A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Toszkána karácsonykor

Bár ilyenkor nincsen turistahad szívesen bemutatom nektek hogy itt hogyan telik a karácsony. Mit esnek, milyen a karácsonyfa és jön-e a Mikulás a toszkán gyerekeknek is?

Dél Toszkánában, a Monte Amiata hegy közelében lévő Abbadia San Salvatore faluban december 24én éjjel egy nagy máglyát gyújtanak. A piramis formájú fahalom a főtéren hajnalig ég miközben a helyiek esznek, isznak énekelnek... forralt bort is készítenek ami errefelé pedig nem elterjedt. Van egy weboldaluk is: klikk ide. Siena közelében Monteriggioni falu lakói nekiindulnak december 24én este 9 körül fáklyáikkal a a francigena zarándokuton . Csak 4 kmert mennek Valmaggiore e Abbadia ad Isola, ahol a Santi Salvatore e Cirinonak szentelt templomban hallgatják meg a misét. Garfagnana hegyeiben található a kis falu aminek a neve Gorfigliano ahol az úgynevezett Natalecci tüzeket gyújtják. A falu lakosainak 3 csoportja felmegy a közeli csúcsokra ahol mindegyik csoport épít egy nagy máglyát és december 24 este meggyújtják. Napokig építik ezeket a különös torony alakú formákat, egy akár 15 méter magas gesztenyefa-törzsre körben felerősített kivágott bokrok ágaiból. Itt egy video amin láthatjátok miről is van szó: klikk ide. Karácson után vízkereszt napján ami ugye január 6 indul a kisvonat Firneze állomásáról (Sana Maria Novella) a hegyekbe. Megérkezve Mugello egyik kis falujába aminek San Piero a Sieve a neve a gyerekek részt vehetnek a programokon és a jóboszorkány várja őket ajándékokkal. Pienza az egyik kedvenc toszkén falvam Sienától délre, itt ...

 folyt köv

Karácsonyi ételek Toszkánában: 

Siena jellegezetes édességei a panforte és panpepato a karácsonyhoz kapcsolódnak és több mint ezer éve készítik őket, Akkor karácsonyi vagy fűszeres kenyérnek nevezték őket és mivel a fűszerek messzi földről érkezett, drága alaponyog voltak csak a nemesi családok engedhhették meg maguknak és ők is inkább az ünnepek idején. A panforte aztán Margherita királynő 1879es látogatásakor alakult át vagyis az erős borsos, ragacsos mandulás édességet sima porcukorral hintettk meg így lágyítva az ízeken ami aztán nagy népszerűségnek örvend. A másik híres sienai édesség a ricciarelli ami őrölt mandula és ugyannyi cukor, tojásfehérje és barackmag esencia, szárított narancshéjből készül és alig - perc sütést igényel. Az 1400as évekről van szó amikor a középkori kereszteshadjáratokról visszatérő lovagok távoli országokból hoztak új recepteket, szokásokat, köztük ezt is. Eredetileg egy ilyen hazatérő lovag Volterrában sütötte elöszőr, neve pedig a gazdagon redőzött arab ruházatról kapta a nevét. Bár a másik történet szerint Ricciarelli (egyébként festő) készítette ezt a mandulás édességet mert a város híres volt mandulafáiról. És még mindig Siena, mégpedig a cavallucci nevű diús édesség ami onnan kapta  anevét hogy a vidéki fogadókban a lovas vándoroknak kínálták a Mediciek idejében. Aztán tipikusan karácsonyi a Lucca felé készített befanini amit a város mögötti hegyekben és a versilia tengerparton is gyakran készítenek az ünnepekre. A neve arra utal hogy inkább a karácson utána vízkeresztre a Befana, jó boszorkány érkezésére készültek.Valójábban egy vajas keksz amit hasonló formákra szaggatnak mint a mi mézeskalácsunk aztán színes golyócskákkal díszítik.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145