A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Kiutazás repülővel

A legkényelmesebb és leggyorsabb utazási mód, sőt néha még olcsó is, csak az a baj, hogy utána helyben elég nehézkes a mozgás autó nélkül - persze lehet autót bérelni is, de ez megint komplikálja a helyzetet. A fapadosok közül marad a Ryanair közvetlen járata heti kétszer Budapest-Pisa vonalon. Az Alitalia és más cégek is utaztatnak, főként Firenzébe, de csak átszállással és drágán.

frissítve 2017 dec

Két reptér van Toszkánában: Pisában a Galileo Gallilei, ez a nagyobb, nemzetközi reptér és Firenzében az Amerigo Vespucci nevű kisebb reptér. A két reptér távolsága egymástól kb. másfél óra autóval.

Évek óta jár a Ryanair Budapest és Pisa között, most heti 3szor hétfő, szerda és péntek napokon. A nagyobb bőröndöt  (15/20 kiló ) feladhatjátok, ezért pluszban kell fizetni mérettől függően és a foglalás vagy check in fázisában kell jelezni és fizetni. Ezzel a bőrönddel nem elég a gate-hez menni hanem be kell állni a sorba a check in desk-nél ami 40 perccel indulás előtt zár (és itt le is mérik majd szállítószalagon el is megy). Fejenként egy kistáska ingyen vihető fel  a fedélzetre (35x20x20 centis méretben) csakúgy mint egy kisbőrönd  ami 55x40x20 centi és max 10 kilós lehet. Nagyon odafigyelnek a méretére, képesek 2 centi miatt feladatni a kézi táskát bőröndként és akkor már 50-70 euro körül kell érte fizetni. Mivel csak max 90 kisbőrönd fér fel a gépre sokszor ezekből is fel kell adni párat vagyis a gépre szállásnál a lépcső mellett a személyzetnek kell átadni aki felteszi a nagyobb bőröndök közé. Természeteseb ezért nem kell fizetni és leszállásnál a szállítószallagon jön majd ki a nagybőröndökkel együtt. 2018 január 15től változnak a szabályok vagyis ezután sem kell pluszban fizetni ezekért de a kisbőröndöt kötelezőn oda kell nekik adni a lépcsőnél hacsak nem vesz az ember elsőbbségi beszállást pluszban mert akkor viheti fel a fedélzetre maga. A ryanair weboldala https://www.ryanair.com/hu/hu/ 

A firenzei reptérre Budapestről nincsen közvetlen járat tehát Alitalia vagy Lufthansa jöhet szóba átszállással ( Roma vagy Frankfurt ) vagy más europai városból jön pl Londonból a Brittish Airways/Vueling/Iberia, Münchenből az Air Dolomiti, Párizsból az Air France/Delta/Aeroflot/KLM, Amsterdam KLM/Alitalia, Zürichből a Swiss......

Egyébként fapadossal jöhettek Bolognába is a wizzair budapesti járatával 2016tól, vagy Róma vagy Milano (főleg Malpensa) vagy a ryanair jár Bergamoba, de ezek már messzebb vannak. Ezeknl elsőként be kell jutni a belvárosba az állomásra ami sokszor nem is egyszerű ( pl Romában 40 perc 18 euro) és onnan meg vonattal továbbutazhatunk Toszkánába. A  Róma-Firenze távolságpl 300km de vonattal (trenitalia.it Freccia rossa, azzurra stb.) alig több, mint 1 óra 10 perc alatt tehetjük meg. A Milano-Firenze vonal pedig már csak alig 2 óra az új szupergyors Alta Velocitá járattal (Frecce) . Az állami vonatok, Trenitalia konkurenciája pár éve az ITALO, aminek kedvezményes jegyeivel sikerült tért hódiítania a főbb útvonalakon.

Trasnfer a reptérről:  Pisa reptere, a Galileo Galilei egy régi katonai reptérből nőtte ki magát a 90-es években a Ryanair-nek köszönhetően, akiknek ma is rengeteg gépe indul innen Európa nyugati felébe. 2017 tavaszán atdák át a városi, magasan közelekedő japán típusú villamost, a PISAMOVER-t. Ez a reptér oldalában áll meg és egy parkolót érintve a belvárosba visz alig másfél euroért. Az állomásról mennek vonatok Firenzébe elég gyakran (vasárnap kevésbé). Transferbusz is van, ugyan megszűnt a terravision, de maradt az autostrade járata Airport Bus Express felírattal a pisai reptérről Firenzébe, a központi vasútállomáshoz ( Santa Maria Novella). Az út egy bő óra, a jegy ára 14 euro egy útra 24 euro oda vissza, illetve nyáron Firenzéből tovább Sienába is visznek, de ennek árát most nem látom.  Ez legalább 70 percenként indul egyszer de a pontos menetrendhez klikkeljetek ide. Most nézem hogy 2017 augusztusától egy másik cég a Caronna is ajánl transfert hasonló árakkal és hasonló időkkel Sky Bus Lines néven. Állítólag van wifi a buszon, pontos infok a weboldalukon, klikk ide.Természetesen vannak autókölcsönzők is helyben, illetve egy másik épületben ahova át lehet gyalogolni 10 perc alatt vagy a 4es parkolóba járó kisbuszra is felszállhattok ami 20 percenként jön és persze ingyenes és az első megállója az autókölcsönző csarnok. Autóbérlésről írtam bővebben, klikk ide.

firenzei reptér neve Amerigo Vespucci és innen egyszerűen be lehet jutni a városba a buszokkal, melyinek VOLAINBUS a neve. Ez a busz egész nap jár fél óránként reggel 5.30-tól este 20.30-ig, utána óránként. Az út a reptérről a városközpontig, vagyis a Sant Maria Novella állomásig kb. 20 perc de nincsen köztes megálló. A jegy 4 euro per fő, felszállásnál a sofőrtől is meg lehet venni. Természetesen vannak autókölcsönzők is helyben, az autóbérlésről írtam bővebben, klikk ide.

