A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

2022 covid szabályok

Remélem tavaszra túl leszünk az aktuális hullámon és sokan eljutnak közületek idén is Olaszországba és élvezhetitek a napsütést, tengert, pizzát .és borokat. Idén még inkább a személyre szabott, kisebb létszámú kirándulásokra tervezek és újdonságként lesznek csajos hétvégék meg túrázósabb vagy éppen pihenősebb komplett programok is. Addig is lássuk mik most az aktuális olasz covid rendeletek

frissítve 2022 május 

Május 1től  nem kell már Green pass semmihez országon belül csak az olaszországi beutazáshoz kell. Akinek nincsenek meg az oltásai annak maradt a pcr vagy antigén teszt, utóbbo 48 órán belüli.  A zárt helyeken, tömegközlekedésen a maszkot ugyanúgy fel kell majd tenni. Az éttermekben a benti részen a turistáknak már nem kell megmutatni a green passt míg a helyieknek még egy hónapig igen (ráadásul a supert) - szabadtéren viszont senkitől nem kérik már. És május 1től nem kell Green pass sehova, a wellness központokba, diskókban vagy sporteseményeken sem. Az iskolával, smart workinggel kapcsolatos döntések csak a helyieket érintik de oltásra sem kell már mennünk juni 15tól, csak az egézségügyi személyzetnek az év végéig.  

Március végéig több a korlátozás Olaszországban mint Magyarországon, annak ellenére hogy a statisztikai adatok arányaiban sokkal jobbak (60 milliós országra nézve). Most akinek nincsen érvényes covid igazolványa vagyis nincsen beoltva se nem esett át a betegségen annak tesztet kell csinálnia ha repülőre akar ülni, ha olyan vonat/komp/hajóutazásra készül ami régiókat szel át (pl Roma Firenze vagy Livorno Sardinia). Akkor is fel kell mutatni a Green passt (oltás vagy gyógyultság vagy teszt) ha egy kávézó- étterem belső helységében akartok fogyasztani vagyszabadtéri rendezvényen vesztek részt és április 30ig a super green pass (teszt nem elég) kell a szabadtéri sport és egyéb eseményeken, esküvőkön is. 

2022 május 1től megszűnik minden korlátozás, green pass vagy teszt.

1, MASZK- zárt helységben mindenhol kötelező, a tömegközlekedési eszközökön ergo vonat busz, hajó... az FPP2őt kérik. A tömegközlekedési eszközökön még kell az ffp maszk, és sokan ugyanúgy felteszik a boltban, irodákban .. zárt térben mint eddig. 

2, TESZT -Akinek nincsen érvényes oltása/gyógyultsági igazolása annak kell teszt beutazához (max 48 órás antigén vagy 72 órás PCR )

3, GREEN PASS - A leánykori nevén 'Eu Digital certificate Covid-19' -2021 július 1től jelent meg az europai országokban. Az olaszoknál ahogy Magyarországon is automatikusan adják az oltás vagy betegségen átesett személyeknek. Alapesetben akkor érvényes ha vki megkapta az Unióban elfogadott oltások valamelyikét vagyis Pfizer, Moderna, Astra és abból legalább 2 dózist -Johnson 1 dózis kevesebb mint 9 hónapon belül. Aki az orosz vagy kínai oltást kapta de 3.nak egy uniosat annak a Green pass- a ugyanúgy érvényes. Otthon az EESZT oldaláról töltheted le de a körzeti doki is oda tudja adni, klikkelj a linkre. A magyar mellett van az Unios változat amin angolul vannak az adatok, mikor melyik oltást kaptad és/vagy mikor estél át a covidon.

A 'normál' Green pass érvényességi ideje Olaszországban most megint 9 hónap, ezt az utolsó oltás napjától illetve a covid pozitív teszttől kezdve számolják. Akinek megvan a 3 oltása annak nem kell dátumot néznie mert ezesetben nincsen lejárati ideje. Akinek nincsen érvényes oltása az teszttel az is kap ilyen Covid igazolványt ami az antigén esetében 48 a pcr teszt esetében 72 órával a teszt utánig érvényes. Az aktuális beutazási szabályokat az olasz eü weboldalán találjátok ahol az országokat A, B, C... csoportokba sorolják  ( listák linkje )

Május 1től megszűnt május 1től a digitális utaskövetési adatlap nem kell már regisztrálni

A teljes olasz kormányzati szabályzatot itt találjátok, elég egyértelmű annak aki tud olaszul de hosszú. - klikk ide.

Aki sürgős esetben akar beszélni velem telefonon az hívhat a +39 331 8508 145os olasz mobilon, vagy írjon a  emailcímre, de megtaláltok skypon és a Facebookon is, vagy üzenjen whatsApp-on (viberen már nem).

Kellemes készülődést

Viki

ps ha rólam szeretnél többet megtudni akkor a BLOG menüben találod a bemutatkozómat is

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145