A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Elba, a legnagyobb toszkán sziget

A toszkán szigetek legnagyobbika, Napoleon nyomaiban járhatunk és isteni homokos strandjai vannak, meg sziklás öblei, van akvárium és pálmapark, régi őrtorony...

frissítve 2019 júni

Isola D'Elba, vagyis Elba szigete a legtöbbeknek talán Napóleont juttatja eszébe, hiszen a történelem könyvekben itt merült fel ennek a szigetnek a neve. A Piombino félszigettől csak 10 km-re van a sziget, ezért a partról közelinek látszik, szinte úszva is megközelíthetőnek - de nem az. Nekem elsőre nagyon furcsának tűnt, hogy ilyen közel van, mégis óriási komppal kell átmenni és majdnem egy óra az út, igaz van szárnyashajó is, ami gyorsabb. A sziget fővárosa és kikötője, Portoferraio nem látszik a partról, mert egy védett öbölben van, de ritkábban vannak hajók Marciana Marinába, Rio a Marinába és Porto Azzuroba is. A középső részen La Pila mellett van egy reptér is, ahova több olasz városból jönnek gépek, főleg nyáron.

A hajók nagy része persze Portoferraioba érkezik, hiszen ez a sziget legnagyobb városa és inkább egy ligur városkához hasonlít színes házaival, ( CinqueTerre ). A sziget egy hegylánc valójában, aminek a szélén, a part mentén vannak a lakott települések és bent, a hegyeket átszelő utak mentén a kisebbek. A legnagyobb csúcsa a Monte Capanne, kb. ezer méteres magasságával a nyugati oldalon.

A sziget kb. 27 km hosszú és18 km a legszélesebb részen, a partvonala 150 km, a főút szinte végig fut a közelében, kivéve a nyugati oldalon. Klímája ideális, hiszen mint minden szigeten a nagy hőségben a lenge szél enyhíti a forróságot, míg télen a lassan hűlő tenger melegíti és ezért a tél is kevésbé hideg. A legmelegebb július és augusztus, viszont szeptemberben már esik néha az eső.
A sziget középső, hegyes részén nagy erdők vannak, ezek közül emlékszem a sok gesztenyére, de persze sok helyen alacsonyabb, mediterrán bozótos van csak. A szigeten találhatóak vad orchideák is rengeteg színben és változatban, én régen Krétán találtam ilyeneket a köves részeken tavasszal. Itt sem hiányozhatnak az olajfák, amik rendezett sorokban futnak a hegyoldalakon. A déli lejtőkön vannak szőlőültetvények is, ami persze bortermelést jelent. Tavasszal sok helyen látni a virágzó mandulafákat és fügefák is vannak, ami jellegzetes egész Toszkánában. 

A sziget állandó lakossága kb. 30ezer, de nyáron ennek többszörösére duzzad a sok olasz és külföldi turista miatt. Portoferraio régi kikötője nagyon hangulatos halászhajókkal, vitorlásokkal, majdnem teljesen kör alakú és hangulatos boltocskák, kávézók szegélyezik. Innen lehet felsétálni a sok lépcsős utcán a Domhoz vagy még magasabbra a Medici erődhöz ahol Napoleon palotája is van (a téli). A modern kikötőben egymást váltják a nagy kompok, több modern emeletes épület is van és egy ligeten át a város mögötti partra jutunk ahol egy híres kavicsos strand van a Ghiaie. Alig pár km-re van innen Napoleon nyári villája is ( San Martino) aminek kertje idén (2019) már nem olyan elhanyagolt de csak fél napokat vannak nyitva. 

Nekem a másik kedvencem Marciana Marina az északi oldalon nyugat felé, ahol szintén aludtunk már így az esti nyüzsgésben is részünk volt. Itt ugyan kavicsos volt a part, de teljesen átlátszó a víz és a moló másik oldalán van egy homokos strand is ami évek alatt töltődött fel. A sétányon van egy csomó étterem terasszal és isteni tengeri ételekkel. A házak mögött kis utcák, terek vannak ahol kis kézmáves boltok vannak és este koncerteket tartanak. Innen lehet felmenni Marciana-ba ami egy nagyon hangulatos kis falu ahonnan fantasztikus a kilátás mert magasan van. A Monte Capanne csúcsra is innen indul a libegő ami egy kicsit félelmetesnek tűnt de megérte felmenni a csúcsra. 

