A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Cortona

Egy meredek hegy oldalában található 5oo méter magasan az etruszk falakkal és fantasztikus etruszk sírokkal körbevett Cortona. A legtöbben talán a Napsütötte Toszkánában miatt ismerik, vagy Benini 'az élet szép' című filmjéből

 Egyike volt annak a 12 nagy etruszk városnak (Curtuns néven), melyek tartópillérei voltak a városállamok laza szövetségéből álló Etruriának. Az, hogy városfala ma is áll és olyan sok műemléke maradt épségben, annak köszönhető, hogy időben szövetséget kötött Rómával, elkerülve így azt a háborút, mely végül a rómaiak győzelmét hozta Etruria felett. Ajánlatos elsőként a Cortona alatti hegy aljában, jóval az időszámítás előtt épült és elég jó állapotban fennmaradt sírkamrákat felkeresni, a legjelentősebbek a Foianó felől beérkező út mentén találhatók. Ezeket a sírokat a helyiek mennyezetük formája miatt „dinnyéknek" nevezik. 

A hegyoldal derekán, egy széles teraszon láthatunk egy nagyon szép reneszánsz templomot, a Madonna del Calcinaiót, a cserzővargák templomát. Parkolás után városkapukon léphetünk be a nagyon keskeny és meredek utcák közé, ahol autóval nem lehet közlekedni. Az utcákat nagyon szép középkori házak szegélyezik, sokuknál láthatók a „holtak ajtói", állítólag régen ezeken a koporsó méretű nyílásokon vitték ki a halottakat, majd befalazták a nyílást, hogy vissza ne térhessenek. A város alacsonyabban fekvő utcáit un. Vicolók, kis átjárók, kötik össze a magasabban fekvőkkel. De az idő itt nem állt meg a középkorban, ebben a városban a múlt és a jelen példás együttélésének lehetünk tanúi.

A város központját rövid utcácskával összekötött két szabálytalan tér alkotja, a Piazza della Republica és a Piazza della Signorelli. Az elsőn áll a XIV. századi városháza, melynek lépcsőin, akár egy színház nézőterén, üldögélnek, fagylaltoznak esténként a turisták. A térre három utca fut be, melyek egy-egy városkaputól vezetnek ide. Széles és lapos utca, a Via Nazionale vezet át egy kávézókkal, üzletekkel szegélyezett, virágokkal, fákkal díszített, szokatlanul nagy és szép városi parkba, ami elég szokatlan egy ilyen kicsi városban.

A park végéből induló utat szegélyező ciprusok egy-egy, az első világháborúban hősi halált halt katona emlékét őrzik. A Signorelli tér a város legnevezetesebb lakójáról, a híres reneszánsz festőről, Luca Signorelliről (1450-1523) kapta nevét, aki született és egy munka közben elszenvedett baleset után néhány hónap múlva itt is halt meg. A város középületeiben és templomaiban találkozhatunk munkáival, bár a leghíresebb alkotása az Orvietói dómban látható.

A téren található Palazzo Casaliban nagyon gazdag etruszk kiállítás kapott helyet, közülük a leghíresebb egy 16 ágú, fantasztikusan díszített bronz mécsestartó (ie.IV.sz), mely olyan, akár egy mai csillár. Egyiptomi alkotások is láthatók itt, de ebben a múzeumban kapott helyet a város másik híres festőjének, a futurista, majd expresszionista Gino Severininek (1883-1966) kiállítása is. 

A Teatro Signorelli, a város egyetlen új, neoreneszánsz épülete, 1854-ben készült, télen mozi.

A terektől sugárirányban indulnak az utcák, térkép után tájékozódhatunk. Rövidke utcán átvágva juthatunk el a román kori Duomóhoz, melyben Lorenzetti híres Madonna festménye látható. A Dómmal szemközt, két kis templomban van a Museo Diocesano, melynek kiemelkedő kincse Fra Angelico (14oo-1455), firenzei szerzetes festő egyik legnevezetesebb alkotása, az „Angyali üdvözlet" és Signorellitől többek között „Az apostolok áldozata" és a „Levétel a keresztről" látható.

A város felső részébe meglehetősen meredek utak vezetnek, de mindenképpen érdemes felmenni., mert útközben sok szép lakóházat és templomot láthatunk. A XV. századi San Niccolo templomból Signorelli kétoldalas festményét régen ünnepek alkalmával körbehordozták a városban. Szent Ferenc barátja, Éliás testvér utasításai szerint építették 1245-ben az egyszerű San Francesco templomot, itt van eltemetve Luca Signorelli, és itt látható Pietro da Cortona (1596-1669) barokk „Angyali üdvözlete." A hegy tetején áll a barátságos hangulatú, XII. századi San Cristoforo templom, mely mögül nagyon szép kilátás nyílik a völgyre és látható a Mediciek egykori vára. A San Marco zárda fölött van egy mozaikból kirakott, Severini által tervezett Golgota. Szintén a város tetején áll a Santa Margherita templom, melyben egy üveg alatt fekszik Margherita piciny teste, aki megtérve korábbi romlott életéből úgynevezett böjtölős szent lett, most nagyon nagy tisztelettel viseltetnek iránta Cortona lakói.

A város alatt, egy széles teraszon szinte „lebeg" a nagyon szép Santa Maria Nuova templom. A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a nagyon szép, szigetekkel tarkított Trasimeno tóra (itt aratta döntő győzelmét a karthágói Hannibál a római sereg ellen ie. 217-ben („Hannibal ante portas").

A cikk AnblocItalia 2007es cikke

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145