A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Firenzei Dómja és más templomok

Bevallom Firenze furán csíkos Dómja nem tetszett elsőre de aztán közelről megcsodálva a kőcsipkéket és faragásokat megváltozott a hozzáállásom - szinte mágnesként vonz minden firenzei látogtásomkor.

A vonaton ülve éreztem, hogy lassítunk és lassan feltápászkodott a tömeg. Az ablakban megláttam a Dóm kupoláját - annyira közelinek tűnt, szinte elérhetőnek. És ekkor belegondoltam: ez a sok olasz ember nem is tudja milyen szerencsés, hogy egy ilyen városban élhet. Mindenki munkába, iskolába rohan, morgolódik a késés miatt, ahelyett hogy csak egy pillantást is vetne a Dómra. Nekem is rohannom kellene, mégis szinte visz a lábam arrafelé, bár ezerszer láttam már minden oldalról. Macskaköves utcán, üzletek között vezet az út. A turisták miatt alig lehet haladni a járdán, én is le-lelépek többször. Aztán a sarkon kiérve egyszer csak ott áll előttem az épület teljes nagyságában. Könny szökik a szemembe és megállok, innen jobban látni mint közelről, aztán közelebb megyek és megérintem a hideg márvány burkolatot, mert különben nem hiszem el, hogy itt vagyok. Aztán visszafordulok és egy tíz perces rohanás után beérek a szállodába és gyorsan átöltözöm, mert kezdődik az én turnusom. Mikor belépnek a turisták szemükben ugyanazt az érzést látom, ők is látták a csodát.... (a szerk. 2003)

Ahogy a legtöbb turista teszi, kezdjük talán mi is a Dómmal Firenze megismerését. Hivatalos nevén Santa Maria del Fiore, melyet egy kis téren magas palazzok közé beszorítva találunk a belvárosban, így nehéz róla teljes fényképet készíteni. Az épületegyütteshez tartozik még az harangtorony ( Campanille ) és a keresztelőkápolna ( Battistero ) és a Dom múzeum  (museo del Duomo) is ami több év felújítás után 2015 novemberében nyitott újra. 

A Dóm teljes neve olaszul tehát 'La Cattedrale di Santa Maria Fiore' és az 1300-as évek elején kezdték építeni, de a homlokzatát az 1800-as években fejezték be. Brunelleschi tervezte a világ akkori legnagyobb kupoláját, ahol a gótikus és reneszánsz stílus találkozik. Akkor a 3. helyre futott be mert a római Szent Péter és a londoni Szent Pál székesegyházak nagyobbak voltak nála, ma már a sevillai és milánoi dóm is megelőzte. Arnolfo tervei alapján Giotto kezdte az építést majd Talenti vette át és módosította egy kicsit. A főhajók után a kupola mennyezete nehéznek bizonyult ezért meg kellett várni Brunelleschit aki 1418ban vette át az építési feladatokat és készítette el híres kupoláját. Ennek különlegessége, hogy fatámaszték nélkül készült, a téglák különböző méretűek és lentről felfelé haladva egymást tartják. Természetesen fel lehet menni egészen a tetejére több száz lépcsőfokot megtéve és az egész várost belátni onnan. Találtok erről egy hosszabb cikket videoval az Érdekességek menüben- vagy klikkeljetek ide.

A kupola belső felén levő freskókat Vasari készítette, aki a városban más épületekben is otthagyta kézjegyét. A belső és külső burkolatok és a padlóburkolat fehér-zöld-rózsaszín toszkán márványból készültek, csakúgy mint a Campanille. Ez a harangtorony 85 méter magas, szögletes és Giotto tervezte, és természetesen itt is fel lehet menni a tetejére a belső lépcsőkön. A Battistero-t, azaz a keresztelőkápolnát egy valószínűleg románkori épületből alakították át. Itt keresztelték Dantet is! A leghíresebb része az északi ajtó, melyet 'a paradicsom kapu'jának nevezett el Michelangelo. A 10 bronz dombormű Bibliai történeteket jelenit meg, alkotója Ghiberti, aki mesterien alkalmazta a térbeliséget. Csak a másolatokat találjuk itt, hiszen az eredetieket mint a legtöbb szobor esetében a Museo dell'Opera del Duomo-ban őrzik. Ez a múzeum a Dóm mögötti épületben van, ahol többek között megnézhetjük az építkezéshez használt gépeket, eszközöket és az eredeti szobrokat is. A 2015ös újranyitás után interaktív lett a múzeum. 

