A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Firenze az egyik legélhetőbb olasz város

Elég gyakran szerepel Firenze a különböző listákon mint a legszebb város vagy legtöbb látnivaló stbl. A mostani a legélhetőbb olasz városokat rendezte össze és ezen 4. helyen szerepel Firenze.

Tehát ezt a listát a sole24 nevű újság készítette, az eredetit olaszul itt találjátok. A cikket nem lefordítottam hanem felhasználtam és belevettem a felmérés konkrét adatait is, kiemeltem a toszkán érdekeltségeket a végén.

Na de lássuk is hogy miről van szó. Az újság már vagy 20 éve vizsgálja az olasz városokban a lakosok életét, most 110 város került be a 'kosárba'. Idén 2015ben Bolzano végzett az első helyen, Trento a 3. helyen és a kettő közötti meglepetés a 2. helyet kiérdemlő Milánó. Na de mit alapján döntenek a sorrendről? Összesen 36 faktort vizsgálnak meg mindenhol a következő témákban (a teljesség igénye nélkül): 

1, Életszínvonal, ide tartozik pl az egy főre jutó hozzáadott érték, az átlagos családi vagyon, a nyugdíjak, a havi fogyasztás családonként, a lakások négyzetméterenkénti átlagára...

2, szolgáltatások és környezet - a 100 gyerekre jutó bölcsödei férőhelyek száma, az átlaghőmérséklet, a szemét és az adsl lefedettség....

3, üzleti élet és munka kategoriába tartozik a bejegyzett cégek száma a lakossághoz viszonyítva, aPIL és a dolgozók aránya és egy érdekes átlag:  a fiatalok vagyis a 18-29 évesek közül hányan töltenek be vezetői vagy tulajdonosi pozició (1000 fiatal közül)

4, közbiztonság vagyis hány lopás, házbetörés, rablás és csalás jut a lakosokra

5, a népességhez tartozik a népsűrűség, a válások száma, az elöregedés és a várható maximum életkor vagy pl hogy hány évet tanultak az itt lakók

6, a szabadidő témában olyat néztek hogy hány könyvesbolt és moziterem, kávézó és étterem van, hányan vesznek részt előadásokon (színház vagy zene stb) vagy hányan sportolnak, mennyit költenek a külföldi turisták..

Aki szeretné ezt pontosan városokra lebontva megnézni az klikkeljen az adatokat feldolgozó térképre. Itt  akülönböző színek már elő sejtetik hogy melyik területen melyik kategoria az erősebb, vagyis melyik színene muzsikálnak jobban . 

Na de térjünk vissza a rangsorhoz. Bolzano első helye nem volt meglepetés hiszen a 26 év alatt 5ször kapott aranyérmet ez a város. Aki nem tudná hova tenni, ez az északi részen van, egészen fent az osztrák határnál tehát itt már kevésbé érvényesül az olasz életstílus de annál inkább a németes precizség, gazdagság és nyelv is. Szinte mindenben az olasz átlag felet voltak, kiemelkedően teljesítettek pl a dolgozók arányában ami 71% az olasz 56%al szemben. Aztán több az itt működö cégek száma, a fogyasztásban családonként havi 2660 euroval az átlagnál 700 euroval magasabban és érdekes módon a lakások ára mégis alacsonyabb. Persze tovább élnek itt az emberek (83 év várható), többet tanulnak (10év) és a szabad idő eltöltésére rengeteg lehetőség van főleg a sport és kulturális téren többszörösen az átlagot meghaladva. A közbiztonság is jobb mint máshol kivéve a csalások számát, upsz. 

Lássuk a másik végét, vagyis az utolsó helyen lévő Reggio Calabria várost ami ugye az olasz csizma orrán van, lent délen. Nem akarok most általánosítani hogy délen ugye minden rosszabb pedig de. Vagyis egyben átlag felett vannak de ennek nem örülnek annyira: a közbiztonság vagyis betörések és lopások számát illetően az átlag felett vannak. Viszont alig 2 évvel élnek rövidebb ideig mint a bolzanoiak, és csak egy évvel kevesebbet tanulnak náluk (9év) viszont a válások száma meghaladja az átlagot. A családi vagyon és a fogyasztás is le van maradva az olasz átlagtól. Nincsenek lemaradva a könyvesboltok számát illetően, viszont a lakásárak az átlag felett vannak. A klima  (hőmérséklet min/max) szempontjából ideális a helyzetük, jobb mint Bolzanoban de ez ugye földrajzi adottság. Szinte alig vannak lemaradva a cégek számát illetően sőt a fiatalkori vezetők/tulajok arányát nézve átlag felett vannak viszont a foglalkoztatottság csak 36% és a családi vagyon is jóval alacsonyabb mint az átlag. 

