A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

A legélhetőbb város Olaszországban

Az évente megismételt felmérés az itáliai városok mindennapi életének minőségét méri fel. Többek között figyelembe veszik a környezetvédelmet, közbiztonságot, az adott városban élők iskolai végzettségét, a lakosoknak kínált szabadidős lehetőségeket, valamint azt is, hány étterem és játszótér van.

Az IlSole24Ore gazdasági napilapban 2013ban megjelent eredmények szerint a városok versenyét a 115 ezer lakosú Trento nyerte. Az első tíz helyen többnyire északolasz városok sorakoznak: Trento mögött Bolzano, Bologna, Belluno, Siena, Ravenna, Firenze, Macerata, Aosta és Milánó. Vagyis Toszkánából 2 város is bekerült a TOP10be. A felmérés 107 várost vizsgált meg és 36 különböző paramétert vettek figyelembe és pontoztak.

Trento nem csak a munka világában hanem a szabad idő eltöltésében is jeleskedik és a demográfiai kérdésben is elől van (az 5. helyen). A tavaly a második helyen álló Siena az ötödikre esett vissza. A Közép-Olaszország legélhetőbb városává vált Macerata, Marche tartományban, viszont tavaly még huszonkilencedik volt. Milánó a 10. helyen van ami egy nagy városnál igen előkelő helynek számít. Az utolsók között kizárólag déli városok szerepelnek: a szicíliai Caltanisetta és Catania, a calabriai Vibo Valentia, a campaniai Caserta, a pugliai Taranto, Reggio Calabria, a szicíliai Palermo és végül a sor végén Nápoly kullog. Sajnos a jelek azt mutataják hogy Nápoly egyre rosszabb minden kategoriában az utóbbi 10 évben, egyedül a környezeti és szolgáltatási kérdésekben javított (93. helyről a 65.re). Miközben a nagy városok mint Roma és Miláno folyamatosan felfelé menetelnek csakúgy mint Bologna és Firenze. Torino csúszik lefelé, már az 52, helyen van idén. Miláno után Trieste a második a jóléti listán, a szolgáltatásoknak és infrastrukturának köszönhetően (főleg ovodai helyekben), az utolsó ebben a kategoriában Crotone. A munka szempontból Reggio Calabria vagyis megint egy déli város a legutolsó. 

Ami viszont a közbiztonságot illeti, a felmérés szerint még Nápolynál is rosszabbul teljesített Torino. "Ez lehetetlen" - tiltakozott Piero Fassino torinói polgármester, aki szerint az, hogy Torinóban lopás, rablás miatt több feljelentést tesznek mint Nápolyban, nem a nagyobb bűnözést jelzi. Ellenkezőleg, azt mutatja, hogy Nápoly lakosai nem fordulnak a hatóságokhoz.

Bővebben olaszul továbi infoért klikk ide.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145