A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Az olasz opera

Az olasz opera születését legtöbbször az 1500-as évek végétől datálják a hozzáértők. Az első komoly erőfeszítés a görög művek újraélesztésére a firenzei Camerata-hoz kapcsolódik, ahol az ókori hagyományok felelevenítése volt a hozzáértő műkedvelő "klub" elsődleges célja.

A korszak egyik utolsó zeneszerzője, Monteverdi fontos és meghatározó szereplő volt annak a folyamatnak során, mely végül a ma ismert opera kialakulásához vezetett. Az ő keze alól kikerült Orfeusz volt a stílus fontos jegyeit magán viselő első, mai értelemben is operának tekintett zenemű. A XVII. századot az opera szempontjából a velencei és nápolyi művészek határozták meg. Velencében leginkább Francesco Cavalli és Antonio Cesti nevét érdemes megemlíteni. Előbbi a velencei Szent Márk Székesegyház karnagya volt, s élete során több mint 40 operát írt. Utóbbi pedig száznál is több művel kottázta be magát a zenetörténelembe, s mindketten külföldön is ismertté tették az olasz operát.

A nápolyi művészek a század második felében alkottak nagyot, s szintén Európa-szerte munkálkodtak a műfaj elterjesztésén. Kb. egy évszázaddal később az opera hanyatlani kezdett, ezt az 1800-as évek elején Rossini munkája állította meg, s ugyanennek a századnak a végén Verdi keze nyomán virágzott igazán újra. A XX. század elejének egyik legfontosabb alakja Puccini volt, aki gyakran helyezte szokatlan körülmények közé szereplőit (l.: Pillangókisasszony, mely Japánban; vagy a Bohémélet, mely egy párizsi padlásszobában játszódik). Az olasz opera XX. századi, mondhatni kortárs zeneszerzője Luciano Berio volt (1925-2003.), kissé elvont művei közül a Passaggio (1963) és az Opera (1970) emelhető ki, mint ismertebb alkotások.

Az olasz operának hazájában a mai napig igen szép kultúrája van, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2011-ben a profi olasz operaénekesek szövetséget hoztak létre, s a bolognai színházban (Guardassoni) 2012-ben tartottak egy találkozót, ahol eldőlt: 2013-ban megpályázzák az UNESCO-nál az olasz opera szellemi világörökségek közé emeltetését. Hamarosan kiderül tehát, hogy világszinten vajon elismerik-e ebben a rendkívül hivatalos formában is a műfaj olasz képviselőinek munkáját és alkotásainak halhatatlanságát.

 

Egyúttal szívesen ajánlunk az olvasó figyelmébe egy angol nyelvű oldalt, ahol kicsit közelebbről lehet ismerkedni (nem csak) olasz zeneszerzőkkel, és kortárs karmesterekkel, és még egy webáruházat is találhatunk, ahol igazi különlegességekhez lehet hozzájutni, szimpla CD, de akár komplett gyűjtemények formájában. Igazi ínyenc operarajongók számára remek ajándék lehet.

A magyar oldalakon szintén hozzá lehet jutni jónéhány műhöz – bár sok esetben csak részleteiben, válogatások formájában – úgyhogy aki szeretné a témában bővíteni egy kicsit az ismereteit, vagy egyszerűen este, egy pohár itallal a kezében meghallgatni egy gyönyörű áriát, azt csak bátorítani tudjuk, erős ajánlással a kimondottan olasz műveket illetően.

Az opera, s ezen belül nyilván leginkább az olasz opera kedvelői számára további ajánlásokkal élnénk, abban a reményben, hogy az általunk felkutatott és javasolt linkekkel más dimenziókat adhatunk egy külföldi útnak, vagy szélesíthetjük a mindenki telefonján/zenelejátszóján meglévő palettát néhány komolyzenei művel vagy annak részletével.

1. A classictic.com oldalán folyamatosan frissülő klasszikus zenei programokat találunk. Ezen az oldalon kiváló ajándékötletként lehetőség van előre jegyet vásárolni, s kvázi egy voucher-t kinyomtatni, amit aztán bárkinek odaadhatunk, hogy egy külhoni látogatás során klasszikus zenei élménnyel is találkozhasson - klikk. Nyilván ezek a borsosabb árú ajándékok közé tartoznak, viszont aki megteheti, biztosan nem bánja meg a vásárlást.

2. Akik a letöltés hívei, s szívesen kihasználnák a különféle okoskészülékek adta előnyöket, nos, nekik pl. iTunes vonalon tudunk segíteni ezzel a linkkel.

Kellemes zenehallgatást kívánunk!

... és ne felejtsétek el hogy Puccini szülőházát megnézhetitek Luccában, villáját pedig az ehhez közeli Torre del Lago Puccini városkában, ahol nyaranta tartják a Puccini fesztivált ami több hétig is eltart és a szabadtéri színpadon tartják az előadásokat, szinte a tóra építve!

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145