A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Modigliani livornói festő-szobrász

Avantgárd festő, jellegzetesen megnyúlt arcok, finom színek jellemzik festményeit

Teljes nevén Amadeo Modigliani 1884ben született egy livornoi család 4. gyerekeként, tanult Firenzében és Velencében majd Párizsban élt és végül betegen egy ottani kórházban halt meg 1920ban alig 35 évesen. Szülőháza ma múzeumként üzemel és eredeti bútorok, mindennapi tárgyak, fotók láthatók itt, főleg most hogy 2020ban halálának 100 éves évfordulójára készül a város. 

Modigliani születésekor a család nem rendelkezett biztos alapokkal mert apja szardiniai gazdaságai és bányái a csőd szélén álltak. A család az anyjának köszönheti a túlélést akinek volt félretett pénze az általános iskolából amit ő alapított és magánórákból, fordításokból de kritikusként is írogatott. Alig 14évesen kezdődtek a betegségei egy fertőző lázas tifusszal majd sokszori tüdőgyulladás után tüdőbajos lesz (tbc) ezért abba kellett hagynia az iskolát és többször is Capri szigetén kezelték. Mivel begetsége miatt sokszor tartósan otthon kellett maradnia elkezdett rajzolgatni és kikönyörögte anyjától hogy egy tanfolyamra beirassa a livornoi Guglielmo Michelinél, aki a híres Giovanni Fattori-nál tanult akit így személyesen is megismerhetett és nagy hatással volt rá. 

Középiskolás korában már egy firenzei művészeti iskolában tanult, majd 19 évesen Velencében folytatta a Szépművészeti Intézetben ahol megismerte a futurizmus két nagyját, Umberto Boccioni-t és Ardengo Soffici-t. Aztán 1906ban  elutazhatott Párizsba ahol a Montmartre-n bérelt egy lakást és a francia művészek bohém életét élte. Elsőként Henri de Toulouse-Lautrec, majd Paul Cézanne mávei ihlették meg. Olyanokkal volt baráttságban mint Picasso, Chagall, Kisling vagy Soutine és bekerült a 'párizsi iskolá'ba is. Főként portrékat festett , női arcokat de szobrászként is alkotott főleg elnyúlt görög de afrikai alakokat is amiket azonban nem tudott eladni. A világháború elején megismerkedett és beleszeretett egy kicsit idősebb dél afrikai hölgybe aki anyagilag is tudta támogatni, ő Beatrice Hastings. Aztán 1917 volt lehetősége először kiállítást rendezni amit alig pár órával késöbb bezártak mert a meztelen női ábrázolst a rendörfőnök nem nézte jó szemmel. Ugyanebben az évben meglátott az utcán egy alig 19éves lányt aki elvarázsolta, fotók de sok festmény és szobort is készült róla- ő Jeanne Hébuterne, akitől egy gyereke is született. Ebben az évben volt az első kiállítása A csaták elől a francia riviérára költözött sok művész így Modigliani is de érdekes módon neki ez a mediterrán éghajlat és környezet nem tetszett annyira, inkább műteremben festegetett. Jeanne délen maradt míg ő visszaköltözött Párizsba és egyre ismertebb és felkapottabb lett így az eladásokból már egy nagyobb lakást is megengedhettek maguknak ( Paul Gauguin egykori lakása felett). Jeanne követte tehát terhesen a második gyermekükkel de a festő betegesebb lett, vesepróblémákkal került kórházba majd újra kijött rajta a tuberkulotikus agyhártyagyulladás amiben 1920 januárjában halt meg. Sírja a legnagyobb párizsi temetőben található, a Père Lachaise-ben. Jeanne néhány héttel késöbb követte mert 8 hónapos terhesen kiugrott az ablakon....

Modi vagy Dedo becenévvel illeték, betegségei mellett az alkohol és a drog is erősen rombolta egészségét. Egyik testvérét, Giuseppe Emanuelet a szocilasta párt képviselőjeként 6 havi börtönre ítélték. Művészetileg az olasz reneszánsz időszak volt rá leginkább hatással, mint Boticelli, és a római kultúra de hatással volt rá a primitívebb az óceániai, afrikai sőt a görög művészet is. Letisztult, finom vonalakkal festett, egyszerűsített szinte jelképes arcokkal, egyszerű hátterekkel. Bár a cubisták idejében élt Párizsban soha nem vette át ezt a stílust. Állítólag nagyon gyorsan festett, ami azt jelenti hogy egy max 2szer ültette le a modelt egy képhez és soha nem javított rajta késöbb sem. A legtöbben azt mondták hogy olyan volt modelnek ülni Modiglianinál mintha az ember a ' lelkét vetköztette volna le' vagyis lemeztelenítve érezték magukat. Modigliani festményeit ritkán bocsájtják eladásra vagy aukciokra de 2010ben a Cristies'nél a licitálás 43millio euroig ment , de van ennél magasabb árú képe is amit a Sotheby ugyanebben az évben 69 millioért kellt el- a rekord mégis a 170 millio dollár volt egy 2015ös aukcion ahol 9 perc alatt jutottak el ilyen magasra a Nu couché vagyis a fekvő meztelen nő képével. 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145