A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

2022 covid szabályok

Remélem tavaszra túl leszünk az aktuális hullámon és sokan eljutnak közületek idén is Olaszországba és élvezhetitek a napsütést, tengert, pizzát .és borokat. Idén még inkább a személyre szabott, kisebb létszámú kirándulásokra tervezek és újdonságként lesznek csajos hétvégék meg túrázósabb vagy éppen pihenősebb komplett programok is. Addig is lássuk mik most az aktuális olasz covid rendeletek

frissítve 2022 január 6

Alapszabály hogy Olaszorszgában mindig több a korlátozás és szabály mint Magyarországon annak ellenére hogy a statisztikai adatok arányaiban sokkal jobbak (60 milliós Olaszország). Leírom mik a szabályok de elég gyorsan változnak tehát akinek nincsen érvényes covid igazolványa vagyis nincsen beoltva se nem esett át a betegségen mostanában az jobban teszi ha egyelőre nem tervez nyaralást mert a teszt már semmire sem elég és annyi a megszoriítás hogy nem éri meg. Nem akarok ebből politikai vagy etikai kérdést csinálni de tény hogy akinek megvan az oltási igazolványa az szinte mindent csinálhat csak a maszkot kell feltennie míg ellenkező esetlben nem.

Lássuk mi kell most 2022 januárjában egy olasz nyaraláshoz:

TURISTA szemszögből az hogy egy focimeccsre vagy esküvőre milyen szabály érvényes kevésbé érdekes de ami fontos az a szállások, éttermek, múzeumok, közlekedés ahova csak érvényes Green Pass-sal és maszkban lehet belépni, távolságtartással. Na de lássuk a részleteket.

1, MASZK- zárt helységekben még mindig kötelező, sőt most már van ahol az FPP2őt kérik és lassan már szabadtéren is mindenhol fel kell venni de tömeg esetén mindenképpen. Ahogyan romlanak a kórházi statisztikák úgy kapnak színes besorolást megint a régiók és a sárga vagy ne adj isten a narancssárga besorolásnál már szabadtéren is mindig kötelező!

2, TESZT - jelenleg az oltási igazolványon kívül kérik a max 24 órás antigén vagy 48 órás PCR tesztet attól aki beutazik Olaszországba. Érdemes angol nyelvű eredményt kérni mert azt tudják értelmezni a reptéren vagy határon. Akinek nincsen oltási igazolása sem a betegségen nem esett át az utüóbbi 6 hónapban annak beutazás után 5 nap karanténbe is kell vonulnia ami őnállóan megoldott elszigeteltséget jelent (tehát nem tesznek covid korházba) és egy újabb negatív teszttel lehet szabadulni. A teszt azonban sehol sem váltja ki az eddig módon a covid igazolást tehát csak a teszt nem ér semmit.

3, GREEN PASS - A leánykori nevén 'Eu Digital certificate Covid-19' -2021 július 1től jelent meg az europai országokban. Az olaszoknál ahogy Magyarországon is automatikusan adják az oltás vagy betegségen átesett személyeknek. Alapesetben annak aki megkapta az Unióban elfogadott oltások valamelyikét és abból legalább 2 dózist (Johnson 1). Aki az orosz vagy kínai oltást kapta de 3.nak egy uniosat az ugyanúgy érvényes. Otthon az EESZT oldaláról töltheted le de a körzeti doki is oda tudja adni, klikkelj a linkre. A magyar mellett van az Unios változat amin angolul vannak az adatok, mikor melyik oltást kaptad és/vagy mikor estél át a covidon.

Most az érvényességi ideje 9 hónapról 6 hónapra csökken 2022 februártól ( az oltás napjától illetve a covid pozitív teszttől kezdve számolják). Eredetileg egy negatív teszt is adott ilyen Covid igazolványt ami 48 vagy 72 órával a teszt után volt érvényes de ezt most eltörölték.  

Ezzel karantén nélkül lehet beutazni és minden szolgáltatást igénybe venni pl étterem, koncert vagy más szervezett esemény, szállás, utazás tömegközlekedéssel. Bár eddig nem kérték a hotelekben most a decemberi változások óta már ezekhez is kell. Jelenleg Olaszországban már az ugynevezett Super vagy Mega Green Pass amit kérnek - ez azt jelenti hogy már 3 dózist is megkapott valaki vagy átesett a betegségen . A 12 év kor alatti gyerekektől nem kérik az igazolást. Egyébként nálunk Olaszországban csak decemberben indult be ennek a korosztálynak az oltása és ők egy dózissal is super green passt kapnak. Az adott országra érvényes aktuális beutazási szabályokat az olasz eü weboldalán találjátok ahol az országokat A, B, C... csoportokba sorolják  ( listák linkje )

FONTOS! Aki Olaszországba jön annak még mindig be kell regisztrálnia ONLINE és kitölteni a digitális utaskövetési adatlapot ami olaszul és angolul is létezik- klikk ide. Elsőként be kell regisztrálni a weboldalra egy emailcímmel majd szépen kitöltögetni mindent, kb 10 perc kell hozzá. Nem érdemes sokkal előbb megcsinálni, csak az utazás előtti napon vagy akár aznap. A megkapott QR kódot ki lehet nyomtatni vagy digitális formában felmutatni pl repülőtéren (ahol többnyire kérik) vagy ellenörzés esetén a határon. Családok vagy baráti társaságok esetén egy főnek elég kitöltenie amennyiben együtt nyaralnak ugyanazon a szálláson és együtt mennek kirándulni is. A saját adatai mellé kell beregisztrálni a vele utazókat a kérdőív végén. A regisztrálásnál olyan adatokat is kérnek hogy melyik határátkelőnél és mikor léped át a határt, kocsi rendszáma, olasz szállás címe, repülő esetén pl átszállás, járatszám, ülőhely. Nekünk 'olaszoknak' is ki kell töltenünk visszafelé jövet.

Lassan jönnek vissza a színes zónák ahogyan tavaly télen is volt. A sárga zóna pl csak annyit jelent hogy szabdtéren is kell maszkot viselni. A narancssárga zónákban a super green pass esetén nincsen további megkötés viszont ennek hiányában már már csak akkor mehetsz ki a lakásból ha a tavalyról ismert igazolást kitöltöd amire rá kell ínri hogy hova mész és miért de csak élelmiszerbeszerzés vagy egészségügyi okokat fogadnak el. Marad az 5ezer főnél kisebb települések lakóira érvényes 30 kmes szabad mozgás lehetősége. De nem folytatom, remélem nem kerülünk narancssárga zónába és ti sem mozogtok oltási igazolás nélkül.

A teljes olasz kormányzati szabályzatot itt találjátok, elég egyértelmű annak aki tud olaszul de hosszú. - klikk ide.

Aki sürgős esetben akar beszélni velem telefonon az hívhat a +39 331 8508 145os olasz mobilon, vagy írjon a  emailcímre, de megtaláltok skypon és a Facebookon is, vagy üzenjen whatsApp-on (viberen már nem). Karácsonykor és augusztus elején megyek haza általában, de akkor is elérhettek ugyanígy.

Kellemes készülődést

Viki

ps ha rólam szeretnél többet megtudni akkor a BLOG menüben találod a bemutatkozómat is

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145