A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyaralás 2021ben Toszkánában

Reméljük megoldódik ez a vírushelyzet tavaszra és újra jöhettek Toszkánába addig is írjátok a listákat, olvassátok a könyveket és próbálgassátok az olasz ízeket . Engem megtaláltok a szokásos felületeken mint facebook, instagram és youtube hogy legalább lélekben itt lehessetek velem....

frissítve 2021 június 22

Június 28tól nem kell maszkot viselni szabadtéren ! Legalábbis ha nem tömegben vagy mert pl egy piacon, sorbanállásnál fel kell venni! 

Jupi, Toszkána is fehér június 21től! Már csak egy kis régio maradt sárga, minden más fehér vagyis nincsen kijárási tilalom, minden nyitva és annyian ülhetünk egy asztalnál ahányan akarunk (szabadtéren), bent max 6an ha nem egy háztartásból vannak.

Az Unios tárgyaláson elfogadták hogy idén egy europai pass kell majd a szabad utazáshoz országok között amit átneveztek 'Eu Digital certificate Covid-19'nak. Az olaszoknál már bejelentették hogy ennek a digitális változatát a létező IMMUNI és IO nevű applikáciokban tudják majd az olaszok tárolni. Mivel a covid igazolásokon van/lesz QR kod ezt kell majd az applikációba beolvasni ami tárolja az adatokat és utazáskor ezt kell felmutatni (vagy kinyomtatott változatát a QR kódnak). Magyaroroszágon a már létező magyar igazolással (oltás betegség) lehet kérni majd ezt a kódot.

Ennek az igazolásnak 3 feltétele van,

1, aki megkapta a második dózist valamelyik uniosan is elfogadott oltásból (tehát egyelőre az orosz és kínai nem), és legalább 14 nap eltelt a második dózis óta - Johnsonnál az egyetlen óta. Vannak országok amik elfogadhatják már az első dózist is utazási feltételként.

2, ha valaki átesett a covidon és aztán kapott egy dózist valamelyik oltásból. Vagy a pozitív PCR tesztje után eltelt 180nap és ezt hivatalosan tudja igazolni 

3, egy negatív PCR teszt max 72 órával beutazás előttről vagy amelyik ország elfogadja egy antigén teszt 48órával előttről

Fontos újdonság legalábbis nekem hogy a 6 év alatti gyerekek akik családjukkal utaznak mentesülnek ezen feltételek alól tehát sem oltást sem tesztet nem kérnek tőlük.

MAGYARUL AZ EU WEBOLDALÁN OLVASHATJÁTOK A TELJES SZÖVEGET, KLIKK IDE

A 'green pass' július 1től lesz kötelező, nálunk már megkapták többen a napokban a QR küdjukat mert túl vannak a 2 oltáson és be voltak regsiutrálva valamelyik hivatalos applikációba vagy online felületen.

Jelenleg július 1ig csak negatív teszttel lehet beutazni Olaszországba ami max 48 órával érkezés előtt készült pcr vagy antigén teszt . Vonatkozik ez azokra akik unios országokból vagy Amerikából, Izraelből érkeznek. Akinek nincsen negatív tesztje annak marad a 10 nap karantén egy előre bejelentett címen és azután egy negatív teszt 'szabadítja ki'. A gyerekektől is ezt kérik csak a 2 éves kor alattiaknek nem kell teszt. Aki május 24 után jön Olaszországba annak ONLINE kell regisztrálnia és kitölteni a digitális utaskövetési adatlapot ami olaszul és angolul is létezik- klikk ide. A megkapott QR kódot ki lehet nyomtatni vagy digitális formában felmutatni pl repülőtéren (ahol tutira kérik) vagy ellenörzés esetén. Családok vagy baráti társaságok esetén egy főnek elég kitöltenie amennyiben együtt nyaralnak ugyanazon a szálláson és együtt mennek kirándulni is. Hivatalosan azt is írják hogy be kell jelentkezni a helyi eü szervnél, Toszkáan esetében ez is online https://www.prevenzionecollettiva.toscana.it/welcome/pages/segnalazione_estero.html de szerintem ezt nem kérik (és csak július 1ig kell)