Légitársaságok:

Alitalia : Járnak Budapestről Pisába és Firenzébe is milánói vagy római átszállással, de igen borsos áron, a kedvezményes retour jegyek is általában 200 euro/főnél kezdődnek adókkal együtt. Lehet vinni kutyát is felárral. Weboldalán a www.alitalia.it -n lehet foglalni hitelkártyával. A legrosszabb azonban, hogy rendszeresen törlik a belföldi csatalkozásokat, tehát előfordulhat, hogy Milánóból törlik a pisai gépet, mert van egy firenzei is fél órával később, és arra tesznek fel mindenkit, aztán Firenzéből busszal viszik a pisai utasokat az ottani reptérre. Sajnos nekem ez többször kijárt, a csomagok elvesztéséről nem is beszélve...

Air France - Párizsból jár Firenzébe

Brittish Airways -  naponta akár többször is jár Londonból Pisába, a Heathrow és Gatwick repterekről illetve naponta egyszer Firenzéből is de ez drágább.  (City Flyer). 

Meridiana: 2006 decemberében indult, majd 2008 végén megszűnt a közvetlen járat. Belföldi járataikkal tovább lehet innen utazni.

Swissair -Zürichben kell átszállni, Firenzébe érkezik a gép, minden nap kétszer -reggel és kora délután indulnak, a jegy ára odavissza 200 euro felett szokott lenni.

Lufthansa - csak átszálással lehet Firenzébe vagy Pisába repülni Budapestről Frankfurton vagy Münchenen keresztül. Én 2012 karácsonyán próbáltam ki, egy repjegy fejenként 250 euro körül van, elég jó a csatalkozás és kutyát is lehet vinni (felárral) - szinte a hét minden napján lehet utazni velük.

Fapadosok - A Skyeurope és Easyjet, majd a Wizzair pisai járatai is megszűntek Budapestről 2012 elején. Most maradt a már fent említett ryanair Budapestről vagy Bologna a wizzairrel. Minél előbb foglalunk, annál olcsóbban juthatunk a jegyhez, főleg ha kicsit rugalmasan tudjuk kezelni az utazás idejét. A foglalás interneten vagy esetleg telefonon történik, a jegyet hitelkártyával kell kifizetni, cserébe egy kódot kapunk amivel indulás előtt kell on-line becsekkelni és kinyomtatni a jegyeket, illetve ma már létezik eletronikus ticket (az app-on) amit nem kell nyomtatni csak a bvonalkódot olvassák le a bejáratnál. A bőröndökről írtam fent.

Vueling: az új ryanair ahogyan nevezik bár áraiban nem olyan versenyképes de sok járata van mindkét toszkán reptérről. Hamburg, Amsterdam, Athen, Brussel, Marokko, Bukarest, Birmingham, London, Barcelona .... 

 

Hozzászólások   

0 #1 Viki 2019-07-31 13:27
2019es mail (nem fapados)
RÉMÁLOM- szerencsére ilyen ritkán fordul elő!

'

Kedves Viki!

Már itthonról jelentkezem, sajnos nem tudtunk a koncerten megkeresni, mert éppen előzőleg, az induláskor derült ki,hogy törölték a másnapi járatunkat Németországba, ahol átszálltunk volna Budapestre. Előző nap pedig kiderült az internetes becsekkolásnál , hogy az a járat, amire jegyünk volt, már nincs is a menetrendben, csak bennünket nem értesítettek. Levelezés, telefon… Ekkor tettek át minket arra, amit aztán 24 óra múlva töröltek. De semmi megoldást nem ajánlott a légitársaság. A koncert szünetében intéztük az új jegyet, hogy másnap haza tudjunk jönni. Ryanair, utolsó jegyek, 237 ezer Ft kettőnknek.

Már beadtuk tegnap az ügyet egy ilyenre szakosodott céghez, hogy a német légitársaság térítse meg a jegy árát.

Azt már ne is mondjam, hogy az időjárás miatt a gép Bratislavában szállt le, és a sógoromék jöttek ki értünk, mert buszt nem küldött a Ryanair, ill. csak 5 óra elteltével, de addigra már kiértek értünk. 12 utas maradt a buszra. Miután semmi konkrétumot nem tudtunk, nem mertünk tovább várni. Sőt, egyszer bemondták, hogy a bratislavai reptér nem tudja a szállításunkat megoldani. A Ryanairtől pedig semmi információt nem kaptunk. Fehérvárra jöttünk haza, a férjem másnap mehetett a kocsiért Pestre a parkolóba.

Szóval a nyaralás utolsó két napja, és a hazautazás így egy rémálom volt. A koncertet sem tudtuk felhőtlenül élvezni.

A nagy meleget nehezen viseltük, de azért jártuk Sienában, Volterrában, St. Gimignanoban, Certado Altoban. Ez utóbbi valami varázslatos!!!!

Fürödtünk egy napot a tengernél, és elmentünk a Cinqeterrére.

A szálláson Elenánál minden rendben volt, köszönjük. Nagyon kedves teremtés!!!!.....

Lajaticoban is sétáltunk egyet. Nem csodálom, ha jól érzed magad Toszkánában. Gyönyőrű!!! Ha tehetjük, akkor még visszamegyünk, csak nem nyáron.

Üdvözlettel!
Ani és Gábor

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145