A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Montecatini Terme - Pescia - Pistoia

Ha Pisától Luccán át az autópálya mentén Firenze felé haladunk akkor a hegyek lábánál ezeket a városokat találhatjuk. Ez nem a klasszikus toszkán táj mégis nagyon szép és zöld terület 

Montecatini TermeA legismertebb toszkán fürdőváros majd 20 ezres lakossággal. A XV. században fedezték fel a gyógyvízforrásokat, de csak a XVIII. százaban építették az első fürdőket Leopold nagyherceg kezdeményezésére. Ma is áll még a Tetuccio, Regina, Excelsior (1907ből) és a Redi nevű főleg liberty stílusban épült fürdőkomplexum. A vizet márványból készült kutakba és medencékbe vezették, melyekbol inni lehet ma is, de van amit inhalálásra használnak. A vizek nyugtatnak, relaxálnak, van ahol fogyáshoz használják de van amelyik kedvezően hat az emésztésre vagy a reomatikus fájdalmakra. 

A fürdőváros az 1900as évek elején indult virágzásnak igazán, majd a 20/30as években újraépítették a régebbi fürdőket, zenetermeket épitettek és nagy bálokat tartottak. Ma is rengeteg hotel van Montecatiniben, mégis megőrizte szépségét, nyugalmát az óriasi park miatt, melyben a fürdők talalhatók. El tudom képzelni hogyan ücsörögtek az öregurak és hölgyek az elegáns fürdő nyílt téri medencéje mellett vizet kortyolgatva miközben a háttérben zenekar játszotta a nyugtató klasszikus zenét. A városnak van egy régi része amit Montecatini Alto-nak hívnak és ide funicoláréval vagyis siklóval lehet feljutni: hangultos szűk utcák egy tér kis étteremmel régi kőházak és az öregek akik a kávézóban ücsörögnek. Mintha megállt volna az idő évtizedekkel ezelött amit csak a néha zavar meg egy robogós fiu vagy a turisták.

A 70es évektől folyamatosan hanyatlik a város és fénykorára már csak néhány épület emlékeztet meg a drága butikok sora ahol télen-nyáron nagy a forgolódás esténként. A több hónapra érkező idősebb generáció mellett sok fiatal lányt is láthatunk az utcákon főleg sötétedést után sokszor az utcasarkon vagy az elegáns bárokban várják kuncsafjtaikat. A város kettős életét a napszakokhoz köthetjük - reggel turisták tömött csoporotjai szelik át a várost ahogy sietnek a buszparkolóba hogy megkezdjék aktuális kirándulásukat. Este megjellenek a lányok és a város körül lévő nagyon felkapott szórakozóhelyekre tömegével érkeznek a mulatni vágyók Firenzéből. Itt nem a tinédzser korosztályra gondolok alapvetően hanem inkább az érettebb, sikeres férfiakra akiket a táncos lányok vonzanak akiknek nagy része bizony kelet európai, köztük magyarok is. Nálam ezért nincsen szállás ebből a városból bár ha valaki napközben kirándul és fáradtan ér vissza hogy aludjon reggelig az szinte észre sem veszi ezt a mozgást. 

A fürdők sajnos a hotelekhez hasonlóan eléggé elhagyagoltak és ma is inkább gyógyászati célból mindenféle kúrákra jönnek ide ezért nem is nagyon lehet bemenni egy 'sima' fürdésre. Ahogy nézem a központi weboldalon a legolcsóbb egy 60 perces medencés fürdőzés aminek ára 13 euronál kezdődik, de a félnapos vagy teljes napos belépők a jellemzőek amiben pakolások, masszázsok és saunais van. Nem hiszem hogy egy magyarnak egy színvonalban és árban megérné hiszen otthon szuper fürdők vannak. Árakhoz klikk ide

 

Monsumano Terme:

 

Pescia :Olaszország legnagyobb virágpiaca, egy nyüzsgő kisváros, az azonos nevü folyócska mentén. Szép a Domja, a San Francesco templom és van 2 múzeuma is (régészeti és városi). A városkát virágültetvények veszik körül, és déli részén található az ország legnagyobb virág nagykereskedése, ahol kb. 3 millio virágot adnak el naponta ( Vannuci ). A virágkiállitáson mindig valami újdonságot mutatnak be pl világitó virág, mely sötétben foszforeszkáló fényt ad. Egy ilyen vásáron kb. 250 kiállitó van, 40.000 m2-en és 70.000 vendég fordul meg a 2 hét során.

 

Pistoia Az Appeninek lábánál fekvő város kitűnő kirándulási célpont lehet akár Pisából, Luccából vagy Firenzéből is.

