A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

A szellemváros

A Lucca feletti hegyek mélyén található egy mesterséges tó amiben egy város tűnt el a gát elkészülése után vagyis kb 60 évvel ezelött . A városka azonban már 5ször szárazra került de csak egy-egy napra amikor az érdeklődők a gátat és a szellemfalut is megnézhetik. Fabbriche di Careggine története

Lássuk az adatokat: a falut a XIII században bresciai kovácsok alapították majd az 1700as évek közepén fontossá vált a termelés szempontjából ezért kiépítették az utat, épület egy malom is. A Via Vandeli ekkor összekötötte Massát Modenával a hegyeken és az Edron patakon keresztül, eleinte egy fahídon majd kőhídon lehetett átkelni. Az itteni kézművesek egyik kiváltsága volt hogy katonai szogálat alól felmentette őket a modenai duca. A munka csökkenlésével a helyiek visszatérek a régi mesterségekhez mint a kézművesipar és a pásztorkodás, de nyomorult körlmények között éltek. AZtán az 900as évek elején jött egy kisebb fellendülés amikor a környező márvány termelése munkát adott a lakóknak majd a mihez segítséget jelentette egy kisebb vizierőmű.

A fasizmus idején 41ben döntötték el hogy gátat emelnek ami aztán 47-58 között fel is épült a már említett Edron folyón - magassága 92 méter lett és így az előtte felduzzasztott mesterséges tóban eltűnt a falu. Akkor volt itt 31 épület, vagyis kőházak, temető, egy háromíves híd, a San teodorónak ajánlott kis templom, harangtoronnyal. A 146 hivatalos lakost kitelepítették a szomszédos Vagli di Sotto-ba ahol megpróbálták teljesen korhűen felépíteni az elárasztott középkori falut. A XX. század során többször is, pontosan 58ban, 74ben, 83ban, 94ben technikai okokból leállították a gátat vagyis kiürült a tó és szárazra került a régi falu. Aztán 2010ben egy tibeti híd tervét fogadták el, ami egy 200méter hosszú fa-acél híd lenne, Bár a legenda szerint ez 10 évente megismétlődik szinte biztos hogy nem fogják leállítani többet a gátat.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145