A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

A 2014es évben alig készült olívaolaj Olaszországban

Mindig van ingadozás a mezőgazdaságban ami a sok vagy éppen kevés esőnek, a nagy melegnek vagy szélnek tudható be és vannak olyan évek amikor elég gyatra az olajbogyó termés is. Az idei évet viszont még sokáig fogjuk emlegetni hiszen csak feleannyi olajat készítettek mint egy normál évben.

Tehát kezdjük azzal hogy a 2014es évben korábban kezdték az olajbogyószüretet és most november közepére szinte végeztek is vele. Sajnos Toszkánában (és Umbriában is) max fele annyi olajat tudtak csak préselni mint egy normál évben, szerencsére a tavalyi év elég jó volt és maradt még olaj. Ráadásul a minőség is elég kétséges bár a déli részeken jobb a helyzet de az idei év mindenképpen bevonul a krónikákba nem csak a klima miatt. Az év elején vagyis télen meleg volt, szinte alig havazott és aztán jött egy elég szeszélyes tavasz. Az egyetlen igazán forró időszak egy kb 10 napos hőhullám volt kb junius 6-16 között amikor leszáradtak az olajfák virágai. Ami túlélte azt utána az esős és hűvös nyár várta, kevés napsütéssel és magas páratartalommal ami ideális minden betegséghez és a bogarak támadásai sem maradtak el. Na és utána szeptemberben jött a jégeső hurikán szerű széllel egy 20-25 fokos napon és levert mindent...

Lássuk számokban: Olaszországban összesen kb 250 millio olajfáról van szó amit 1,1 millio hektár termőföldön termesztenek, ez kb 50 millio munkanapot biztosít és ezzel 2 milliárd euro bevételt jelent a lakosságnak. Az idei évben átlagban tehát 50-70%al kevesebb olajbogyó termett ami némely gazdaság esetén elérheti a 90%os minuszt is, nem beszélve a bio és kistermelőkről akik eleve védtelenebbek a kórokozókkal szemben hiszen nem nagyon permeteznek. A 2013as évben termelt 464 ezer tonna olajhoz képest (mert súlyra és nem literre mérik) a 2014es évben 302 ezer tonna olajat sikerült préselni- az olaszoknak évente egy millio tonna olajra van szükségük ami 60%ban belföldről jön és 40%ban behozatalból fedezik. Egy olasz ember átlagban évente 12 kilo olajat használ fel ami természetesen extra szűz. Délen vagyis Pugliában a csizma sarkán vagy Calabriában a csizma hegyén és a nápolyi Campana tartományban is 40%os volt a veszteség, Sziciliában is 20% körül.

És ennek eredménye nem csak a rosszabb minőségű és kevés olaj hanem természetesen az árak is elszálltak: az olaj préseléskori ÁTLAG ára eléri a 4,40 euro/kgot ami a tavalyinak pont duplája és a 2006os extrám szintet is túllépte. Innen már csak egy lépés vezet el a trükközéshez vagyis hogy más országokból behozott, rosszabb minőségű olajat adnak majd el olaszként belföldön (tisztán vagy keverve) kihazsnálva a magas árat. Mivel az olasz olajnak jó a piaca külföldön a hiányzó 20mennyiséget imprtoból fogják fedezni ami 45%os növekedést jelent a behozatalban, mert ugye az exporton nem nagyon fognak változtatni és a polcokon található olivaolajnál minden 3 üvegből 2ben részben vagy teljesen külföldi olaj is lesz. Ezért érdemes még jobban odafigyelni a cimkére hiszen van aki a behozott olajbogyóból itt helyben préseli az olajat tehát olaszként kerül piacra. A nagyker árak egy hét alatt 40%ot emelkedteka Bariban található kereskedelmi tőzsde szerint.

Marad az export ami eddig is volt természetesen csak hogy 700 ezer tonna lesz a várható mennyiség a tavalyi 480 ezerrel szemben. Ne felejtsük el hogy Spanyolország ahonnan a legtöbb olajat importálják az olaszok hasonló gonddal küzd és fele annyi olajat termelnek mint általában, de ott van még Görögország és feljövőben van Tunézia. Természetesen itt felmerül az a kérdés hogy az exportált olaj minőségét mennyire lehet garantálni hiszen a kiemelt minőségűeket többnyire belekeverik egy gyengébb minőségbe így nem tűnik annyira fel. Szerencsére a termelés és így az olivaolaj minősége mindegyik országban (Görögo, Spanyolo. Tunézia) folyamatosan emelkedik most azon van a hangsuly hogy nemzetközi szinten tudják követni a mozgásokat. Vagyis a különböző szervezetek együttműködésének köszönhetően mind az olajbogyó mind az olivaolaj követhető honnan érkezik és hol kerül forgalomba az olaj.

Idén vagyis 2014 december 13tól lép életbe az új erupai cimkézés vagyis amikor leveszel a polcról egy üveg OLASZ cég által forgalmazott olajat fel kell rajta tűntenti azt hogy esetleg más országokból érlezett olajbogyó/olaj is van benne.

Mivel kevesebb az olaj elmaradnak az olivaolajjal kapcsolatos vásárok és feszták is sok helyen :(

a cikk a következő olasz forrásokon alapul: Republica 22/11/2014 klikk ide és

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145