Habár magát Pistoia-t a rómaiak alapították Pistorium/Pistoria néven, már azt megelőzően is volt itt etruszk település. Az V. században fontos püspöki székhellyé váló várost a gótok, longobárdok, a bizánciak, majd a frankok is meghódították. Pistoia 1105-ben vált függetlenné. A császárpárti- ghobbelin város hosszú ideig Pisa és Siena szövetségese volt. Fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál feküdt, amelynek köszönhetőn szépen gyarapodott és Firenzéhez hasonlóan banki és pénzügyi tevékenységéről vált híressé nemcsak helyi, hanem nemzetközi szinten is.Egy közel egy évig tartó ostrom után, 1306-ban azonban Pistoia kénytelen volt megadnia magát örök ellenségeinek: Firenzének és Luccának, amely döntés önállóságának elvesztésével járt együtt.

A Firenze irányítása alá került város hanyatlásnak indult. A társadalmi és gazdasági válságot a pápapárti guelfek fehérekre és feketékre való szétesése csak tovább súlyosbította. Egyes történészek szerint a guelfek két táborra történő szakadása éppen itt, Pistoiában kezdődött, és innen terjedt tovább Firenzére. A Toszkán Nagyhercegség megszületésével azonban ismét egy virágzóbb kor köszönt a városra, amely fontos kulturális és politikai csomóponttá vált ebben az időben: különféle klubok, akadémiák alakultak. A legfontosabb az Accademia dei Risvegliati (Felébredtek) volt, ahol verseket, prózákat adtak elő, zenéltek mígnem a XVII. században megalapították a színházat is. A XIX. században a vasútvonal építése újabb lökést adott a városnak, ami aztán 1861-ben az Egyesült Olasz Királyság része lett. Pistoia-ban sok látnivaló van.

A bájos Piazza del Duomo-t öleli körül a San Zeno Székesegyház, a Battistero di San Giovanni, a Palazzo del Commune, a Palazzo dei Vescovi, azaz a Püspöki Palota, továbbá a régi bíróság székhelye: a Palazzo del Podestá/Pretorio, benne az eredeti kőből készült asztallal, valamint a városháza mellett van a IX. században épített 30 méter magas torony: a Torre di Catilina. A San Zeno Székesegyházban található az ezüst San Jacopo oltár, amelyen maga Brunelleschi is dolgozott. Jegyeket a Battistero di San Giovanni-ban lehet venni, hétfőnként azonban ez a keresztelőkápolna zárva tart. Ha szerencsénk van, a templom őre éppen ott van, és beenged, de ez nem garantált. Érdemes azonban úgy szerveznünk a kirándulásunkat, hogy a nyolcszögletű, zöld-fehér sávos márvány San Giovanni Battistero-ba is be tudjunk menni. A harangtoronyból szép kilátás nyílik a városra is.

A Marino Marini-ről elnevezett Múzeum, amit az egykori Palazzo del Tau belsejében rendeztek be, a város leghíresebb szobrász-festő szülöttének állít emléket. Legszebb része a XIV. századi kápolna, ahol a XX. századi művész több alkotása is helyet talált. Az Ospedale del Ceppo-t se hagyjuk ki, mielőtt azonban belépünk, tekintsünk fel a homlokzatára, ami a Sette Opere di Misericordiat, azaz a könyörületesség stációit, míg az öt medalion az Isteni erényeket mutatja be. A föld alatti labirintuson keresztül pedig a régi, 1277-ben alapított kórházba juthatunk el. A szerdai és szombati piacnak köszönhetően a Piazza del Duomo ezeken a napokon színes forgataggá válik. Hétfőtől szombatig pedig a katedrális nyugati oldalán, a Piazza della Salan lehet a termelők portákéit: a friss zöldségeket, gyümölcsöket beszerezni

Pistoia a hegyek lábánál fekszik és aki elindul itt felfelé több úton is kanyaroghat felfelé. Az egyik a 64es út amit kifejezetten a motorosok utalnak hiszen a sok kanyar és a hűvös nyári levegő miatt nem is kell ennél több nekik. Poretta Terme nevű fürdőváros is itt van a hegyek között és termálvizével kedvelt célpontja az olaszoknak is. Az út aztán Sasso Marconi felé bukkan ki vagyis tér rá a Firenze - Bologna autópályára.

Aki kicsit nyugat felé akar kalandozni az Ponteperti falunál lekanyarodhat és San Marcello Pistoiese falunál érdemes megállni hogy végigsétáljon a függőhídon a Lima folyó felett. A híd Mammiano Basso és Popiglio falut köti össze, 227 méter hosszú és csak 80 centi széles, acélszerkezetű és a legmagasabb pontjn 36 méterrel van a föld felett.. A hídat 1923ban építették Vincenzo Douglas Scotti ötlete alapján azért hogy a munkások könnyebben elérjék a gyárat és ne kelljen 6 kmes utat megtenniük. Ez volt a világ leghosszabb függőhídja egészen 2006ig amikor a japán Kokonoe Yume Bridge vette át az első helyet. A hídon többször végeztek felújítást, 2004ben szinte teljesen kicserélték a főtartókat és a hídszerkezetet ami így biztonságosabb, stabilabb és könnyebb lett és éjszakai díszkivilágtást is kapott.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145