A kategoria győztesek: az életszínvonalban Miláno nyert, az üzleti élet és munka részt Prato nyerte ami Firenze szomszédja. A szolgáltatások kategoriában Monza és Biranza nyert holtversenyben. A demográfiai nyertes Olbia Tempio (Szardinia), a közbiztonság kategoriában Nuoro áll a legjobban és a szabadidőt leginkább Riminiben lehet tartalmasan eltölteni.

Miláno meglepetést okozott hiszen a nagy városokban általában gondot okoz a közbiztonság de felhúzta az üzleti kategoria és a szolgáltatások. Az örök vetélytárs Roma visszacsúszott a 16. helyre.  A legjobban az észak-közép olasz régió végzett, itt is főleg a kis- és közép méretű városok, kivéve ugye Milánot és Firenzét. Na és akkor térjünk át a lényegre vagyis hogy a top10ben lombardiai és az alpoki városok mellett Toszkána szerepelt a legjobban. Firenze a 16. helyről ugrott idén a 4. helyig és Siena is bent maradt a legjobb 10ben hiszen megőrizte a tavalyi 9. helyét. A következő toszkán város Pisa már csak a 22ig jutott igaz a tavalyihoz képest így is 7el feljebb van. Aztán jön Livorno a 27. helyen mert 16 helyet csúszott idén lefelé, aztán Grosseto, Arezzo és Massa Carrara. A már említett üzleti kategoria győztes Prato ami nagy ipari zónájának, sok textilüzemének meg szorgos kínai kezecskéknek köszönheti hogy nyert bár az általános listán csak a 42. helyig jutott. Imádott Luccám csak az 53. míg Pistoia még 3 hellyel lejjebb futtot csak be számomra meglepetésre.  

És akkor nézzük meg egy kicsit alaposabban Firenzét: az első kategoriában mindenben átlag feletti vagyis sokat termelnek, költenek és felhalmoznak a toszkánok, a lakásárakban viszont átlag alatt maradnak ( tényleg???). Az átlaghőmérséklet magasabb így beigazolta amit én eddig is tudtam: itt melegebb van mint délen! Kétszer annyi a bölcsödei hely mint az olasz átlag, az egészségügyben és környezeti kérdésekben is nagyon jól muzsikált, az internetes lefedettség 98%os. A cégek száma is elég magas, csakúgy mint a PIlL és a 68%os foglalkoztatottsági arány is átlag feletti, meg a fiatal vezetők aránya is. A közbiztonság kategoriában minden átlag alatti aminek örülhetünk főleg azért mert a zsebes-lopások száma itt az olasz átlag töredéke ami nagyon szép eredmény ennyi turista mellett. Előre láthatóan 83 évet fogunk élni és 10 évet tanultunk mármint ők, de sokan települnek be mint ahogy én is. Az átlag felett van a könyvesboltok száma de ami kiemelkedően magas az a sportlehetőségek és mozitermek száma és a turisták által elköltött érték az olasz átlag többszöröse  - érthető módon.

Siena szinte Firenze ellentéte is lehetne hiszen míg előbbi egy völgyben épült utóbbi több dombra. Firenze sem olyan nagy város mint a legtöbben gondolják, de Siena valahogy megőrizte vidékiességét. Az életszínvonal kategoriában ez a város is az átlag felett van ha nem is annyira mint Firenze, bár a családok egy picit többet halmoznak fel és többet is költenek mint a firenzeiek. Itt is elég sok bölcsödei férőhely van és az átlaghőmérséklet is magasabb, 95%os az adsl lefedettség. Az üzleti életben is hasonlóan jól szerepelt Siena de a PILhez csak fele annyiban járult hozzá mint Firenze. Siena népsűrűsége sokkal magasabb mint Firenzéé, ez persze egyik esetben sem a város hanem a provincia vagyis a település jó 10-15kmes körzetét jelenti.

És hogy miért is foglalkozom a témával? Mert szeretem a statiszikákat és egy ilyen alapos felmérés bizony feketén fehéren megmutatja azt amit itt mi gondolunk ezekről a városokról, bár mindig van meglepetés. És ami nektek érdekes ebből hogy a firenzeiek jól élnek, a város tiszta és élhető és a közbiztonság is nagyon jó tehát nyugodtan jöhettek! A városról írtam bővebben a Toszkánát régiónként bemutató részben, de a Tanácsaim pontban a parkolásról és a múzeumokról is írtam külön. Ha bármi kérdésetek lenne írjatok az új   emailcímre Vikinek

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145