A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

a híres Vespa motorok

Ki ne ismerné a régi Vespa kismotorokat és az új városi scootereket, amiket a Piaggio cég gyárt évtizedek óta. Érdemes beugrani ide is, hiszen Pontedera alig 15 percre van Pisától a Firenze felé vezető úton, a múzeumban a sokféle motorok mellett mozdony és repülő is látható, egyébként ingyenesen látogatható (csoportoknak lehet idegenvezetést is kérni).

Évek óta itt laktam már, mikor valaki felvílágosított, hogy a sok fekete egyenruhás motoros, akiket az úton látok, a Piaggio gyár motorjait próbálja terepen és a közeli Pontederán van maga a gyár is. Na, akkor beugrott rögtön, hogy miről is van szó. Hát a Vespáról (magyarul darázs), az olasz kismotorok leghíresebbjéről, ami minden olasz és sok más filmben is felbukkan: 1953-ban a Romai vakációban Gregori Peck és Audrey Hepburn ezzel száguldott vagy sokkal később a Jó reggelt Vietnamban is felbukkan. A témának szentelt kiállítás tavaly volt látható a múzeumban klikk ide. A Vespa weboldalán megtaláltok mindent, ami a motor történetéhez kötődik, angolul klikk ide

A Vespa mellett ott van a másik sportosabb motor, a Gilera, amit szintén az Agnelli család dobott piacra, de sokkal korábban, 1909-ben, majd a 40-es években megjelent a Peperino (kiskacsa). Valójában repülőgép és vonatmotorokkal kezdte a cég és a kismotorok mellett később gyártottak hajómotorokat is Moscone (magyarul légy) néven.

Természetesen a gyárban nemcsak Vespákat, hanem a nagyon aranyos háromkerekű Ape-t (magyarul méh) is készítenek 1948 óta (!!), amikből ma is rengeteg száguldozik az olasz városokban, hiszen pici és mégis sokmindent tud szállítani hátsó platóján. Ha benéztetek a fülkébe, meglepően láthattátok, hogy a szűkös, max 2 fős 'padon' ülő vezetőnek egy motorkormányt kell rángatnia. Az alapváltozat után kijöttek elegénsabb kétsoros üléssel készült ape-k és teherauto típusú utánfutós változatok is. Persze, nekik is van saját fun clubjuk, klikk ide.

És persze ott a gyár oldalában a múzeum, amit mindenkinek ajánlok, akár gyerekekkel is jó program. Ez 2000-ben nyitott a gyár egyik épületében és 2020ra már 5ezer négyzetméteres területen mutatja be a gyár történetét és a motorok fejlődését kb. 250 egyeden keresztül. .

Nyitvatartás: kedd-péntek és most a Covid miatt csak előre foglalással lehet bemenni adott idősávokban 1 órára: 9.30től, 11.30tól, 14.00től és 16.00tól. Egyszerre max 40en mehetnek be (vezetés nélkül)

Belépődíj: vezetés nélküli látogatásnál felajánlást elfogadnak (általában 3 eurot szoktunk fejenként számolni. Ha valaki kér idegenvezetést mondjuk angolul ez kb. másfél órát jelent és minimum 5 max 10 főre vállalják, fejenként 5 euros áron. A múzeumban van egy kisbolt is, ahol a könyvek és fényképalbumok mellett lehet venni feliratos polokat, szemüvegeket, táskákat, mindenféle apró tárgyakat, modelleket és vintage tárgyakat (marha jók). Weboldala klikk ide vagy www.museopiaggio.it, a Piaggio gyár weboldala www.piaggiogroup.com 

Az érdeklődőknek itt egy pár érdekes weboldal még pl Vespaforever a lelkes követőknek, aztán a Wikipedián is találtok infokat.

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145