A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

kisebb toszkán szigetek

 Elbán kívül több kisebb sziget van Toszkána partjainál, ezek közül Montecristo, Capraiai, az elhíresül Giglio ahol a Costa Concordia elsüllyedt 

A mítosz szerint a szépség és a szerelem istennője, Afrodité (vagy ahogy a rómaiak nevezték: Venus-Venere), apjához menet görög föld felé nagy sietségében, a tenger felett elszakította a gyöngysorát. A tiszta gyöngyök a tenger habjain szóródtak szét Korzika és Toszkána között. Ezekből születtek a Tirrén-tenger szigetei: a legnagyobból Elba, majd Montecristo, Capraiai, Giglo, Giannutri, Pianosa és Gorgona.

Giglio szigete a második legnagyobb, sajnos az utóbbi időben arról vált híressé, hogy itt futott zátonyra a Costa Concordia (2012). A legdélibb sziget tehát a klíma szinte egész évben enyhe, kb másfélezer lakosa van és Argentariohoz van közelebb. Már az etruszkok is éltek itt majd a rómaiak jöttek, akik közül Domizi  Enobardi a castellari villa tualjdonosa majd egyik családtól került át a másikig és így tovább. Aztán 1264ben Pisa fennhatósága alá került akik a erődöt vigyázták, majd a XV. század elején az egész terület a firenzei Medici családhoz került. Mivel ebben az időben sok kalóz (szaracén) támadás érte a szigetet, köztük a híres Barbarossa vezér is, a sziget lakói erősítésként további tornyokat és védműveket építettek. Miután 1799ben legyőzték a törököket egy nyugodt időszak következett, megnyitották a gránitbányát ami demográfiai és gazdasági fejlődéshez is vezetett. Aztán amikor 1962ben bezárták az utolsó bányát is egyértelművé vált hogy a helyieknek egyetlen bevételi forrása maradt és ez nem más mint a turizmus. A sziget földrajzi adottságai nagyon jók, bár főleg hegyes-sziklás (gránit) mégis vannak kisebb homokos partszaakaszai is, növény és állatvilága nagyon gazdag. Egész Olaszországban ez az egyike azon partoknak, ahol legtisztább a tengervíz és leggazdagabb a tenger élővilága, a búvárkodás szerelmeseinek ezért ideális helyszín. Az egyik fő látnivalója a Saracén torony és az erődben lévő templom is, amit Szent Péter Apostolról nevezték el. Az itt található strandok egy része fizetős, más részük viszont szabad- Cala delle Murene, Le Cannelle strand (fizetős) Cal dello Smeraldo, . Mindössze három település van a szigeten: Castello (kb 200 lakos) , Porto és Campese. A szigteten halászat mellett szőlőtermelés is folyik bár csak 10-12 hektáron. A szigetre menetrendszerinti kompok ( Maregi) és kirándulóhajók is járnak San Vicenzoból, Porto Santo Stefanoból és Elba szigetéről. Lehet bérelni kismotort, csónakot is helyben. 

Capraia a harmadik legnagyobb sziget egy településsel, kb.400 lakossal. Igazi oázis a tömegektől távol, vízi barlangokkal, sziklákkal csipkézett kavicsos, vagy homokos strandokkal. Ez van a legtávolabb a szárazföldtől és a legközelebb Korzikához. A nevét valúszínüleg a vadjuhokról kapta (olaszul capra-juh)  illetve egy másik idea szerint a karpa- szikla szóból ered. Már időszámításunk eltőt 3 ezer évvel laktak itt emberk, jöttek föníciaik, görögök, etruszkok, romaiak, majd a középkorban a szaracén kalózok lakták akiket a pisaiak követtek akiket aztán legyőztek a genovaiak így került hozzájuk ez a sziget is. Kalandos történelmében egymást váltották a genovaiak, pisaiak, a franciák de még az angolok is. Napoleon korának leáldozása után a bécsi kongresszus a Szardiniai királyságnak ítélte vagyis megint Genova fennhatósága alá került eggészen 1925ig. Ekkor visszakerült olasz kézbe, Livorno provincia része lett és a második világháboruban elitélteket hozutak ide ami aztán utána is megmaradt egészen 1986ig. A többi szigettel együtt 1989ben Toszkán Szigeteket Nemzeti Park része lesz és jelenleg kedvelt turisztikai célpont bár... A sziget megőrizte vadregényes hangulatát talán azért mert főleg sziklás és szinte csak egyetlen homokos partja van így nem annyira felkapott mint Elba. Kristálytiszta víz, sziklás part várja a búvárkodni vágyókat és akik értékelik a természeti szépségeket.

