A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Mivel számolj ha Olaszországba akarsz költözni?

Évek óta nagyon sokan írtk nekem vagy a netes felületeken azzal hogy ki szeretnétek költözni Olaszországba. Mit ajánlok és kit nem ezzel kapcsolatban...

2024 május

Most tehát nem azoknak írok akik házat akarnak venni Olaszországban mondjuk befektetésként. Konkrétan azokhoz szólok akik ki akarnak költözni esetleg fokozatosan és bizonytalanok. Tudom hogy az olasz életvitel, a kellemes klima, a finom ételek és a meleg nagyon csábító nem beszélve a gyönyörű természeti és kulturális kincsekről.

Én Toszkánában élek ugye már 24 éve ezért az itteni helyzettel kapcsolatban tudok pontosabban írni és ne felejtsük el hogy az országon belül óriási különbségek vannak mind a munkabérek mind az élethez szükséges lakás vagy mindennapi megélhetés költségeinél. Északon magasabbak a fizetések, több a gyári munka esetleg a hegyekben a hotelekben de a megélhetéshez is több pénzre van szükség. És ugye Olaszország mint a többi déleuropai ország pl Görögország vagy Spanyolország gazdaságilag a gynegébbek közé tartozik és alacsonyabbak a fizetések mint a németeknél, angoloknál. 

De lássuk pontokba szedve:

1, Tanulj meg olaszul, annélkül még az alapvető dolgokat sem tudod elintézni nemhogy munkát, lakást találni. Hiába beszélsz 5 nyelven és van 3 diplomád, ha nem beszélsz olaszul itt még takarítónőnek sem nagyon vesznek fel. 

2, Legyen annyi félretett pénzed vagy passzív bevételed otthonról amiből akár 6 hónapig meg tudsz élni fizetés nélkül. Mondjuk ezer euro/hó ha egyedül jössz. Munkanélküliség van és te hátrányból indulsz még akkor is ha tudsz olaszul  

3, A munkakereséshez sajnos nem elég ha elküldöd az önéletrajzodat az adott cégeknek. Sajnos általánosságban munkanélküliség van, bár most az idegenforgalomban folyamatosan keresnek főleg szezonális dolgozókat. Az olaszok szimpátia alapján döntenek ami azt jelenti hogy személyesen be kell menned és elbeszélgetni velük. Tehát nyomtasd ki az önéletrajtzodat és gyere ki egy hétre és kilincselgess. Itt még erősebben érvényes az hogy meg sem hírdetik az állásokat mert rokon/barát kerül ezekre a helyekre, akkor is ha nem ért hozzá esetleg. Sok helyen stage vagyis gyakorlat a kezdő lépés ami alatt nem kell fizetniük sem (adhatnak egy minimális párszázeuros hozzájérulást) és bármikor kidobhatnak- sokan bevállalják ezt is abban reménykedve hogy utána felveszik őket. 

4, A lakásbérlés nehéz dolog még nekünk itt élőknek is. Kell hozzá egy munkaszerződés és sokszor még az sem váltja ezt ki ha leteszed az első 6 hónapot egyben. Persze ha van itt egy 'pasid' akkor garanciaként őt is megkérheted hogy írjon alá de ezzel azt is vállalja hogy ha nem fizetsz akkor levonják a fizetéséből tehát ez egy elég nagy szívesség. Általánosságban kevés a bérelhető lakás mert az utóbbi években felmentek a kamatok és kevesebben jutnak hitelhez ezért inkább bérelnek. A másik oka talán hogy a covid alatt az egyetemisták otthonról tanulhattak és a sok üresen maradt lakást felújították és elkezdték turistáknak kiadni. A klasszikus lakásbérelti szerződések 4+4 évesek, lemondási idő 3 hónap, kaucio 2/3 hónap, az ingatlanos aki közvetít kér 10% jutalákot vagy egy hónap bérleti árát. 

