A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

kirándulás Arezzoból

Egy érdekes része ez Toszkánának, hiszen itt határos Umbriával, Marche és Emilia Romagna tartományokkal. A tájat a Tever folyó és a Appeninek magas vonulata határozza meg. Ahova érdemes ellátogatni : Anghiari, Badia Tedalda, Caprese Michelanelo, Monterchi, Pieve SantoStefano, Sansepolcro és Sestino

És most lássuk hova érdemes elkirándulni....

Monterchi: a 73as úton Arezzóból az első település Monterchi, egy etruszk-római alapítású városka a hegyen, középkori fallalkörülvéve. Amire a legbüszkébbek, az Piero della Francesca freskója, a La Madonna del Prato a San Simone templomban. Ezenkívül van egy érdekes mérleg és súlymúzeum itt. Májusban tartják Piero della Francesca ünnepét.

Anghiari egy nagyon szép kis középkori hangulatot árasztó, de mégis hangulatos, barátságos városka. Amire én emlékszem, hogy a várfal és tornyok közötti házacskák teljesen olyanérzést keltettek, mintha megállt volna az idő. A vármelletti házakból viszont egy szabályos, nyílegyenes ut vezet le a dombról, mely Sansepolcroba vezet, ahogy a képen is látszik. Hírnevét leginkább egy elhíresült csatának köszönheti. Ez a bizonyos csata a milánói herceg serege felett a firenzei zsoldos hadsereg győzelmét hozta. A csata érdekessége az, hogy mindössze 4 órán keresztül tartott, egyetlen áldozata volt, de az is valószínűleg nem kard által halt meg, hanem leesve a lóról halálra taposták. Valószínűleg ez volt a csata helyszíne.

Az a tény, hogy a nagyvilág számára nem ismeretlen Anghiari neve, az főként Leonardo da Vincinek köszönhető. A firenzei köztársaság a városháza nagyterme két szemben lévő falának díszítésére pályázatot írt ki, mely pályázatot a reneszánsz kor két legnagyobb művésze, Michelangelo és Leonardo da Vinci nyerték. Michelangelo valójában hozzá sem kezdett a munkához, Leonardo azonban szorgalmas munkával az anghiari csatát kívánta megörökíteni a reá bízott falon. Leonardo szokása volt újabb és újabb anyagok kipróbálása, sajnos gyönyörű és fáradtságos munkája is ennek a kísérletező kedvének esett áldozatul. A legenda szerint faggyút kevert a festékébe, amikor elkészült a kép egy részletével tüzet gyújtatott, hogy hamarabb kiszáradjon a festmény, de az a hő hatására a művész szeme láttára valósággal leolvadt a falról. Az utókor számára csak néhány vázlat maradt meg, amik bizonyítják a mester zsenialitását és képzeletünkre bízza, hogy milyen nagyszerű mű lehetett volna. Igaz, ezek a képek némiképp ellentmondanak a történelmi tényeknek, mert katonák és lovak igen elszánt harcát ábrázolja a művész.

Még érdemes megnézni a Palazzo Taglieschi-t, a Prepositura templomot, a a Badia Camaldolese-t és a Santo Stefano templomot. Áprilisban tartják a hres kézműves piacot.
Sansepolcro, mely nevét a történet szerint a X. században Arcano és Egidio barátoktól kapta, akik relikviát hoztak a szent földről. Szeptember első két hetében elevenedik fel a város középkori múltja, mikor megrendezik a Palio della Balestra játékot.

Sansepolcro  Amit érdemes meglátogatni: a Medici erőd, a Museo civico, és Piero della Francesca háza. 

Pieve Santo Stefano - az E45 -n északra a hegyek felé haladva érünk ide, ami már a római korban a fakitermelés egyik központja volt. Firenze fennhatósága alá tartozott, de keveset tudunk múltjáról, mert a Tevere 1845ben kiöntött és sok írásos anyagot és tárgyi emléket elpusztított. Meglátogathatjuk a Santuario della Madonna dei Lupi, Palazzo Pretorio-t

Caprese Michelangelo - újabb hegyi úton 15 km után érünk de, erdőkben és forrásokban gazdag területre. Itt született Michelangelo Buonarotti1475ben, akinek házát meg lehet látogatni, múzeumot rendeztek be itt, körülötte néhány művének másolatát találhatjuk. Érdemes még meglátogatni a San Giovanno Battista templomot. Júliusban tartják a funghi porcini azaz vargánya gomba napját

Badia Tedalda
Pieve Santo Stefano-tól kell felmenni egy 13 km-es uton a hegyekbe 1000 méter feletti magasságba. A kis vár Toszkána, La Romagna és Marche határán emelkedik, a Pieve körüli házakból áll. Érdemes meglátogatni az Abbazia di San Michele Arcangelo-t a XI. századból. Augusztusban rendezik a Palio dei Casteli közékpoki játékot.

Sestino további 15 km után taláható kis település, melyet a rómaiak alapítottak. Ékessége a San pancrazio templom, melynke nagyon szép XIV.századi keresztje és kriptája van. A természet szépségeire felfigyelhetünk a Sasso Simone természetvédelmi területen 1210m, és a Ranco Spinoso parkban. Érdemes megnézni a Pieve di San Pancrazio. Júniusban rendezik a chianina steak ünnepét

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145