Az uniós utazóknak nem kell megindokolni az utazás célját tehát bárki jöhet akár turistaként is (teljes lista a lenti kormányzati linken) de akik más országban is jártak utazás előtti 14 napban, vagyis a D vagy E listások egyikében azoknak korlátozásokkal is kell számolniuk. A teszt alól mentesülnek a szokásos határon ingázók, iskolába járók, a személy vagy áruforgalomban dolgozók, a vaticánni és sanmarinoi lakosok, akik max 120 órára jönnek munka, egészségügyi vagy sürgős okkal, akik átutaznak és max 36 órán belül ki is lépnek az országból ... a teljes cikkhez klikk ide. Ez a döntés várhatóan július 30ig lesz érvényben vagy az egységes europai Green Pass megjelenéséig

Olaszul itt a május 18i kormányzati döntés és a május 16ai  hivatalos döntéseknek bővebben.

Amennyiben rosszabb lesz a helyzet visszatérnek a korlétozások, pl fehérről megint sárga vagy narancs zóna leht valamelyik terület. A sárga zónákban volt kijárási tilalom . Az éttermek belső helységeikben max 4 barát ülhetett egy asztalhoz benti asztalnál, fehér zónában max 6 vagy 2 család (nem kell oltási vagy más igazolás). Nyitva vannak a hegyi felvonók, sportclubbok, a bevásárlóközpontok sem zárnak be hétvégékre, butikok gallériák, minden. Július 1től az uszodák benti medencéi és kozmetikák, wellness központok is nyithatnak természetesen betartva a rájuk vonatkozó higéniás szabályokat. Július 1től zárt térben is lehet rendezvényeket, sporteseményeket rendezni max 25%os kihasználtsággal de max ezer fő szabadtéren és 500 fő zárt térben ha be tudják tartani a legalább 1 méteres távolságot a résztvevők között akik nem egy háztartásban élnek. Július 1től nyithatnak a játéktermek, casinok de már június 15re előrehozták a vidámparkok, témaparkok kalandparkok nyitását. Szintén június 15től lehet civil vagy vallási eseményeken részt venni szabadtéren és zárt térben is (esküvők). Az olasz zöld kártyát az első oltás után adják és 2 héttel ezután kezdi meg érvényességét, és a második dózis után 9 hónapig lesz érvényben de csak országon belül amíg az unios kártya is meg nem jön. Aki átesett a covidon és van róla orvosi igazolása szintén megkapja az olasz zöld kártyát és 6 hónapig érvényes.

2021 kirándulások

A tavalyi év után most az idei is elég pihenősen néz ki ezért én is lelassultam egy kicsit, sajnos másfél éve dolgozom szinte bevétel nélkül így új dolgokba fogtam. A tavalyi videokból a legnépszerűbbek a felújítandó, eladó házak voltak és van aki már a felújítást is megkezdte így most ezen a vonalon mozgunk tovább az olaszingatlan.com keretében (a weboldal most készül). Egyelőre még a június is csak minimálisan indult be ezért nagyon sajnálom aki most jön és kiránduni szeretne velem mert szinte egyik programra sincsen elég jelentlező tehát nem lesznek megtartva. Júliusban viszont már úgy tűnik beindul minden, lesz Bocelli koncert és megyünk Elbára meg a termelőkhöz és persze a Cinque Terrére is. További infokhoz klikk ide.