 5, ha elhagyod az országodat, elszakadsz a barátoktól és családtól akik tudnak segíteni tehát egyedül leszel, ehhez bátorság is kell, talpraesettség. Sokkal nehezebb lesz ha otthon nem neked kellett befizetned a számlákat, nem béreltél vagy vettél még soha lakást, ha nem kellett soha munkát keresned ...

Fizetések: 2001ben kerestem munkát és fel is vettek egy 4csillagos szuperhotelbe Firenze belvárosban a recepciora majd bekerültem a manager mellé. Főiskolai végzettségem és többéves tapasztalatom is volt, 4 nyelven beszélek és a havi fizetésem eleinte 950 majd ezer euro körül volt. Egy tanár vagy egy tűzoltó kb havi 1300eurot visz haza, egy butikos eladó ezer eurot. Mint megtudtam itt az állam megadja a fizetések szintjét vagyis egy beosztott (4/5ös szint) vagy egy igazgató (1/2 szint) fizetése mennyi kell hogy legyen minimum szektoronként, szabadságok is ugyanígy. Ezt az állami adóhivatal weboldalán lehet megkeresni. Ez a minimum de minek adjanak többet ha nem muszáj, találnak helyetted mást ha neked ez nem elég (munkanélküliség van). Egyéb juttatások mint céges autó, telefon stb csak a nagy cégek vezetőinek jár. 

Ezen a linken a házvezetőnők, öregekre vigyázók, ápülók és a baby sitterek hivatalos fizetését láthatjátok 2024ben klikk ide.

Az olasz statisztikai hivatal oldala a fizetésekkel, klikk ide. 

Lakásbérlés: nálunk Lajaticoban ami egy 800 fős falu tudtam lakást bérelni havi 400-500 euro között. Egy közepes városban ez 600-650 euro körül lenne, Firenzében ez már inkább 950-1000 euro külvárosban is, a belváros meg sokkal több. A fiam Milanóban jár egyetemre, ott most 2023/24 ben egy minilakás 950/1200 euro, egy 2 hálószobás lakásban egy szoba 600/750 euro ( közös konyha és fürdő) , ennél csak a megosztott szoba olcsóbb vagyis ha a szobában 2 ágy van akkor csak 500 euro körül van a havi bérlet. Fontos tisztázni rögötn az elején hogy ebben benne van-e minden, gáz, víz... és a közös költésgek.

Házvásárlás- ez egy nagyobb téma, írtam erről egy hosszabb cikket, klikk ide.

gyerekkel: számoljatok azzal hogy vidéken az iskolák csak félnaposak, tehát 13 óra körül jönnek ki és el kell őket hozni, nincsen sem ebéd sem menza tehát emelett nem tudsz dolgozni hacsak nem félnapos állásban de ilyet találni még sokkal nehezebb. Az óvoda 8-16 óra között volt de lehetett egy kicsivel tovább otthagyni a gyerket, ára kb havi 250/500 euro. A bölcsöde lehet félnapos vagy egész napos, fizetős akkor is ha állami, ára havi 300/750euro és a bejutáshoz pontrendszer van amihez a szülők és család adatait veszik figyelembe- pl ha messze dolgoznak a szülők, ha nincsenek nagyszülők a közelben stb. több pontot kapsz.

A blog részen találtok cikket a gyesről és a kisgyerekes időszakunkról klikk ide, és a további iskolákról, gimnázium és főiskola, klikk ide. 

Tanácsaim: nem mondom azt hogy ne induljatok neki, hiszen én is nekiindultam bár az majd 30 éve volt és nekem csak kaland volt, nem életcél. Egyedül voltam, nem kellett feladnom otthon lakást, állást mert diplomázás után voltam. Ha most indulnék neki akkor csakis önkéntes munkára mennék- persze nem adnak fizetést de kap az ember egy szobát meg enni is, persze dolgozni is kell de ez napi 5/6 óra ami mellett van idő körbenézni, beleszokni az olasz életbe és gyakorolni a nyelvet. Lehet menni farmra narqacsot szedni vagy baby sitternek, kutyára vigyázni, takarítani, reggelit csinálni egy kis panzióban.... Workaway vagy wooffer vagy helpx

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145