A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Kiutazás repülővel

A legkényelmesebb és leggyorsabb utazási mód, sőt néha még olcsó is! Helyben azért  érdemes bérelni egy autót és lemenni vidékre, ha csak 2/3 napra jöttök marad a vonat és busz. A fapadosok közül marad a Ryanair közvetlen járata heti 3/4 napon Budapest-Pisa vonalon. A többi légitársasággal csak átszállással lehet eljutni Pisába vagy inkább a kisebb firenzei reptérre, de ez drágább és hosszabb.

frissítve 2024 márc 

Két reptér van Toszkánában: Pisában a Galileo Gallilei, ez a nagyobb, nemzetközi reptér sok fapados járattal és Firenzében az Amerigo Vespucci nevű kisebb reptér a hagyományos Lufthansa, Air France, KLM... gépekkel. A két reptér távolsága egymástól kb. másfél óra autóval. 

Évek óta jár a Ryanair Budapest és Pisa között, most 2024ben télen heti 2 napon, április-májusban heti 6 napon vagyis kedd kivételével minden nap (!!) aztán heti 4szer szerda péntek szombat vasárnap egészen október végéig! Sajnos idén a legtöbb járat reggeli ami azt jelenti hogy otthonról is korán indul 6/7 körül, kivéve a tavaszi szezonban a csütörtökit ami ebédidőben megy....

Kevésbé rutinosoknak mondom hogy a repjegyet hitelkártyával lehet megvenni on-line. Az alapjegyben most már nincsen egyáltalán 'bőrönd' csak a kis kézitáskát vihetitek fel. Lehet venni elsőbbségi beszállást ( priority) amivel elsőként lehet felszállni és egy kis kabinbőrönd is jár (10kilós és 50 centi magas). Lehet venni pluszban bőröndöt 10 vagy 15 vagy 20 kilós változatban, amit fel kell adni és ebben lehet folyadékot is vinni. A bőröndöket, elsőbbésgeit késöbb is hozzá lehet adni a jegyhez akár egy nappal indulás előtt is de drágább egy kicsit. A check in desk kb 40 perccel indulás előtt zár, itt mérik le és viszik el a feladott bőröndöket szállítószalagon. Most Pisában áttértek a self check-in-re, a B épületben oldalt az autómatánál kell leolvasni a repjegyet és kinyomtatja a bőröndre kerülő szallagot, neked kel felragasztani és a szállítószalagra helyezve leolvasni a szallagon a vonalkódot és már viszi is el a szállítószallag ha nincsen túlsúlya. A ryanair weboldala https://www.ryanair.com/hu/hu/ 

A firenzei reptérre Budapestről nincsen közvetlen járat tehát átszállással Lufthansa, ITA jöhet szóba átszállással ( Roma vagy Frankfurt ) vagy más europai városból jön pl Londonból a Brittish Airways/Vueling/Iberia, Münchenből az Air Dolomiti, Párizsból az Air France/Delta/Aeroflot/KLM, Amsterdam KLM/Alitalia, Zürichből a Swiss......

Egyébként most fapadossal jöhettek megint Bolognába is a wizzair budapesti járatával vagy Róma vagy Milano. A ryanair jár még Bergamoba, de ezek már messzebb vannak. Ezeknél elsőként be kell jutni a belvárosba az állomásra ami sokszor nem is egyszerű ( pl Romában 40 perc 18 euro) és onnan meg vonattal továbbutazhatunk Toszkánába. A  Róma-Firenze távolság 300km de vonattal (trenitalia.it Freccia rossa, azzurra stb.) alig több, mint 1 óra 10 perc alatt tehetjük meg. A Milano-Firenze vonal pedig már csak alig 2 óra az új szupergyors Alta Velocitá járattal (Frecce) . Az állami vonatok, Trenitalia konkurenciája pár éve az ITALO, aminek kedvezményes jegyeivel sikerült tért hódiítania a főbb útvonalakon.

Pisa reptere, a Galileo Galilei egy régi katonai reptérből nőtte ki magát a 90-es években a Ryanair-nek köszönhetően, akiknek ma is rengeteg gépe indul innen Európa nyugati felébe. 2017 tavaszán adták át a városi, magasan közelekedő japán típusú villamost, a PISAMOVER-t. Ez a reptér oldalában áll meg és egy külső parkolót érintve a központi vasútállomásra visz- az ára jelentlősen felment mert most már 5 euro egy útra. A pisai állomásról mennek vonatok Firenzébe elég gyakran (vasárnap kevésbé). Transferbusz is van pisai reptérről Firenzébe, még mindig csak a Caronna buszait látom amik a firenzei 2es villamos 'Guidoni' megállójához mennek vagy éjjel a központi vasútállomáshoz is ( Santa Maria Novella). Az út egy bő óra és 13/20 euro attól függően hogy nappal vagy éjjel mentek vele. Weboldaluk: https://www.caronnatour.com/linea-pisa-aeroporto-firenze-it/  És természetesen vannak autókölcsönzők is helyben, illetve egy másik épületben ahova át lehet gyalogolni 10 perc alatt vagy a 4es parkolóba járó kisbuszra is felszállhattok ami 20 percenként jön és persze ingyenes és az első megállója az autókölcsönző csarnok. Autóbérlésről írtam bővebben, klikk ide.

firenzei reptér neve Amerigo Vespucci és innen egyszerűen be lehet jutni a városba 2019től az új villamossal a T2 vonalon aminek megállója a reptér oldalában van. Reggel 5 és éjfél között járnak és kb 20 perc alatt ér be vele az ember a városközpontba, vagyis a Sant Maria Novella állomáshoz. A jegy 1,50 euro per fő, az aztómatából is meg lehet venni vagy egy sms-t küldeni az adott számra (ebben az esetben 1,80 euro). Aki több nőra érkezik behet egyből 10es jegycsomagot is ami 14 euro és a buszkra is érvényes. Természetesen vannak autókölcsönzők is helyben, az autóbérlésről írtam bővebben, klikk ide.

