A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Olasz iskola -folytatás

mikor megtudtam hogy csak 12en lesznek az osztályban nagyon örültem. Aztán elkezdődött sz iskola és rájöttem hogy még ez sem pozitív ha a tanár meg minden más rossz. Legalábbis az én mércém szerint aki ugye nem ezen nőtt fel.

frissítve 2018 április

Ezt a stori az olaszokat totál hidegen hagyja míg a magya barátaim tátott szájjal, hüledezve hallgatják. Történt hogy 2010 májusban beirattuk a gyereket az iskolánkba, ami a faluban van. Aztán eljött a nyári szünet és titkon vártam hogy jön majd valami levél vagy visszaigazolás hogy örülünk hogy ide hozza a gyerekét, várjuk szeretettel, x lesz a tanárnéni, ekkor kezdünk, ezt kell hozni első nap.... De semmi hír és ugyan közben megtudtam hogy az iskola majd csak szept közepén kezdődik én szept 10én már tükön ültem. Megláttam egyik nap hogy nyitva a suli kapuja, betelefonátam de egy takarítónő vette fel aki közölte hogy szerinte holnapután kezdődik az iskola de azt hallotta hogy az első nap kapásból értekezlet miatt elmaradnak az első órák. Izgatott keresgélés után megtaláltam az iskola igazgatóság számát ami a közeli városban lévő központ, ahonnan a kis iskolákat is vezetik. A portás majd egy titkárnő után magát az igazgatót kapcsolták nekem mert senki sem értette mit akarok. Én csak annyit mondtam hogy beirattam a gyereket májusban de nem kaptam semmit azóta. Közölték hogy nem is küldtek semmit, majd vigyem a gyereket a suliba szept 15én 8.40re. Ezt tudnom kellene, mert mindig így van. Kérdeztem hogy ki lesz a tanárja? mit vigyen? órarend? tízórai kell-e ....de erre azt válaszolta az igazatónő hogy kérdezzem meg egy anyukákat.

Mi van?? 

Hát felhívtam 3 anyukát akiktől begyűjtöttem az info-morzsákat, mindenki hozzátett valamit. Mivel tényleg volt értekezlet első nap 10.30ig, mondták hogy ők be sem küldik a gyereket aznap mert nincsen aki elvigye akkor hiszen ők dolgoznak. És valóban 3an voltak az első nap az osztályban. Akkor még nem tudtam de ez a rendszer(telenség) mindenre jellemző és a következő fél évben rengeteg álmatlan éjszakám volt emiatt. Na és persze én voltam és vagyok is azóta a fekete bárány az iskolában.

Aki magyar iskolából hozza át a gyereket az egy kényelmes időszaknak néz elébe mert az első évben a gyerek alig tanul mégis osztályelső. Ha viszont egy olasz iskolából viszel haza egy gyereket Magyarországra az kapásból 1 de volt hogy 2 évet is lejjebb folytatta a tanulmányait. Az iskola sokkal kevésbé stresszes, nem buktatnak de sajnos a tudásuk is jóval elmarad az otthoni gyerekekétől. Hogy ez kiskorban rossz-e vagy sem azt mindenki maga dönti el. És ne feledjtek hogy ez egy falusi iskola Toszkánában tehát lehet hogy Milanóban más a helyzet.

Az iskolát minden 6 életévét betöltött gyerek elkezdi illetve azok is akik csak 5,5 évesek és a következő 6 hónapban töltik be csak a 6. évet. Nem lehet halogatni !