Aztán egy másik alkalommal Marina di Campo-ban töltöttünk egy pár éjszakát, ami a déli oldalon egy hosszú homokos öböl valójában. Nyáron nyüzsgő élettel és sok hotellel, nyaralóval, kirakodóvásárral, dodzsemmel. A víz nagyon sekély és ezért jóval melegebb is volt .... Aztán voltam még Capoliveri-ben is, ami nem a parton hanem a hegyoldalon van, épp ezért szép a kilátás, sok a művészeti bolt vagyis kerámia, szövet, ékszer- stb. boltok- nekem Szentendrét juttatja mindig eszembe. 

Lehet motorcsónakot is bérelni amivel el lehet jutni a kihalt öblökbe és a vízről meglesni az eldugott luxusnyaralókat. A strandok szerintem minden toszkán strandot lenyomnak és aki szereti a nyüzsgő éjszakai életet az is talál itt több discot, szórakozóhelyet. Többször kipróbáltuk az üvegfenekű hajót, a Nautilust amiről a tengerfenék élővilágát is meg lehet nézni. Ez a piros haj délelött Portoferraio délután Marciana Marina kikötőjéből indul a 2-2,5 órás körre. A délutáni nekem jobban tetszett mert egy hajóroncs felett is elmentünk és a nyugati partnál vonulnak a delfinek, bálnák is.

Történelem: Anno itt is voltak etruszkok, akik bányáikban vasat termeltek ki, aztán jöttek a rómaik és a XII században a közeli pisai tengeri köztársaság hatalma alá került. Egy rövid ideig a Genovaiaké lett, majd egy spanyol hercegnek adták át, majd megjelentek itt is a Mediciek, akik végül egy lovagrendnek adományozták. Az 1700-as évek közepén a nápolyi királyság lett az új birtokos, amíg meg nem jelent Napóleon. Amikor lejárt a száműzetésének ideje, visszakerült Toszkána nagyhercegséghez, majd Olaszország megalakulásával annak része lett.

A pihenők választhatnak a kb. 70 strandból: Portoferraiotól nyugati irányban indulva kavicsos strandokat találunk egészen Viticcio-ig, majd onnan homokos öblök jönnek egészen pár kilométerrel Marciana Mariná-ig, ezek közül Biodola elég nagy, 600 méter hosszú. Folytatva megint kavicsosak jönnek, Marciana Marina után csak két ici pici homokos rész van S. Andrea-nál és aztán a hegy lábánál kacskaringózik az út, ahonnan nehezen lehet leereszkedni a kavicsos, sziklás öblökbe. Folytatva a kört és átérve a déli oldalra Fetovaia városkánál van egy egészen jó homokos strand és a következő két településnél is. Campo nell Elba előtti strand Galenzana vegyes majd Marina di Campo város strandja nekem a No1, ez 1500 méteres félhold alakú öböl sekély és homokos. A hegy után egy újabb öbölben Lacona strandja, ez 1 km homokos, itt is napoztam, isteni, kicsit nyugisabb. Aztán felváltva vannak homokos és kavicsos öblök, Lido-t emelném ki erről a részről, homokos, majd a Capoliveri félsziget kis öblei is inkább homokosak. Porto Azzurroban csak egy rövid homokos strand van, és innen megint vegyes partszakaszok jönnek. A legkeletibb részen észak felé tengerbenyúló félsziget Rio Marina után van a Cavo strand, ami majd fél km-es és homokos.