Légitársaságok:

ITA :  az új olasz légitársaság az Alitala csődje után alakul meg és nincsen közvetlen járatuk Budapestre de járnak Budapestről Pisába és Firenzébe is milánói vagy római átszállással. Igen borsos áron, a kedvezményes retour jegyek is általában 200 euro/főnél kezdődnek adókkal együtt. ezekre lehet vinni kutyát is felárral ( csak 2 járatonként ha jól tudom). Weboldalán a www.ita-airways.com -on lehet foglalni hitelkártyával.

Air France - Párizsból jár Firenzébe

Brittish Airways -  naponta akár többször is jár Londonból Pisába, a Heathrow és Gatwick repterekről illetve naponta egyszer Firenzéből is de ez drágább.  (City Flyer). 

Swissair -Zürichben kell átszállni, Firenzébe érkezik a gép, minden nap kétszer -reggel és kora délután indulnak, a jegy ára odavissza 200 euro felett szokott lenni.

Lufthansa -  Frankfurtbon vagy Münchenen keresztül érkeznek Firenzébe. Szinte a hét minden napján lehet utazni velükés kutyát is hozhattok (jó pénzért)

Fapadosok - A Skyeurope és Easyjet, majd a Wizzair pisai járatai is megszűntek Budapestről már 10 éve. Most maradt a már fent említett ryanair Budapestről vagy szezonban Bologna a wizzairrel. Általában 6/8 héttel indulás eltőt vannak a legjobb jegyárak, főleg ha kicsit rugalmasan tudjuk kezelni az utazás idejét. A foglalás interneten vagy esetleg telefonon történik, a jegyet hitelkártyával kell kifizetni, cserébe egy kódot kapunk amivel indulás előtt kell on-line becsekkelni és kinyomtatni a jegyeket, illetve ma már létezik eletronikus ticket (az app-on) amit nem kell nyomtatni csak a QR vagy vonalkódot olvassák le a bejáratnál. A bőröndökről írtam fent.

Vueling: az új ryanair ahogyan nevezik bár áraiban nem olyan versenyképes de sok járata van mindkét toszkán reptérről. Hamburg, Amsterdam, Athen, Brussel, Marokko, Bukarest, Birmingham, London, Barcelona .... 

 

Hozzászólások   

0 #1 Viki 2019-07-31 13:27
2019es mail (nem fapados)
RÉMÁLOM- szerencsére ilyen ritkán fordul elő!

'

Kedves Viki!

Már itthonról jelentkezem, sajnos nem tudtunk a koncerten megkeresni, mert éppen előzőleg, az induláskor derült ki,hogy törölték a másnapi járatunkat Németországba, ahol átszálltunk volna Budapestre. Előző nap pedig kiderült az internetes becsekkolásnál , hogy az a járat, amire jegyünk volt, már nincs is a menetrendben, csak bennünket nem értesítettek. Levelezés, telefon… Ekkor tettek át minket arra, amit aztán 24 óra múlva töröltek. De semmi megoldást nem ajánlott a légitársaság. A koncert szünetében intéztük az új jegyet, hogy másnap haza tudjunk jönni. Ryanair, utolsó jegyek, 237 ezer Ft kettőnknek.

Már beadtuk tegnap az ügyet egy ilyenre szakosodott céghez, hogy a német légitársaság térítse meg a jegy árát.

Azt már ne is mondjam, hogy az időjárás miatt a gép Bratislavában szállt le, és a sógoromék jöttek ki értünk, mert buszt nem küldött a Ryanair, ill. csak 5 óra elteltével, de addigra már kiértek értünk. 12 utas maradt a buszra. Miután semmi konkrétumot nem tudtunk, nem mertünk tovább várni. Sőt, egyszer bemondták, hogy a bratislavai reptér nem tudja a szállításunkat megoldani. A Ryanairtől pedig semmi információt nem kaptunk. Fehérvárra jöttünk haza, a férjem másnap mehetett a kocsiért Pestre a parkolóba.

Szóval a nyaralás utolsó két napja, és a hazautazás így egy rémálom volt. A koncertet sem tudtuk felhőtlenül élvezni.

A nagy meleget nehezen viseltük, de azért jártuk Sienában, Volterrában, St. Gimignanoban, Certado Altoban. Ez utóbbi valami varázslatos!!!!

Fürödtünk egy napot a tengernél, és elmentünk a Cinqeterrére.

A szálláson Elenánál minden rendben volt, köszönjük. Nagyon kedves teremtés!!!!.....

Lajaticoban is sétáltunk egyet. Nem csodálom, ha jól érzed magad Toszkánában. Gyönyőrű!!! Ha tehetjük, akkor még visszamegyünk, csak nem nyáron.

Üdvözlettel!
Ani és Gábor

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145