Az első 5 évet a scuola elementare-be járnak majd 3 évet a scuola media-ba, ami egy teljesen külön iskola, más tanítókkal. Az elementare-ban most megint egy 'főtanár' tanítja a főbb tárgyakat,  mások a szaktantárgyakat mint zene vagy testnevelés...   Amikor hiányzik egy tanár akkor nincsen helyettesítés hanem elosztják a 12fős osztályt 4 felé és beülnek rajzolni a többi osztályba, a hátsó padokba. Nincsen váltócipő ( nincs latyak) sem öltöző a heti egy testnevelés órához : aznap elég melegítőben menni, aztán ízzadtan visszaülnek a padba tanulni. Nincsen sem úszás sem korcsolya vagy más extra, hanem egy teremben játszanak (rácsos ablakokkal),  vagy néha elbattyognak az 500 méterre találtható falusi fedett sportpályára focizni vagy kosarazni.

Az  elementare nálunk reggel 8,45kor kezdődött és 13,10kor a gyerekek kirohantak az iskolából. Menza vagy napközi nincsen nálunk- maradnak a nagyszülők, rokonok nagyon ritkán a baby sitter. Hogy emellett hogyan lehet dolgozi? Az senkit sem érdekel. Itt minden iskolában van tanítás szombaton is. Jó, mi egy 800 fős faluban lakunk de a szomszédos kisebb nagyobb városokban is hasonló a helyzet, tízből egyetlen olyan iskolát tudok csak ahol du4ig maradnak. Nincsen reggeli ügyelet, az ajtót 8,35kor nyitják és 8,40kor bezárják, aki nem ért eddig be az már nem zavarhatja a többieket. Persze becsöngethesz és kinyitják, ilyenkor a szülőnek alá kell írnia a nagy könyvet hogy elkésett a gyereke. Az 5 tanóra között nincsenek szünetek, csak a középső tízórai szünet 10,30kor, persze nekünk kell csomagolni valamit amit megesznek. Ilyenkor sem nagyon mennek ki az udvarra. 

Az órarendet általában egy-másfél hónappal az iskolakezdés után kaptuk meg és olyan bődületes 'hibákkal' hogy pl 5 óra matek egy napon aztán semmi egész héten... Az iskola annyira szervezetlen a magyarhoz képest hogy én nem tudom megszokni. Az infokat továbbra is az anyukák terjesztik egymás között a gyerekekre várva vagy a tanárnénik papirfecniket tesznek be a gyerek köppenyzsebébe hogy vigye haza, mutassa meg a anyukának. Apropó van köppeny - szerintem ez az egyetlen pozitivuma az itteni elementare iskoláknak. Volt 3 évig egy mi tanárbácsink aki egyedien csinált mindent sajnos rossz értelemben. Nem osztályozott, alig adott házi feladatot és nem írtak szinte semmit napközben sem. Eleve csak olasz és matek füzetük volt meg persze vallás és angol de nem volt füzetük történelemből, földrajzból, tudományokból. Persze ez nem egy normális eset de sajnos hiába reklamáltam én és még egy másik anyuka, azt mondták, hogy mindenki úgy csinlja ahogy akarja.

 A nyári szünet június első hétvégéjén kezdődik és szept 15éig tart tehát több mint 3 teljes hónap. Na és ilyenkor megint csak a nagyszülőkre meg a szomszéd nénire maradnak a gyerekek. Nyári tábor juniusban esetleg juliusban van a szomszéd kis városban akár egész nap is de csak a helyi gyerekeknek, tehát mi oda nem mehetünk. Az én kisfiam egy a kapucinosok által szervezett csak délutáni napközibe járt több hétig, mert oda bevesznek nem-helyieket is. Ez du 3tól este 9ig tartott, csak 50 euroba került egy hétre és együtt főztek és ettek a pappal és a tinédzser animátorokkal. Olyan nyári táborok mint nálunk nem nagyon vannak - én körbenéztem elég alaposan tavaly és egy kivétellel heti 350 euro alatt nem volt semmi.