Látványosságok:
- Torre di San Giovanni, Morota vagyis Campo nell'Elba közelében található az azonos nevű kolostor mellett. A XI. században építették a pisai közt idejében egy stratégiailag fontos helyre, ahonnan szemmel lehet tartani a Piombino felé eső részt.
- Montemarciale egy XII sz.i vár romja szintén a pisai időből, ahol egy kisebb közösség lakott egészen a XV. sz-ig, aztán elhagyták.
- Fortezza vagy Castello del Volterraio az előbbi mindkét egységgel látótávolságban van, Portoferraio mellett található a hegytetőn. A valószínűleg etruszk romokra épült erődítmény a XII. sz.ban szintén a védelemben töltött be fontos szerepet. A firenzei nagyherceg, Mediciek és Napóleon csapatai is átvonultak rajta, de végül 1798-ban a francia csapatok elleni csatában döntötték le nagy részét, azóta áll elhagyottan. Napóleont 1814-ben száműzték erre a szigetre, ahol 10 hónapig élt, majd visszatért Franciaországba. Ideje egy részét a Villa dei Mulini-ben és a Villa San Martinoban töltötte.
- a Palazzina vagy Villa dei Mulini Napóleon tartózkodása alatt főleg a hivatali élet része volt. Az épületet még a firenzei nagyherceg építette az 1700-as évek elején a malmok közelébe. Mikor megérkezett Napóleon, átalakították és ő egyre többet tartózkodott itt, de utána az állam tulajdona lett és lassan teljesen elhanyagolták. A lényeg, hogy az 50-es években végre helyrehozták és ma itt találjuk a napóleoni múzeumot, így a nagyközönség részére is megnyitották a kapuit.
- a Villa San Martino vagy Villa Bonaparte többnyire Napóleon vidéki nyaralója volt, vagyis ide vonult vissza a hivatalos kötelezettségek után. Ugyan kisebb méretű, mint a Villa dei Mullini, de Napóleon minden kényelemmel felszerelte, az emeleten volt a vendégek által is látogatott rész, míg a földszinten a fürdő és a szobák. Az emeleten egy könyvtárat alakított ki, ahol nagyon sok időt töltött. Aztán a két legfontosabb helység volt a nodo del amore (szerelem szoba) és az egyiptomi szoba, amit piramisokkal dekoráltak. Portoferraiotól 5kmre van, San Martino a hely neve. A belépőjegy 5euro, fiatalok 18-25 év között 2 euro, 18 év alatt ingyenes. Hétfőn zárva van, keddtől vasárnapig nyitva 8.30-13.30 és 14.00-19.30 ( a jegyiroda fél órával korábban bezár). Télen vagyis október végétől március 31ig csak délelött vna nyitva és minden hónap első vasárnapján ingyenes mindenkinek. További infok a weboldalukon, klikk ide.

- Porto Azzurróban van egy bánya és ásványmúzeum is, azoknak akiket ez is érdekel
-  Portoferraioban egy régészeti múzeum is van
- a Monte Capanne hegy csúcsára (1018 m ) fel lehet menni egy úgynevezett cabinovia-val, ami a mi libegőnkhöz hasonlít és nagyon szép fentről a kilátás. Idén, 2015ben én is kipróbáltam, igazán nagy élmény volt. Marciana Marina felett van Marciana a hegyoldalban ami maga is megér egy kiréndulást, innen indul a libegő - csak bátraknak. Nem kabinok hanem egy madárkalitkához hasonló sárga keretben visznek fel mindenkit, ebbe akár 2-3an is beférnek de végig állni kell. A kabinok egy vastag acélkötélre vannak rögzítve és nem áll meg, tehát úgy kell beugrani és a személyzet tagja csukja be futtában. Az út a csúcsra kb 40 perc, aztán lassít és ki kell ugrani. Itt van egy kávézó ahol hideg üdítőket is lehet kapni és van egy napernyős terasza is fantasztikus kilátással. Aki bírja az felgyíaloglohat még feljebb, ahol az antennák és a helikopter leszálló van, ez kb 5 perc, de nincsen kerítér vagy korlát, köveken kell felmenni. Ajánlott a zárt sportcipő viselete. Az indulásnál is van egy kávézó, wc és a jegy parkoló ami szerintem édes kevés nyáron. A jegyeket is itt lehet megvenni, 18 euro felnőteknek oda vissza (gondolom le lehet jönni az erdőn át is profi természetjáróknak). Vigyázat mert nem folyamatosan megy, 1kor leállnak és du 2,20kor kezdik újra aztán megint és 17,30or jön le az utólsó kabin