Pianosa az 5. nagysáégrendben, börtönsziget volt, egészen 1999-ig. Nevét a Planasia szóból eredeztetik ami arra utal hogy ez az egyetlen a szigetek közül ahol nem a hegyes hanem a relatíve sík területek dominálnak hiszen a legmagasabb pontja 29 méterre van a tengerszint felett. Két kisebb sziget is tartozik hozzá, az egyik a La Scola a másik a Scarpa (cipő) névre hallgat. A sziget a börtönnek köszönheti azt hogy vagy 150 évig érintetlen maradt a természetes környezet, szinte külső hatások nélkül. Bár a sziget jelenleg szinte lakatlan a környező vízek annál inkább lakottak ritka halfajtákkal, növényekkel, nem tirka a delfinek felbukkanása, de teknősök és cetfélék is felbukkannak. Miután 1996/97 fordulóján ezt is a nemzeti park részévé nyílvánították a parttól egy mérföldes körzetben tilos hajózni és halászni. A turisták csak a park engedélyével jöhetnek ide, a városkát és a közeli strandot nézheti meg ahol snorkelinghez ideális feltáételek vannak. A legszebb talán a Cala San giovanni ahol egy római kori villa romjai is láthatóak. Különleges védettséget élvez természeti értékei miatt. Turisták csak korlátozott számban jöhetnek pontosan naponta max 250 en, ők is csak szervezetten és a szigeten nem maradhatnak éjszakára.

Montecristo a sziget, ami a Savoai család vadászterülete volt, amelyről Dumas híres regényhősét elnevezte. Ez még szigorúbb feltételekkel látogatható, szinte csak tudományos-kutatási céllal, de csak szervezetten, de évi 1000 látogatónál többen nem jöhetnek a szigetre, ezt maga az Európa Tanács határozta meg. Ez a sziget alig 10 négyzetkilométeres, szinte egy hegy az egész aminek legmagasabb pontjaa Monte della Fortezza 640 méter tehát nem is kicsi. Mindig fúj a szél és alig esik az eső ezért elég kopár, szinte mindenhol a sziklákat látni. Ahogy a neve is mutatja Monte Christi avgyis Krusztus hegye, amit talán az első kolostor miatt kaphatott az 5. században. Jelenleg a szigeten senki sem él csak a két őr akiket az állam helyezett ki ide akik két hetente váltják egymást. A sziget és környéke már 1971 óta védett de most része a Toszkán szigeteket összefogó természeti parknak is. A parttól 1kmes körzetben tilos megközelítteni, halászni, horgászni vagy fürödni, 3 mérföldön belül lehet elmenni és megállni mellette de nem halászni. Egyetlen homokos strandja van egy öböl aminek a neve Cala Maestra és itt lehet partra szállni is- már akinek van engedélye. Ugyanis lehet kérni partraszállási engedélyt ami ezt az öblör jelenti, illetve a kirélyi villát, a botanikus kertet és a múzeumot. Sajnos csak évente ezer ember léphet partra itt, az engedélyre pedig átlagosan 3 évet kell várniuk- szinte csak kutatók, tudományos vagy más szakembereknek adják meg. Alig két hetente jelenik csak meg itt egy hajó, ami ivívizet és ételt vagy más alapvető dolgot szállít ide annak a házaspárnak akik jeleneleg vigyázzák a sziget békéjét és önként felvállalták a remete-életet. Ja és a filmet nem itt forgatták hanem Spanyolországban...

 

Gianutri ez a legdélibb a szigetek közül, Argentario fésziget alatt van ez a félhold alakú 260 hektáros sziget. Bár itt nincsenek hotelk vagy apartmanházak de van vagy 100 lakás amiknek egy részét bérbe lehet venni. Csak egy étterem van és télen csak 7 ember lakik itt. 

Gorgona a legkisebb a szigetek közül, egészen fent Livorno előtt található 37kmre a parttól. Itt is etruszkok majd romaiak éltek bár nem nagy mennyiségben majd Pisa fennhatóüsága alá került 1283ban akik megépítették a a régi tornyot (Torre vecchia) majd a mediciek idején 1406 tól több védmű és erőd épület. Aztán visszakerült a Certosini család kezébe, akiket 1777ben leváltott a Pietro Leopoldo nagyherceg aki be akarta népesíteni a szigetet de nem sok sikerrel. A sziget hegyes, sziklás de nagy részét mediterrán erdők fedik ami érdekes hatást eredméynez a kristálytiszta kék tenger mellett. A víz tisztaságának okda főként az emberek hiánya és a fürdőzés megtiltása is. Ez a sziget 1991 óta része a nemzeti parknak. Szinte alig voltak itt élő lakosai, ma is csak 300an élnek itt akiket többségében a börtönhöz kapcsolódó munkák tartanak el. Jelenleg csendes, szinte nincsen halászok, sem boltok vagy szálláslehetőség, étterem... A börtönt nem veszik körbe magas kerítésekkel hiszen az ide került rabokat megpróbálják visszailleszteni a mindennapi életbe- termelnek zöldséget, gyümölcsöt, tartanak állatokat, gondozzák a szőlőt és olajfákat. A pékségben is az ő áltaáluk elkészített kenyeret kaphatjua meg lakos és elitélt, bár utóbbiak eltöltött büntetésük után továbbállnak. Érdekes lenne a Baia dei Gabbiani (sirályok öble), Grotte del Bue Marino ahol valaha fókák is éltek de jelenleg lezárt terület. Híres a Medici erőd és a Villa Mergherita, a tornyok közül a Régi torony, az Új torony, az Óratorony és a San Giorgio templom. A szigetre hetente egyszer megy komp Livornóból keddenként (egy nap két komp), a turistáknak utazás előtt 2 héttel be kell jelentkezniük a börtön igazgatásán pontos adatokkal. 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145