Hogy mit várunk 2021től? Azt hogy ha hordani is kell majd maszkot azért minden nyitva lesz és utazhatunk, ehetünk, ihatunk. A tavalyi foglalásokat áttoltuk idénre így sok hely már ezekkel betelt pl augusztusban a tengerpartra ne akarjatok jönni kérlek Benneteket, tömeg lesz és drágaság ha találtok is helyet valahol. Szerintem sokminden változik a szokásainkban, a rövid, hétvégi villámlátogatások helyett legalább egy hetes vagy inkább hosszabb utakat tervezünk, szerintem a helyiek életébe mélyebben betekintő, SLOW TRAVEL lesz inkább a jellemző vagyis a kávézás a téren, tésztagyúrás a házinénivel, szüretelés szeptemberben..... pont erre vagyok itt én!

Szállásfoglalások 2021re 

Tudom hogy sokan foglaltatok át idénre és most is bizonytalanok vagytok de szerintem ezzel az unios igazolással simán lehet majd utazni. Érdemes lenne utasbiztosítást kötni ami térití a kiadásokat esetleges lebetegedés vagy bármi más esetén is. Ajánlom az Europai Biztosítót (EUB) ami a kifizetett és vissza nem térithető költségek mint szállás, repjegy stb értékének kb 2%áért vállaja hogy gond esetén visszatérit mindent.

Addig is gyűjtsétek az infokat, olvassátok a toszkánás könyveket, nézzétek a filmeket amik itt játszódnak - link az én listáimhoz. Találtok parkolós, strandos, benzinkutas videokat a youtube-os csatornán- de csináltam a virushelyzetről is több videot. Keressétek meg a facebookon is a Toszkána Mania-t mert az a leggyorsabb és legegyszerűbb kapcsolat de az Instagramon is publikálok fotokat szinte naponta. Én itt leszek és várlak Benneteket ! Én mindig is optimista vagyok, ezt tudjátok és azt is hogy tele vagyok új ötletekkel. Jelenleg a kis 'házam' ( Casa Marsili) leköti az időmet de télen nekiállok pár új ötletnek is. Addig is tartsunk ki és nemsokára találkozunk!

Idei újdonságok a tengeri halászat ebéddel és tipikus toszkán vacsora egy vidéki étteremben- részletek Husvét után!

 * * * * * * * * * * * * * * * * 

Fő témák amik miatt írtok általában:

1, Szállások - területek szerint csoportosítva találjátok a SZÁLLÁSOK menüben, de írhattok nekem is ha személyre szabott ajánlatot kerestek a toszkanamania@outlook.it emailcímre

2, nyitvatartás, jegyek, előre foglalás egy múzeumba vagy Domba- mindent megtaláltok a TANÁCSAIM menű múzeumos részében, klikk ide. Most legalább 2 héttel előre kell gondolkodni és foglalni az Uffizibe, Akadémiába

3, Kiutazás : Már évek óta szeretjük a ryanair járatát Budapest -Pisa között, ami hétfő-szerda-péntek napokon foglalható. A wizzair is jár újra Budapest- Bologna között ami ugyan nem Toszkána de 80km Firenzétől. A nyári családos nyaraláshoz viszont még mindig leginkább az autós utazás jellemző, illetve a repülő-bérautó kombinácio. Bővebben ezekről írtam a kiutazás menüben, klikk ide.

4, gyertek velünk egy firenzei (vagy sienai, livornoi ) városnézésre magyar idegenvezetővel vagy egy fotóssal. Lehetőség van meglétogatni a helyi termelőket pl sajtot, olívaolajat, bort venni vagy a Cinque Terrére, lesz megint Elba sziget egynapos kirándulás július-augusztusban. Részletek, árak, időpontok a KIRÁNDULÁSOK menüben, a listához klikk ide. A lehettséges dátumokhoz klikk ide. Augusztus elején talán megint hazamegyünk de ez most elég képlékeny.

