A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

fizetős strandok

Olaszországban nem a belépésért fizetsz a strandon hanem a napágyért, napernyőért ls egyéb szolgáltatásokért. Toszkánában drágábbak a strandok mint az adriai parton (Rimini, Jesolo...) és kevésbe gyerekcentrikusak is de lássuk részletesebben

Nincsenek közvetlen parti nyaralók mint a Balatonon, inkább a parti sétány a jellemző éttermekkel, boltokkal és fizetős strandokkal. A pálmafák között sétál a nagyérdemű télen nyáron, kiöltözve és a drága butikok kirakatait nézegetve vagy finom tengeri herkenytyűket kostolgatva az éttermek teraszain. Tehát szinte mindenhol a fizetős strandok sorát találjátok, ezek az úgynevezett BAGNO-k. A parti útról nem is látni sokszor a tengert mert a fenyők széles sávján kell átmenni (Tirrenia, San Vicnenzo) vagy a boltok, éttermek sora takarja (Viareggio) és csak a strandok bejáratait lehet látni, nagy felirattal hirdetik a nevüket.

Vasárnap soha ne menjetek a tengerpartra ha nem muszály (július - augusztusban)! Az olaszoknak ugyanis ez az egyetlen igazi szabadnapja, mert a szombat is rendes munkanap a legtöbbeknek. Így az úton iszonyú forgalom van reggel oda és főleg este visszafelé tehát órákig ülhettek az autóban, a parton ilyenkor nincs parkolóhely még a tengertől messzebb sem és a part is tele van, a büfében órákig kell sorbanállni és 3kor elfogy a hideg sör....

Hogyan is működnek?

A jobb strandoknak van árnyékos parkolója, ez benne lehet a napernyő-napágy árában de van ahol pluszban kell érte fizetni, és sok helyen az olasz szokásoknak megfelelően bent kell hagynunk a kulcsot, hogy a parkolóőr mozgatni tudja az autókat napközben. Itt ugyanis csakúgy mint a discoknál a hely szűke miatt egymás hegyén hátán állítják le az autókat és ha valaki ki akar állni, a parkolós arrébb áll az útban lévő autókkal.
Aztán a bejáratnál a büfében vagy ha van akkor a recepcion intézzük a fizetést, de van hogy senki sem állít meg és mikor már leültünk egy napernyő alá odajön az úszómester és ő figyelmeztet arra hogy fizetni kell és meg is mondja kinél és hogy melyik napernyőt foglalhatjuk el. Az árak havonta sőt van hogy hetente változnak, hétköznap olcsóbb lehet mint hétvégén, egyébként ki vannak írva a bejárathoz. Augusztus de főleg a középső hete (15 feragosto) a legdrágább, de a hétvége is drágább a hétköznapnál. Általában fizettetnek velünk egy napernyőt 2 napággyal vagy napszékkel (15-50 euro/nap) és használhatjuk a szolgáltatások egy részét fizetség nélkül pl zuhany, öltözőkabin. A nagyobb családoknak megéri inkább egy tenda ( ejtsd tenda) ami valójában egy nagyobb falábakon álló tető (gazebo) általában asztallal, több napággyal és székkel, esetleg oldalsó függönnyel. Természetesen a tengerhez legközelebbi helyek a legkeresettebbek (és legdrágábbak) hiszen itt mindig érezni a szelet is meg persze közel a víz. Az olcsóbb strandokon elég közel vannak a napernyők ezért előfordul hogy a szomszéd gyereke réd szórja a homokot ezért aki nyugalmat akar inkább a hátsó sorokban válasszon helyet. A cuccoknak és átöltözéshez lehet kabint bérelni ami cabina, ez kulccsal zárható, van benne pad és tükör is.....
Aztán a recepcios vagy a piros nacis, feketére sült úszómester vagyis a bagnino meg is mondja, melyik számú napernyőnél horgonyozhatunk le, hiszen meg vannak számozva. Ha többen vagytok vagy csak napágyat szeretnétek a napszékek helyett akkor fizetésnél kell mondani és fizetni és a bagnino fogja pluszban kihozni vagy kicserélni.
Az öltöző egy közös kabin, ahol átöltözhetünk (ingyen), a kulcsot többnyire a kávézóban adják oda de van hogy bentről zárható.
Mindenhol van több wc, amik elég tiszták, a legtöbb helyen van hidegvizes zuhany ingyen és melegvizes tzuhany általában egy kabinban, többnyire fizettség ellenében (zseton, feltöltős kártya vagy aprópénz). Tapasztalataim szerint sajnos csak kb másfél percig folyik a meleg víz.
Van kávézó - büfé - bar kávéval, üdítőkkel, szendvicsekkel, jégkrémmel meg sörrel, de sokszor egy igazi kis étterem is, ahol csak ebédidőben (12-15óra ) lehet valami meleget enni, ez lehet pizza (de fagyasztott), tésztaféle, saláták és tengeri vagy halételeket. A legtöbben beérik egy tésztával, én imádom a lapos átsült szendvicset pl tonhallal és paradicsommal, majonézzel, hmmm. Vannak önkiszolgáló rendszerüek vagy a kávézóban kell kérni a menüről és lehet, hogy először a kasszánál fizetni kell majd a kapott blokkal a másik pultnál kérhetjük ki az ételt.
A parton vannak a már említett bagnino-k azaz fürdőmesterek (helyes fiúk piros naciban) egy létrás magas ülőkénél, ő ügyel a rendre és nyugalomra, és persze figyeli a vizben levőket, általában mellette van egy zuhany a sós tengervíz lemosására.

