A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

C mint CÁPA

Tudtátok hogy vannak fehér cápák az olasz partoknál is? Érdekességek, adatok, storik de cska akkor olvasd el ha nem félsz majd vízbe menni
 
2019es cikk alapján
 
Most 30 éve 1989ben történt egy emlékezetes eset Toszkánában a Baratti öbölnél amikor egy fehár cápa megtámadta és megölte Luciano Costanzo búvárt. Ezután 10 évvel láttak cápát ugyanitt tehát azért nem gyakori a felbukkanásuk.
Elsőként 2400 évvel ezelött említik meg a cápát a görög emlékekben. Sokan azt hitték hogy a legnagyobb fehér cápát pont a F9ldközi tengeren, Máltánál fogták ki . Kedvenc fogásuk a fóka, de itt fogyasztanak delfint, kisebb cápákat és tonhalat is, ritkán ugyan de teknőst. Cápát találtak és fogtak is mindenhol, a GIbraltári szorostól a Fekete tengerig, főleg a görög szigeteknál és lejjebb Tunézia, Egyiptom partjainál de bukkantak fel a Sziciliai szorosban, a ligur vízekben és Szardiniánál. A 70es évekig gyakran előfordult az adriai részen is de azóta már alig.
 
Az utóbbi években felmerült a gyanú hogy a födközi tengeren is képesek szaporodni mert az eddig valaha kifogott 15 vemhes cápából 2 itt történt, 1937ben Egyiptomban 1992ben Tunéziában.
 
A sziciliai szorosnál rendszeresen látják őket, egyedül, párban, ivarérett példényokat is ami 3,6 (hím) -4,5 (nőstény) méteres nagyságnál következik be. A cápamama egyszerre 6-11 kiscápát hoz világra amik előtte anyjuk testében növekednek miközben megeszik a meg nem termékenyült társakat ( ikrák?). A legtöbb itt kifogott példány ilyen újszülött ami 1,3-1,5 méteres hosszúságot jelent. A legnagyobb alsó-uszonya ('keze') is a máltai nősténycápának volt illetve a Szicilia nyugati partjainál található Favignana sziget tonhalfeldolgozó által kifogott másik egyednek . A jelek arra utalnak hogy ez az egyik kedvenc helyük a párzásra és szüléshez.
 
A cikkben láthattok pár képet a máltai cápáról amit 1987 áprili 17én fogtak ki Marsaxlokk városánál. A gyomrából előkerült egy majd 2 méteres másik cápa, egy 70 centis tengeri teknős, egy 2,5 méteres delfin két részben. Csak késöbb állapították meg hogy egy nagy nöstényről volt szó amelyik valószínűleg nem sokkal előtte hozta világra a kicsiket. A kb 400 cápafajból ez a Carcharodon carcharias nevű nagyon ritka. Míg a bálnák / cetek rendszeresen jönnek a felszínre levegőt venni a cápák idejük nagy részében a mély vízekben pásztázzák a tengerfenéket és alig jönnek fel.
 
 
A földközi tengeren talált cápák DNS vizsgálata alapján nem hozhatjuk őket rokonségba más cápákkal- ha egy helyi jellegzettességről van szó még inkább megdöbbentő hogy az egyre kevesebb egyed a kihalásukat jelenti - ha nem máshonnan járnak ide. Sajnos a megnővekedett halászat a természetes élőhelyüket csökkenti és ugyan nem akarattal fogják ki őket de beleakadnak a nagy hálókba a kardhalakkal és tonhalakkal együtt.
 
Vinicio Biagi könyvéből idéz az író amikor egy 1800as évekbeli esetet mesél el. Ugyanitt a Baratti öbölben a tonhalhalászok kifogtak egy óriási fehér cápát. Nehéz manőverrel húzták partra kötelekkel 2 bika segítségével a szűk helyen mire egy kis csapat kíváncsiskodó gyűlt össze. Mikor kivágták a cápa gyomrát a gyerekeket elvezették hogy ne lássák a vért. Többekközött egy összevarrott vitorlából készült 'zsákot' is találtak amire ghiza súlyok voltak kötve. A zsákban egy tengerbe dobott holttestet találtak amit aztán eltemettek egy névtelen fejfa alatt a közeli Populonia temetőjében. A történetet szájról szájra adták egymásnak a leszármazottak vagyis a tonhalhalások főnőkének a lánya egészen a ma itt előkig. Állítólag a cápa 20 tonnát nyomott és 8-10 méteres volt, a szája nyitva 1,50 méter széles volt.
 
Aztán utoljára 1998ban láttak itt cápát, maga a piombioi tengerészkapitány sem látott még előtte cápát.  A Baratti öböl Stellino részén mennek az ENEL vagyis az áramszolgáltató cég kábelei amik Korzika és Szardini irányában viszik az áramot. Ez azért érdekes mert úgy tűnik hogy a cápákat vonza ez valószínűleg az erős mágneses mezők miatt. Egy melegvízes forrás is található itt ami viszont kedvelnek a kisebb halak amik rajokban vonulnak errefelé és így a ragadozók is szívesen jönnek erre. Aztán a következő években amint valaki egy haluszonyt látott rögtön cápára gyanakodnak ami az esetek többségében mégsem cápa hanem pl delfin vagy pesce luna vagy kisebb, teljesen ártalmatlan cápa.
Mi is történt valójában? Egy decemberi napon két amatőr horgász teelfonált be hogy a csónakjuk körül egy nagy uszonyos hal kering. A kapitány bepattant a motorcsónakba és indult a helyszínre, 12.45re értek oda és a cápa egészen 13.30ig ott maradt. A motorcsónakkal egészen közel prübáltak hozzá menni hogy megbizonyosodjanak róla, és valóban egy 4/5 méteres példány volt amit aztán sikerült is lefotózniuk. Sokszor szinte hozzáértek a csónakkal a cápa hátához ami elég félelmetets helyzet volt. Utólag a képek alapján 7 méteresnek nyílvánították mert nagyobb volt a 6 méteres csónaknál. A szakértő a cápa hátsú uszonyát vizsgálta meg a képeken hiszen a fehér cápán kívül cska 3 fajtának szimetrikus a farokuszonya vagyis az alsó és felső rész egyforma. A méretek alapján kizárta a többi típust és egyértelműen fehár cápának nyílvánította az egyedet. A már említett faktorok vagyis a régi tonhalfeldolgozó, a tengeri kábelek és a melegvíz is biztosan belejátszik a cápák felbukkanásának. Hogy miért fordul előt egyre több eset amikor cápát látunk? Mert egyre többen mennek a tengerre, több helyre és többször. Már nem csak cápt hanem mást látnak az emberek, alig 2 hete állították többen hogy egy nagyobb és egy kisebb orcát láttak vonulni. Az Enel cégnél dolgozo buvár, Batistoni rendszeresen merült le hogy a kábelek környékét rendben tartsa míg egy alkalommal egy hajó nagyságú halat látott elúszni a feje felett- ezután csak cápaketreccel volt hajlandó alábukni. 
 
 
Az eredti cikk olaszul

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145