5,  a lajaticoi Andrea Bocelli koncertet július végén tartják itt nálunk, a Teatro del Silenzio-nak nevezett szabadtéri színházban. Jegyvásárlás és parkolás, szállások a BLOG menünben, klikk ide

A weboldal 15 éve alatt rengetegen foglaltatok, nagyon sok a visszajáró utazó és egymásnak ajánljátok az oldalat amit utólag is nagyon köszönök. Aki már utazott velem valamikor, akár évekkel ezelőtt azt emlékeztetném hogy a szállások nagy részénél 5% törzsutas kedvezményt is kapnak a visszatérő vendégek- keressétek ezt a kedvezményt a leírásban.

 

* * * * * * * * * *  falusi szállások őszre /kora tavaszra

Annak aki reggel le akar ugrani a pékségbe, beülni a kávézóba vagy este átsétálni az étterembe, meglesni a helyieket....  És tavaly óta itt az én kis birodalmam is, a medencés ház apartmanokkal 2/6 főre, a pékség mellett: a Casa Marsili.

camera1 1 kialatas 

Elég egy szoba reggelivel 2/4 főre? A tengerhez közel egy kis faluban van Benedetta fogadója, 6 szobával saját étteremmel (reggeli, vacsora). A falunkban van egy szuper kis hotel, többszázéves házban, régi kőfalakkal de modern berendezéssel, reggelit is adnak, ez a Lajatico minihotelAztán ott van Marianna fogadója itt nálunk a falu határában egy rusztikus kőépületben isteni étteremmel, háziállatokkal.

 aristorante cam2pian 0esterno4

Pisa mellett van Marco panzioja igényes, shabby stílussal, a reggeli az árban, parkolás ingyenes. Aki repülővel jön és nem akar autót bérelni annak gyalogos távolságabn ott van Simone panzioja   

 pool2 aesterno5

AJÁNLATOK BORKEDVELŐKNEK: A közelünkben van Laura pincéje ahol 2 apartmant adnak ki, medence nincsen de kilátás annál inkább és a falu főutcája is csak 5 perc gyalog. Claudia panzioja is alig 10 perc tőlünk, ők biodinamikus (Demeter) olajat és bort is termelnek, rusztikus berendezés nagy kert. Anna apartmanháza Montalcinoban van, szerintem ez a Brunello a legjobb helyi bor és a táj is olyan mint a képeslapokon

CastelvecchioFienaiaMed aestern aest3763

Nagy borválasztékot találtok isteni ételekkel kísérve Fábio apartmanházában is, ami télen is nyitva marad. Isteni Vernaccia bort termelnek a San Gimignano pincészetben ahol bőséges reggeli is jár a szobákhoz de a Residence ugyanitt még közelebb van a városhoz de október végén bezárnak

0esterno2 cam 3 b aesterno6 

 Pont az étterem miatt szeretik sokan Luigi fogadójat, ahol reggelizni ebédelni vacsorázni is lehet és igazi vadász/gombás menüjük van télen (medence nyáron). Az partmanok 3/5 fősek és nyáron heti turnusban foglalhatók. Aztán Marianna fogadója is egy vidéki étterem pár kiadó szobával és medencével, a nagy farmon saját állatokat is tartanak. 

 poolnew  0esterno4

 

* * * * * * * * * * * * * *      Nyáron de nem szombati turnusban jössz? 

Vagyis aki nem tud /akar a szombati kötelező turnusban jönni annak is rengeteg szállást tudok mondani. Ha 2 főről van szó akkor a panziok, bed and breakfast vagy fogadók a legjobb megoldások pl Marianna, ClaudiaCaterinaMarcoGiovannaCristina vagy Matteo....

