A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Firenzében gyerekekkel

nem is olyan nehéz érdekes, gyerekbarát programokat találni Firenzében- az én 12évesemmel már évek óta járjuk ezeket a helyeket

 frissítve 2017 dec

Alapvetően a gyerekek nem szeretik a régi festményeket nézegetni, komor termeken át caplatni, csöndben kuksolni és főleg nem órákon át sorban állni. Tehát a legfontosabb hogy ha mégis egy kis kulturát szeretnétek a fejükbe csöppenteni akkor ne essetek túlzásba és a parkolást, jegyvásárlást előre intézzétek el hogy ennyivel is gördülékenyebbé tegyétek a napot. Lásd a múzeumos menüben az infokat, klikk ide.

Hol van egy nagy park ahol lehet szaladgálni, labdázni, pik-nikezni vagy csak napozni egy kicsit?

A legnagyobb ami a belvárosban van az a Cascine park, a Ponte Vittoria híd után balra a via delle Cascine utcán. Ez a park mindig nyitva van, az Arno parti uton rendezik a keddi heti piacot és több nyári szabadtéri rendezvénynek is helyszíne. Lehet biciklizni vagy gyalogolni, a teljes park 3km hosszú, 160 hektáros. A weboldalukhoz klikk ide.

 

A folyó másik oldalán van a város második legnagyobb zöld felülete az Anconella park a Via di Villamagna-n. Sérálgatni is lehet de van egy szabadidőközpont ahol lehet falat mászni, görkorcsolyázni focizni de vannak pik nik helyek is. Maga a park mindig nyitva van, ingyenes. Pihenős park még a Il Giardino dell’Orticoltura ami Via Vittorio Emanuele II, 4 szám alatt található. Nyitva van reggel 8tól este 8ig, ingyenes. A kertet az 1800as években alapították kísérleti céllal, most is vna itt több üvegház, további infokhoz klikk ide.  Nemcsak napközben de főleg egy meleg nyári estén ajánlott ellátogatni a a Fortezza parkba, a Viale Filippo Strozzi-n. Egy nagy mesterséges tó mellett és több szinten terül el a park. Ingyenes, mindig nyitva. Ott van pl a Villa Favard in via Aretina, ami nagy, tiszta és lehet szaladgálni, ősszel leveleke gyűjteni.

  

A város határában, Fiesoleben van a Villa Peyron , ami egy XV. századi etruszk alapokra épült kastély igazi labirintusos, rózsás rendezett parkkal. Nyitvatartás péntek-szombat-vasárnap 10-18 között (de csak áprilistól november 4ig kivéve augusztus 5-30) és csak minimum 10 főre nyitnak ki, kötelező idegenvezetéssel így fejenként 10 euroba kerül a park megtekintse. A villát hasonlóan lehet megnézni de fejenként 15 euroért. Címe Fiesole Via di Vincigliata, 2 és a 47es busszal tudtok ide feljönni. Továbi infok a weboldalukon, klikk ide.

villa peyron parxo peyron peyron 

 Egy másik park Firenze közelében Scandicci-ben a parco di Poggio Valicaia. A magasabb részen van a pik nik rész, ahol a faasztalok mellett két grill is van amit minden nap 11-15 között lehet használni. A címe Scandici, Via della Poggiona, nyitva hétfő kivételével minden nap 9-18ig. Egy másik külvárosi park 15 percre a belvrostól egy medici villa kertje, a Parco Mediceo Villa Demidoff . Címe Vaglia,  Pratolino. Van itt erdős rész, rét és kis tavak, játszótér és egy büfé is de nem mindig van nyitva jobb ha visztek ennivalót. A park legismertebb létnivalója szerintem a Colosso dell’Appennino szobor ( Giambologna máve, lásd kép). A park ingyenesen létogatható , nyitva pénteken, szombaton és vasárnap reggel 10től este 8ig, télen zárva. A weboldalukhoz klikk ide.

villa demidoff demidoff 

 Egy kicsit a városból kiszakadva alig 10 perces autóútra van a Mondeggi park  Bagno a Ripoli mellett. Címe van a Via di Pullicciano, a parkolóból indulhattok. A parkban két, táblákkal kijelölt út van, az egyik történelmi a másik természeti jellegű, van 7 padokkal, asztalokkal felszerelt kijelölt pik-nik hely és meg egy grillező amit lehet használni. 

Még mindig Firenze közelében pontosabban Sesto Fiorentinoban a Parco del Neto, a városi 2es busszal is ki lehet ide menni. Főbejárata a via Pratese felöl van, egy teljesen rendbehozott park nagy szabad terekke. Lehet piknikezni és ugyan játszótér nincsen de publikus wc igen.

És akkor a kedvencem a Renai Park, ami már kicsit messzebb van hiszen kb 15km Firenzétől Pisa felé ezért nekem útba esik. Egy volt kollégám lakik mellett és  szervezte egyszer a találkozót ide. Azóta a parkot még jobban megcsinálták, a tavakon lehet csónakázni, van lovaglóiskola, stand rész homokkal napernyőkkel napágyakkal, medence, több játszótér pici gyerekeknek is meg sportpályák és a bicikliút egészen Firenze belvárosáig vezet. Van több bejárata, parkoló és étterem, pizzeria, minigolf, este táncos rendezvények. Egy földi paradicsom szülőknek gyerekekkel (meg tinédzsereknek is) de az aktív időtöltés jegyében. Nyáron hétvégéken előre kell foglalni helyet a sportpályákra vagy étterembe. A webolalukhoz klikk ide

  

Ha a gyerekek nagyobbak és szeretnének egy kicsit kalandot akkor vigyétek el őket a egy várba vagy egy régészeti parkba!

