A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Leonardo Davidja is carrari márványból készült

Ha fehér márvány, akkor Carrara, ezt már Michelangelo is tudta, nem igaz? De nézzük, milyen érdekességeket rejtenek a különféle lelőhelyek, s hogy milyen puccos épületekhez használták fel eddig! Egy érdekes cikk a fehér márványról, 2014ből

A Carrara-i márvány története egészen az etruszk időkig nyúlik vissza – találtak ugyanis olyan leleteket, melyek azt bizonyítják, hogy már az i.e. II. században készültek a 'fehér arany'-nak nevezett kőből tárgyak. Történészek szerint ebben az időszakban már bőven lakott volt a környék, és épp a márványbányákban dolgozók telepedtek meg itt.

Carrara Toszkána tartományban található, ám Liguria-hoz nagyon közel. Az Apuan-i Alpokban találhatók azok a bányák, ahonnan a kitermelést végzik, ma már nagyjából napi 15 000 tonnát. A bányák a város mögötti hegyekben nyílnak, ahová a feljutás elég nehézkes, de mindenképpen megéri.

Magának a carrarai márványnak is több fajtája ismert, amelyeket a színük és mintázatuk alapján különböztetnek meg. A legszebb és legtisztább, hófehér márványnak van a legmagasabb kalcittartalma. Ebből a fehér anyagból használt annak idején Michelangelo is, amikor a méltán híres Dávid-szobor készült.

Ha a kíváncsiságunk a márványbányák felé visz minket, a célpont egyértelműen a Fantiscritti-bánya lesz – itt van ugyanis egy látogatható múzeum, és a bányába is le lehet jutni egy minivonat segítségével. Csoportokat indítanak általában, így elképzelhető, hogy várni kell, amíg összejön a megfelelő létszám – aki így tesz, nem bánja meg, ez garantált. A túra egyébként vezetett (természetesen), és kb. 30 percet vesz igénybe....

Carrara - marmotour

a folytatáshoz látogassátok meg az olaszországról.hu oldalát klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145