Beteszek pár strandos képet is, ezeket többnyire a viareggioi Al Ambra-ban csináltam ahova én is visszajárok évek óta. Itt volt részem a nagy hőség idején a hűtőpermetben ami a büfé teraszára fújta a párát, de vannak kényelmes babfotelek és medence is.

A szabad strandokon nincsen belépő vagy napernyő, lepakolhatjuk a cuccunkat, kisszéket, törölközőt és leverhetjük a napernyőnket is. Sok helyen van egyébként itt is büfé, és fizettség ellenében zuhany is.

Strandos szótár

Bagno- fizető strand    spiaggia libera- ingyenes strand    parcheggio - parkoló    pagare- fizetni       bagnino- fürdőmester      doccia fredda/ calda- zuhany hideg/meleg    ombrellone - napernyő  gazzebo - árnyékos tető      lettino- napágy     sdrai - napszék       cabina -kabin      toilet- wc     spogliatoio - öltöző      chiave - kulcs     mare- tenger      acqua- víz     sabbia - homok     vento-szél     bar- büfé    scontrino-számla

 

egyéb: Talán furcsának tűnhet, hogy a bokáig érő vízben nagyon sokan sétálnak a víz mentén, főleg idősebbek és elmerülten gesztikulálva beszélgetnek. Amint lepakoltak sokan elindulnak és kilométereket gyalogolnak, persze sapkával védekeznek a nap ellen, de a víz mellett van mindig egy kis szellő és itt ki lehet bírni a legnagyobb melegben is. Aztán gyakran megjelennek a marokkóiak és karkötőket, szemüvegket és mindeféle csecsebecsét árulnak, ne ijedjetek meg, nem agresszívak, és nagyon hálásak ha valaki pár eurot hagy náluk és persze alkudni is lehet.

Az összes strandos cikket itt találod összegyújtve klikk ide.

Hozzászólások   

+1 #1 Rekavicky 2015-10-21 10:42
2014es mail
Szia Viki!

Alapvetően nagyon jól éreztük magunkat! Ami jó volt, hogy elèg közel voltunk a tengerparthoz, de sokat tudtunk kirándulni is. Cecina nagyon tetszett nekünk, így gyerekek nélkül lehet, hogy legközelebb odamennénk.

A parkolás Cecinában nem volt könnyű, de azért mindig megoldottuk.
A strand igényes volt, mi a fizetősre jártunk, egyik nap nem volt szabad ágy, akkor a szabadstrandra kellett mennünk. Kicsit nagy volt a zsúfoltság, legközelebb lehet, hogy más időpontot választanék.
Mindent összevetve nagyon jól éreztük magunkat, Toscána álomszép, de legközelebb az élethez közelebb mennék (ahol autó nélkül is eljutunk este egy hangulatos étterembe) és egy igényes szállodába.

Üdv: Bori

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145