Na és akkor 10 évesen 2014ben elkezdtük a scuola media-t, amiben minden tárgyat más tanít - bár itt nincsenek szaktanárok mert mindenki taníthat mindent (ez egy külön story). Korábban kell most iskolába mennünk mert már 8,05kor kaput nyitnak és 8,10 zárják és ugyanúgy 13,10kor végeznek. Nálunk szerencsére itt már egészen jó tanárok vannak akik követelnek is de mivel 3 évet előtte láblógatással töltöttek így az első év (mint a magyar 6.osztály) azzal telt hogy megpróbálták leadni a kihagyott anyagot. Aztán 2-ban kezdték a felsős tananyagot és most 3-ban rohannak hogy be tudják fejezni. Mivel az osztály két sőt eleinte 3 részre szakadt kénytelenek voltak 14-15 gyerek esetén is 3 csoportban tanítani 2 éven keresztül, most csak 2 csoport van. Van a 3-4 'okos' ha lehet így nevezni őket, akik az átlagos szint felett vannak, most 3-ban már a gimis szintet csinálják pl matekból. Míg vannak azok akiknek lassabban fog az agyuk és van akikkel komoly problémák vannak és simán megbuknának de átrugják őket minden év végén. Ez egyedi eset (remélem), csak azért írtam le mert ez mégiscsak egy blog tehát fontos a személyes része is.

Érdekes hogy nem nagyon kellett verseket tanulniuk vagyis kívülről, szó szerint megtanulni szöveget, kivéve az elsős-másodikas tanárnénit aki rendszeresen adott fel ilyet is. Minden évben van egy kötelező olvasmány amit eleinte órán olvastak- tiszta időpazarlás de ez van. A dolgozatokhoz sokszor lehet használni egy 'puskát' ami nem más mint egy rövid vázlat amit nálunk félidőben elővehetnek. Ha rosszul sikerül miindenkinek a dolgozat akkor logikusan nem értették meg a dolgot vagy nem tanították meg rendesen ezért egy pár nap múlva újrairattják velük. Mondom hogy nincsen stressz

Na és a sztrájkok... ugye az laszoknál erős a szakszervezet(ek) ezért gyakran van sciopero. Ilyenkor beírják az üzenőbe előre hogy azon a napon várhatóan nem jár az iskolabusz és reggel személyesen kell meggyőződnünk róla hogy a tanáraink közül ki az aki tanít és ki az aki sztrájkol. Előre nem kell megmondaniuk cska ott reggel döl el. Ez szuper mikor rohannál a munkába és kiderül hogy  gyereknek nincsen iskola, viheted a nagyihoz vagy még kacifántosabb is leeht ha azt mondják hogy az első 2 óra elmarad, gyere vissza 10,30ra.

Ami nagyon rossz az a tanárok cseréje. Kivéve pár stabil 'egyedet' nagyon sokszor cserélődnek a tanárok - nem csak egyik évről a másikra hanem év közben is. Nekünk pl volt hogy egy évben 4 angoltanárunk volt, ebből a legrövidebb ideig egy terhes nő aki talán 3 hetet maradt. Apropó nyelvek, nálunk az angol után már németet is tanulnak az első media óta vagyis az utolsó 3 évben. Angolból most 3 németből 2 órájuk van. A németet egy indiai nő tanítja éppen idén aki olaszul sem tud (meg németül sem a fiam szerint aki a legjobb ebben). Mondjuk ezt selytettem miután az olaszok hírhedten kevesen és rosszul beszélnek angolul. 

superiore -  a középiskola 5 éves lesz, kezdik 13/14 évesen. A szakmunkások persze csak 3 vagy 4 évet jelentenek, de itt is 16 éves korig köteleező tanulni tehát van aki 2 év után kilép. Az én fiacskám a liceo scentifico-t választotta ami a gimnázium és van liceo classico is, bár mindegyikben van latin tanítás is, de a classicoban tanulnak ógörögöt is. Most ehhez hozzá tudnám tenni hogy ez mennyire hasznos a mai világban de hagyjuk. Ezekből mehetnek a különbozó egyetemkre, főiskolákra majd tovább.  

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145