7kor jött a villanyszerelő kicserélni egy ajzatot amit egy hónapja halogatott. Az olaszoknál nem a Jézuska hanem a Mikulás vagyis Télapo/karácsonyapó - olaszul Babbo Natale hozza az ajándékokat december 25én reggel. 

Érdekes hogy Firenzében német szokás szerinti karcsonyi vásár is van a Santa Croce  templom előtti téren ahol forralt bort is árulnak annak ellenére hogy az olaszoknál ennek nincsen hagyománya. A vásár standjai mindenféle nemzetiségűek, vannak német, osztrák, görög meg persze magyar árusok is. Mi is szertünk kimenni hogy megvehessük az idei első kürtőskalácsot meg angol vajas kekszet, német perecet meg osztrák fekete kenyeret...

Az olaszok rengeteg pépnzt költenek az ajándékokra és nagy figyelmet szentelnek az ünnepi étkezéseknek. Elmaradhatalan a pandoro vagy panettone, kelesztett kalács amit már nem csak maszolával hanem csokival, limoncello krémmel is gazdagítanak. Nincsen töltött pulyka meg kocsonya sem de sokan főznek egy jó húslevest amibe aztán apró tortellinit főznek. Mivel erre felénk sok az erdő és a vad felbukkan a vaddisznópörkölt vagy vadnyúl és a drága szarvasgombára is futja. A karácsonyi vacsorán van mindig hal, tengeri herkentyük, kagyló. Én most pár éve nem csak mézeskalács házikót csinálok hanem szaloncukrot is több ízben így nem kell lemondanunk erről sem. Itt nem annyira zárkóznak be a családok ebben a 3 napban hanem a barátokkal is tartanak vacsorákat - ebédeket és nem ülnek otthon mindig. 

A téli vakácio mindig január 6ig tart  hiszen a Vizkereszt itt majdnem olyan fontos ajándékozási alkalom mint a karácsony, legalábbis a gyerekeknek. Ez részben a mi Mikulásunkat helyettesíti és a rossz gyerekek itt nem virgácsot hanem egy darab fekete szenet kapnak. Ja ez általában csokiból van csak álcázzák tehát nem is olyan rossz. Ez is munkaszüneti nap és a boszorkányok hoznak a gyerekeknek apró cukorkákat is. Sok véros főterén vannak rendezvények aminek fénypontja amikor egy boszorkánynak (beöltözött tűzoltó) ereszkedik le a toronyból a tömegre a nagy ujjongás közepette.

Mi azért szinte minden évben hazamegyünk ilyenkor kihasználva a két hét iskolai szünetet és otthon élvezzük az igazi telet hideggel, hóval, termélfürdővel és halászlével :)

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145