 Kezdjük egy olyannal amiről talán nem írtam az oldalon máshol vayis Firenze várfaláról. Firenzét a középkorban egy teljes várfal vette körül amit 1284ben a város vezetői határozata után kezdtek el építeni és Arnoflo di Cambio nevéhez fűződik. A munkák elhúzódtak egészen 1333ig hiszen 8km hosszú lett sőt sok torony és 15 nagy kapu is megszakította. A San Niccolo tornyot már 2011ben megnyitották, az Arno meleltt található és 1345ben épült és a San Miniato domb védelmét élvezve épen megmaradt. A Zecca torony a folyó másik oldalán van és itt nem csak az épületet hanem a firenzei érmeket is megnézhetitek 2016 óta. A Porta Romana eredeti neve San Pier Gattolino volt ami egy közeli templom neve. Itt a Via Gusciana felöl lehet felmenni a fal egy megmaradt részére is meg a kapu áthidaló részén átmenni. További infokhoz klikk ide  A Torre San Niccolo juni 24- szept 30ig van nyitva, minden délután 5-8 között fél óránként, idegenvezetéssel. A Torre della Zecca juni 25, juli 17, aug 6 és szept 18 du 5-8 között fél óránként vezetéssel. Porta Romana juni 26, juli 23 aug 21 és szept 10 du 5-8 között fél óránként vezetéssel. Belépőjegy 4 euro, ingyenes a 18 év alattiaknak de csak 8 éves kortól engednek be mindenkit biztonsági okokból.foglalás és infok a weboldalukon- klikk ide 

 

A Museo Stibbert híres 50 ezer darabos gyűjteményében mindenféle fegyverek, harci eszközök és ruházatok vannak. A termekben több száz éves tárgyak között pl van egy iszlám terem is, érdekes ruházatok. Az épület melletti parkot most újították fel és egy igazi szökőkutas, barlangos, pavilonos angolkert lett belőle.  A park csütörtöök kivételével minden napp nyitva 8-19 óra között áprilistól októberig. A muzeum nyitva hétfő-kedd-szerda 1-14 között, péntek szombat vasárnap meg 10-18között, csütörtökön zárva. Belépőjegy 8 euro, gyerekeknek 12 év alatt 6 euro.  A weboldalukhoz klikk ide

  

Na és ott van a Specola múzeum ami valójában a természettudományi múzeum Firenzében. Europa legrégibb tudományos múzeumáról van szó ahol ma is több mint 5ezer állat van kiállítva pedig összesen több mint 3,5 millio van a gyűjteményben. Vannak itt a Savoia királyi család vadásztrofeák, a Boboliban élő fehér orszarvú amit az 1700as években kapott a nagyherceg, és azóta kihalt állatfajok is mint pl. az afrikai vadszamár, aye-axe, tilacino... Ennél is értékesebb az 1750-1850 között készült anatomiai viaaszmodellek amik a valósághűen muatatják az emberi testet és ebből is vagy 1500 darabjuk van. És van egy csomó csontvázuk -emberi és állati köztük a legnagyobb bálnáé ami Olaszországban múzeumban látható. Nyitva van minden nap hétfő kivételével 10,30-17,30ig és télen 9,30-16,30 között. Belépő 6 euro, gyerekeknek 3euro és van csaldi jegy is. Az anatomiai viaszfigurákat csak vezetéssel lehete megnézni 3 euros felárral és fix időpontokban mint 11.30 és 15.00. A weboldalukhoz klikk ide.

 

Aztán van például a firenzei régészeti múzeum a Museo Archeologico Nazionale  ahol szarkofágok, görög s római szobrok emlékek és egyiptomi kincsek láthatók. Itt rendeznek programokat gyerekeknek is de ezek olaszul mennek és előre kell foglalni tehát ezeket nem is ajánlgatom. Mellette van a Palazzo della Crocetta kertje olyan mint egy szabadtéri múzeum, sok etruszk emlékkel zöld környezetben. Vigyázat ez csak szombaton reggel van nyitva és foglalni kell előre, 4 euro a belépő, címe Via della Colonna, 38.

Maradjunk Firenze közelében és irány Fiesole! Szép a kilátás a városra már az útról is. Van itt egy régészeti park ahol a római korú kőszínházban én is voltam egy nyári este operaelőadáson. Azért nem csak ennyit láthatunk hiszen a romok között van egy templom, egy fürdő, egy longobrd nekoropolis és más épületek romjai is. Mellette van maga a régészeti múzeum is illetve a Bandini múzeum kegytárgyakkal. Meg lehet venni az úgynevezett Family Bag térképpel, feladatokal, sőt egy app is kapcsolódik hozzá ami igazi kalandot jelent. A jegyiroda címe Via Portigiani, 1 , kedd kivételével minden nap nyitva van, télen csak 10-15ig, egyébként 9-18ig de áprilsitól szeptember végéig 9-19ig. A régészeti parkba a belépő 7euro, gyerekeknek 5 euro a muzeummal együttes jegy ára 10 euro, gyerekeknek 7 euro, a Bandinivel együtt 12euro ( gyerek 8eur ) . A weboldalukhoz klikk ide

folyt köv  

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145