A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

tengerpartok Livornotól Piombinoig

Livorno alatt közvetlenül sziklás a part, melyet aztán lassan felvált a finom homokos part, kiépített üdüpőhelyekkel. Castiglioncello, Rosignano, Cecina és Vada, majd lejjebb Donoratico, Bibbona, San Vincenzo és a híres spiaggia bianca finom fehér homokkal, a Baratti öböl, Calidario termálvízes tava és etruszk emlékek Populonia, Venturina részen

Livorno alatti első rész sziklás, kis öblökkel, ahova nem mindig könnyű lejutni, aztán jönnek a kavicsos és homokos részek, sok a vad, lakatlan rész pineaerdőkkel, dünékkel.

Livorno strandjai dél felé haladva:

  • Spiaggia Roma - sziklás, a Bagni di Romától délre, ideális surfösöknek
  • Tre Ponti - finom kavicsos, Livornoban az Ardenza nevű részen, a surfösök paradicsoma, mert a medere formája ideális hullámokat formáz
  • Spiaggia della Tamerice - kavicsos
  • Spiaggia del Accademia - sziklás és kavicsos rész a tengerészeti akadémia alatt, az ippodromo-nál
  • Cabianca - kavicsos part, homokos a vízmeder, Livornoban viale del Antignano végén
  • Cala del Leone - sziklás, nehezen megközelíthető Livorno alatt a Califuria és Calignaia hídak között

Castiglioncello egy kisebb félsziget, ami benyúlik a tengerbe, déli részén egy nagy parkkal ahol minigolf, játszótér is van a fák árnyékában, persze kis kikötő is,vannak kavicsos sziklás és az északi zárt öbölben homokos partja is. A városka központjában hangulatos éttermek, üzeletek vannak és az út felett egy régi kastély a Castel Pasquini is amit hátulról lehet megközelíteni kocsival. 

Rosignano majdnem egybeépület az előzővel, egy sík részen lévő homokos partra épült városka, sétálóutcával, fent a domboldalon egy nagyon hangulatos kisváros Rosgnano Marittima mindenképpen megér egy kirándulást. Itt vannak sziklás és homokos partszakaszok, de Rosignano Solvay-nál kezdődik a fehér homokos strand, igaz háttérben gyárkéményekkel.

Aztán dél felé haladva ott van Vada, melynek északi részén található a híres fehér homokos strand, igazi homokdünékkel- a fiatalok kedvence, sokszor parti rendezvényekkel (sangria parti, koncertek). Alig pár km után egy pici helység, Mazzanta, itt nem olyan gyorsan mélyül a víz, a parti úton lehet parkolni és egy keskeny pineafás sávon kell gyalog átmenni, így bukkansz ki a partra, ahol szintén vannak fizetős de főleg ingyenes részek, és van vizisport központ is vizibiciklikkel, banánnal stb.

Cecina Mare - a parti rész alig 20méter széles, tehát eléggé nagy a zsúfoltság nyáron, a part apró, sötét kavicsos de a déli részen a pineta mellett homokos részek is vannak. A strandok kb fele a szabad, vagyis ingyenes, felváltva vannak a fizetők is (ebből több is van szerintem), van amelyik elegánsabb, van amelyik kevésbé, de mindegyiknél vannak napernyők és ágyak vagy székek, és zuhany (külön fizetendő) meg a legtöbbnél kis kávézó is. Van egy hosszú sétány is, amit este lezárnak az autóforgalom elől, de a végén a pinea erdő felé meg a párhuzamos eggyel hátrébb lévő utcában lehet parkolni ( árnyékos ). Van egy csomó kis üzlet, étterem és kávézók a parton, szökőkútak - nagy a nyüzsi, bár a parti sáv elég keskeny, tehát hétvégén főszezonban túlzsúfolt is. Ha a strandokról akarsz konkrétan olvasni klikkelj ide.