- a Calamita bánya, ami szabadtéri kitermelésű volt, és a Ginevro barlang, ami földalatti Capoliveri mellett találhatók. Mindegyikben a magnetit ásványt termelték ki valaha, ma megnézhetjük a bányászat eszközeinek evolúcióját és a végén a Vecchia Officina múzeumban a bányászok életének színterét.
- Rio Marinában van a másik bánya, ez egy vasbánya, vagyis Miniera di ferro, ahol nemcsak gyalogosan, hanem a régi kisvonattal is lehet menni egy kört. Ez az egyik legrégibb vasbánya és van egy ásványboltocska is mellette.

- Giardino del Ottonella és Ottone, két fantasztikus park amelyek az 1900-as évek elején élték virágkorukat. Az Ottonella kert növényeinek nagy része a Monte Argentario-n lévő Casa Bianca parkból származik miután ezt szinte teljesen tönkretette az 1900-as téli hideg és új helyet kerestek nekik. Itt hamarosan már 700 növényfajt számolhattak meg és kiderült, hogy a klíma ideális ezeknek a mediterrán növényeknek. Ezért rögtön megnyitották a másodikat, vagyis 1913-ban létrehozták az Ottone parkot, ahol 36 pálmafajtával kezdtek. A '40-es évekig a parkok rendezettek voltak, kis ösvényekkel, minden növényt egy táblácska jelzett, de aztán a háború és több rideg tél megtizedelte az állományt. Ma is privát park, ami Toszkánában a legszebb, szerencsére a '80-as évek közepén helyreállították. Az Ottone park Portoferraiotól alig pár km-re van, kb. 400 méterre a tengerparttól és kb. 2 hektáros területről van szó, ami jelenleg a Rosselba le Palme kemping és üdülőfalu része. Ma is megvannak az utacskák és a 8 részre osztott kertben még látható a palma azzurra néhány példánya, ami szinte egyedülálló Európában és más ritka és nem őshonos pálma. A belépésért fizetni kell, akit érdekel az keresse a Le Palme üdülőparkot Bagnaia mellett.
- Elbán van akvárium is: Acquario dell'Elba, ami Marina di Campo mellett található. A fedett terület ezer négyzetméter nagyságú, így bármilyen időjárás esetén látogatható. A több, mint száz 'kádban' kb. 200 ezer liter víz van, 150 fajt gyűjtöttek össze legális módon: part menti vizek halai, rákok és kagylók, csigák, tengeri csillagok és sünök. Mellette van egy állat- és növénymúzeum is, ahol 250 emlős mellett 170 madárfajt is láthatunk (kitömve). Nyitva minden nap 9,00-23,00 jún. 1-szept. 15-ig, egyébként csak 19.30-ig, belépő 7 euro felnőtteknek, 3-12 év között 3 euro. A weboldalukhoz klikk ide.
- Aki szeretne egy hetet eltölteni Elbán és környékén, vagyis átugrani Szardíniára vagy Korzikára és van hajós engedélye, az bérelhet egy kisebb vagy nagyobb vitorlást és indulhat is. Itt van pl. a BUECHI yacht cég, ahol 1700-eurotól kezdődik egy hét egy 4 fős hajó esetében, klikk ide. Aztán ott a Wardi navy service, akik Portoferraioból indulva adnak bérbe hajókat személyzettel vagy anélkül. Találtam egy kisebb céget, nekik csak egy, de nagyon szép hajójuk van 3 kabinnal és szintén Elbáról indulnak egynapos hajókázásra, klikk ide.

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145