A hivatalos weboldaluk csak a http://www.ilgrandemuseodelduomo.it/  

Nyitvatartások/ jegyárak: meg előre foglalás és 2021es változások..... minden a Tanácsaim menüben a dómos cikkben, vagyis klikk ide.

és az egyik kedvenc videom Mogyorósi Csabától aki felment a Dom tetejére is (klikk a képre):

DuomoEntrata

 

 

Santa Maria Novella templom:

Az egyik legszebb és legismertebb firenze templom mely előtt egy nyüzsgő tér van amit elegáns hotelek szegélyeznek. A templomot 1278ban kezdték el építeni domenikus szerzetesek de a homlokzat csak 200évvel késöbb készült el. A főhajó majd 100 méter hosszú és az oszlopok közötti távolság csökkenése miatt hosszabbnak érzékeljük. A középső káplona freskóit Ghirlandaio festette a XV. században Tornabuoni bankár megrendelésére, a téma Keresztelő Szent János és Szűz Mária de az akkori élő személyeket festette fel. A főoltár előtt a padlóban lévő fekete márvány síremléket Ghiberti faragta. A bal oldali kápolnában Brunelleschi feszülete látható amivel le akarta körözni Donatello hasonló feszületét a Santa Croce templomban. A főoltártól jobbra található Strozzi család kápolnájának falát Filippino Lippi freskoi díszítik. Felmerül még pl Orcagna, Masaccio, Bronziono, Nino Pisano, Sangallo neve is a különböző műveknél. A templomhoz kapcsolódik egy kolostor melynek belső udvarába is be lehet menni- a zöld chiostrot ne hagyjátok ki. Látható itt sok fresko pl Giotto tanítványaitól és Paolo Ucello. Az 1966os nagy firenzei árvíz megrongálta a belsőket és ennek színtjét is jelezték a falon. A Domhoz hasonlóan fehér és zöld márványborítást kapott.   A weboldalukhoz klikk ide. 

Ez is az egyik városi múzeum , a weboldalukon találhatsz minden infot, ideiglenes kiállításokat, az érvényes nyitvatartásokat, jegyárakat és foglalni is lehet előre jegyet némelyikbe amivel megúszhatod a sorbanállást:  bigliettimusei.comune.fi.it Minden egyéb infot megtalálsz a hivatalos weboldalukon, klikk ide. aminek angol változatához ezt a linket használd

címe: Piazza Santa Maria Novella - a központi vasútállomás mellett

Nyitvatartás: minden nap 10-17 óra között, vasárnap és ünepnapokon 12/13tól 17.00

belépőjegy Egyetlen jeggyel tekinthető meg a bazilika és a kerengők, a hátsó épületrészek, udvar és temető rész. A múzeum részbe felnőtteknek 7,50 euro, kedvezményes 11-18 év közöttieknek 5,00 euro, 11 éves kor alattiaknak ingyenes. Időszakos kiállítások esetén 12 euro a belépőjegy. Feddett válakkal és legalább térdig érő ruházatban lehet bemenni. A kassza 1 órával előbb zár mint a múzeum. 

 

 

Cappella Brancacci (kápolna)

A belépő ára szerda-csütörtök-pénteki napokon 6,00 euro, kedvezményes 18-25 év közöttieknek 4,50 euro, 18 éves kor alattiaknak ingyenes. Szombaton- vasárnap és hétfőn egy úgynevezett DUAL jegyet lehet venni ami a kápolna mellett érvényes a  Salvatore Romano alapítványra is, felnőtt 7 euro, kedvezményes 18-25 év között 5 euro. Kötelező előre foglalni de nem kell pluszban fizetni a foglalásért. Egyszerre maximum 30fő tartózkodhat bent max 30 percig, a foglalt időpont előtt 15 perccelell jelentkezni

 

 

 

 

 

 

 

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145