A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

a toscán szivar

Az igazán jó minőségű szivarok nem csak Kubában készülnek, kubai dohányból, hanem itt a közelünkben, Európában is találunk megfelelő pöfékelnivalót, ha alaposan körülnézünk. Toszkánában az 1810-es évek óta állítanak elő kiváló minőségű szivart, eleinte a gyártás Firenzéhez közel zajlott, a későbbiekben a központja Lucca városába tevődött át.

A dohány története Amerikához kapcsolódik pontosabban Kolombusz Kristófhoz aki állítólag ott látott először füstölő őslakost. Nemsokára behozták a spanyolok és így elkezdődött az europai termelés is majd 1559ben kapott egy ilyen 'gyógynövényt' a Medici család is Firenzében. A legenda szerint III. Ferdinánd főherceg idejében történt hogy egy nyári napon váratlanul elkezdett esni az eső és az udvaron tartott dohánylevelek nagy része elázott. Ugyan másnap kiteregették a leveleket a napra hogy megszáradjanak, de már elkezdőtött a fermentácio (rohadás)  ezért az erősebb szagot nem lehetett eltűntetni. Hogy a károkat csökkentsék megpróbáltak ebből a dohányból is szivart készíteni de kevesebb munkával, így kisebbek és görbék lettek amit olcsón árultak a város szegényebb negyedeiben. A fogadtatás rendkívül kedvező volt talán pont erőteljesebb illata miatt és így bevették a repertoárba ezt a típust is toszkán szivar néven. A kinézete azóta sem változott vagyis nem hasonlít a vastag, síma kubai szivarhoz, sőt még inkább egyenetlen és rövidebb maradt. Ma is Luccában készítik főleg ezt a szivart, amit a híres toszkán születésű művészek is mindig kedveltek köztük az itt született Puccini. 

Egyébként Olaszország a legnagyobb europai dohánytermelő ország, ahol most 7 régióra korlátozódik a termelés, köztük van Toszkána is. A Kentucky fajtájú dohány leveleit kézzel szedik le, majd szárítják és kézzel tekerik össze a híres toszkán szivarhoz. Ebben a munkában szinte csak nők dolgoztak! Érdekesség hogy a dohány távoli rokona a paradicsomnak, hiszen botanikusan egy családba tartoznak sőt társuk még a krumpli, padlizsán, pirospaprika is. 

A Macciaferri cég weboldalán sok képet és információt találtok a toszkán dohánnyal kapcsolatban. A témához kapcsolódik egy video amiben erről a dohánytermelésről olvashattok San Sepolcro közelében (Arezzo ), vagyis Toszkána és Umbria határán. 

 

A következő  cikket az olaszország.hu weboldalról vettük át: 

Nagyon hosszú ideig, egészen 2004-ig olasz kézben volt a szivargyártás, akkor azonban a BAT (British American Tobacco) Italia átvette az irányítást. Két évvel később, 2006-ban a Maccaferri család (egy nagynevű, bolognai család, akiknek számos más üzleti területen is vannak érdekeltségei) vásárolta meg, s így került újra teljesen olasz kézbe az előállítás.

Legutóbbi, 2012-es évzáró adataik szerint adott évben kb, 180 millió szivart gyártottak, amelyekből kb. 3 millió készült kézzel, ez óriási szám. Az export is jelentős, Európán kívül többek között Kanadába, Ausztráliába és az arab világba is irányul. Egyébként az 1800-as években ez a gyár volt az első, amely a munka világában megteremtette az egyenlőséget a nők és a férfiak között, ugyanis a gyár jobbára csak női munkaerőt foglalkoztatott, tisztességes bérért.

Ahhoz, hogy valaki önállóan el tudjon készíteni egy igazi, kézműves szivart, kb. 18 havi betanulási folyamatra volt szükség, tehát a munka egyáltalán nem könnyű és egyszerű. Rendkívüli körültekintést igényel ugyanis az, hogy a dohánylevelek egyenletes minőségűek legyenek, illetve hogy ne legyen a szivar a metódus végén se túl laza, se túl tömör. Bárkinek igazi kihívás lehet egy ilyen foglalatosság. A XIX-XX. században nem ritkán ez a "művészet" anyáról lányára szállt. A gyár indulásakor csak mintegy 20 fő dolgozott aktívan a szivarok gyártásán, azonban az olasz egyesülés (1861.) után a dolgozók száma exponenciálisan emelkedett.

Úgy tudjuk, az elsők között volt a gyár abban is, hogy a Manufaktúra mellett óvodát is létrehoztak az ott dolgozó nők gyermekei számára, hogy az életüket így egyszerűbbé tegyék, illetve nem utolsósorban, hogy a munkavállalói kapacitást maximálisan kihasználhassák. Mi mindenkit arra bátorítunk – amennyiben a szivar a szenvedélyei közé tartozik – hogy ne ragadjon le a kubainál...

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145