Családok esetén nehezebb de olyan medencés apartmanházak is vannak ahol nem ragaszkodnak a turnushoz pl Volterra fattoria vagy Maruzio apartmanháza , a Casa Marsili de idén a Montaione apartmanház és villa vagy Alessandro sem ragaszkodik a szombathoz.

 aesterno4 CelesteAngoloCott

 

* * * * * * * * * * * * * * *    Ajánlatok 2021 nyárra: 

Miért és hova érdemes ilyen korán foglalni? Ahova sok éve járnak vissza a látogatók azoknál a július vége/aug eleje tavaszra betelik.

villák: a legkorábban ezek az egyben foglalható, nagy medencés házak telnek be nyárra. Sienától délre van Raffaelle villája ami 2 családnak lenne ideális, medencével. Sajnos 2019 júliusra már tele vannak a kisebb luxusvillák 4-10 szobával, a nagyon 15-22 főre még szabadok. Valéria két háza a tengerhez is közel vannak sajéát medencével 4-6+1 szobával, Riccardo villái is nagyon kelendőek 6 szobával kcisit modernebb berendezéssel....

pool5 aesterno2

 

A közvetlen TENGERPARTI és onnan max 25 kmre lévő szállásokat két listán találjátok, az egyik a Pisa környékén lévők a másik délebbre Cecina és alatta lévők. A tengerpartokról írtam a régiós bemutatóban több téma szerint pl hogy én hova járok, ezzel kezdeném - az adott menühöz klikk ide

Nászútra és azoknak akik valami különlegesre ugyanakkor természetesre vágynak ideáis lenne Cristina panziójá ahol akár pár éjre is lehet foglalni szobát, ráadásul saját kertjükben termelnek zöldséget, gyümölcsöt, mézet, olajat és vegetáriánusok..... Tavaly találtam Danielá házát, akinek teraszáról a tengert látni körben, hangulatos szobákat adnak ki reggelivel. Közvetlenül egy jachtkikötőnél van a Piombino apartmanház , ami ideális családoknak de a városközpont is csak pár km (busz vagy gyalog) és a városból innen indul a komp Elba szigetére.

 pool3  aesterno2 terasz1

Rögtön népszerű lett tavaly a tengerparti kemping Edináéknál (szintén magyar) aki családi bungalowkat ad bérbe és van több medence, étterem és persze a strand a sarkon.  

pool5 

* * * * * * * * * * * * * * * *  Ősszel

 

 

Kiemelkedően igényes a Casciana Residence vagy a Pontedera Residence ahol szintén nicnsen turnus. Ha maradunk az apartmanoknál akkor a Vinci apartmanház szóba jöhet. 

   aesterno6  

 

Aki repülővel jön és nem akar autót bérelni annak a városi szállások lennének a legjobbak mert innen a tömegközlekedés elég jól megoldott. Egy pisai szállás közel a reptérhez Simone háza: rusztikus, kertes és egy 2 ágyas szoba reggelivel 60- 80 euro. Vagy a tengerparton pl a Viareggio kis hotel alig pár percre van a parttól.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Aki sürgős esetben akar beszélni velem telefonon az hívhat a +39 331 8508 145os olasz mobilon, vagy írjon a  emailcímre, de megtaláltok skypon és a Facebookon is, vagy üzenjen whatsApp-on (viberen már nem). Karácsonykor és augusztus elején otthon vagyok idén is, a magyar mobilom viszont sajnos mér nem működik

Kellemes készülődést

Viki

ps ha rólam szeretnél többet megtudni akkor a BLOG menüben találod a bemutatkozómat is

Hozzászólások   

+1 #1 Viki 2021-06-04 11:48
juni 3
Bár sok infónk még nem született 3 nap alatt, de a firenzeiek vágják a centit hogy ne kelljen a maszk. Állítólag hetek kérdése. Az Uffizibe hamar be lehet jutni, kb. 15 perc alatt (hétköznap) előfoglalás nélkül. Bent is szellősen lehet járni-kelni, minden híres festményhez kényelmesen odaférni. Étteremben mindenhol volt hely, mindenki iszonyat kedves, érdeklődnek, nálunk milyen a helyzet, és szinte mindannyian elmondták hogy mennyire örülnek hogy végre itt vagyunk és jövünk és hogy a kedvünkben járhatnak. Nagyon aranyosak voltak.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145