California - Cecina déli szomszédja, elöször egy pineaerdőa part nem túl szép és alig vezet itt út a partra

Donoratico Marina di Castagnetto Carducci - egy üdülőfalu ami fokozatosan terjeszkedik. A régi részén a pineafák alatt kiépület girbe gurba utcákon lévő kicsi nyaralók tömege található, mindent tűlevél borít és a fák gyökere kilátszik a földből. A parton egy sétálóutca éttermekkel, boltokkal kis hotelekkel, a part homokos, van egy luxus üdülőfalu és egy nóriási kempng is, meg a CavallinoMatto nevű vidámpark amiről a gyerekekkel részben olvashatsz itt..

San Vincenzo: egy közvetlen tengerparti település több kilométer hosszú, finom homokos stranddal, a házak között kell lemenni a partra ami elég keskeny, de ha elhagyjuk a várostt bármelyik irányban már vannak szélesebb, kihalt homokos részek főleg a pineafák mögötti sévban. A várost kettévágja a vonatsín, alatta több átjáró van amin le lehet menni a parti részre a felső részről. Innen délre akár a part menti úton a pineafák köztt lehet elérni a Baratti öbölhöz...

Baratti öböl és Populonia: erről külön írtam a kirándulásterveknél, az egyik kedvencem. Populonia egy ici-pici városka középkori tornyával a Piombino félsziget északi részén a hegytetőn. A terület az etruszkokról híres, ekik itt fent építették fel városukat aminek ma is láthatók a romjai, míg lent a hegy alján van a temetkezési helyük. Itt lent a Baratti öbölnek nevezett részen egy isteni homokos parton lehet fürődni is.

Egy érdekesség : Buca delle Fate- a legenda szerint régen a Barati öböl felé haladó halászok érdekes melodiát hallottak és ahogy közelebb mentek gyönyörű mosolygós lányokat láttak itt a vízből kiemelkedni majd újra eltűnni. Mikor megint visszatértek más fantasztikus dolgot is láthattak, mint pl a csikóhalak táncát vagy a delfineket amint játszva követték ezeket a tengeri szépségeket. Mivel a jelenség hirtelen eltűnt minden alkalommal és a tenger egy pillanat alatt elcsendesedett azt gondolták, hogy csak álom volt, mégis újra visszatértek ide hogy láthassák őket. Valerio, egy halász azonban végére akart járni a dolognak és megközelítette az öblöt - de drágán megfizetett érte. A csónakja felborult és egyszercsak egy tengeralatti barlangban találta magát foszforeszkáló medúzzák között. Aztán beért egy tengeri kertbe ahol algák, korallok és fantasztikus csigák voltak, ezüst fényű szökőkútnál kis szirének játszadoztak és nem tudott többé elmenni innen.

Közben társai és mennyasszonya egyre jobban aggódtak érte, mert nem látták a felszínre jönni. Egyik este Mariuccia a parton sírt amikor egy delfin megközelítette és úgy tűnt érti a fájdalmát mert megengedte hogy megsimogassa és könnyei mint szikrázó gyöngyök ottmaradtak a delfin uszonyai között. Mikor az visszamerült a mélybe az egyik szirén meglátta és nagyon megtetszett neki és mindenáron meg akarta szerezni. A delfin odaigérte neki, ha szabadon engedik a haálszt, akit aztán ő maga vitt fel a tenger felszínére. Nagyon megörült neki menyasszonya és a halászok nagy ünnepséget tartottak a visszatérésére.

A Buca delle fate vagyis tündérek 'öble' valójában egy etruszk temetkezési hely, ahol találhatók sziklába vájt üregek a növényzettel benőtt és ezért takarásban lévő részen. Csak gyalogosan lehet megközelíteni, a Populonia felé vezető útról, aholle leeht parkolni az autót az út szélén és lassan leereszkednia fák között. Amiért a legtöbben idelátogatnak az a fantasztikus panoráma, bal kéz felé a Cala San Quirico jobbra a Cala Buia.

folyt köv

Minden tengerpartos cikket megtaláltok egy helyen, a tengerpartok menüben, klikk ide.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145