A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

ZTL - parkolás csak helyieknek

Egyre több belvárosba, vagyis a ZTL zónába csak a helyiek hajthatnak be engedéllyel napközben. Egy mumus amit érdemes előre tanulmányozni ha nem akartok büntetést kapni.

A legtöbb olasz belvárosba nem szabad behajtani napközben csak a helyieknek egy speciális (és drága) engedéllyel- ez a ZTL zona. Kivétel az elektromos autó amivel bárhova be lehet hajtani vagy a nemzetközi mozgássérült engedéllyel rendelkező autó, esetleg a motor. Vannak szmogriadós napok, amikor csak a páros vagy páratlan rendszámú autókkal lehet megközelíteni a belvárost (nem csak a ZTL zónát) a délelőtti és délutáni zsúfolt órákban vagy egész nap. Vannak vasárnapi blokkok, amikor egyáltalán nem lehet kocsival a belvárosba hajtani csak biciklivel vagy gyalog- általában reggel 9-17 óra között. Sőt 2018 oktoberétől bevezették hogy az euro3as diezel autók sem hajthatnak be sok északolasz városba - szerencsére Toszkánára ez nem vonatkozik de akit érdekel klikkeljen ide a teljes cikkért. 

A behajtási pontoknál felszerelt kamerák sajnos működnek, így aki behajt a belvárosba, vagyis az úgynevezett Z.T.L. körzetbe (korlátozott forgalmú zóna), annak leolvassák a rendszámát és a büntetés egyenesen haza érkezik akár hónapokkal késöbb. A korlátozás általában éjjel és vasárnap napközben nem érvényes, sőt van ahol csak munkaidőben délelött és délután de a kettő között vagyis ebéd időben sem, máshol meg pont este lép érvénybe, de ez ki van írva a nagy táblára angolul is!

Ilyen ZTL zona van Firenzében, Pisában több részen (változó időkben) de Luccában vagy Volterrában (10-13 és 17-20 óra között) Siénában is de nem mindenhol vannak kamerák is hozzá. Aki mégis behajt a tilosba annak a büntetés 100 euro körül van, és bizony már több éve megérkeznek Magyarországra is. Aki a büntetést kézhezvétel után kevesebb mint 5 nappal befizeti kap 30% engedményt. Aki viszont takarítási napon (vagy rendezvény idején) parkol rossz helyre amit szintén kiírnak annak el is vihetik az autóját ami pluszban általában 120-150 euroba kerül és ha nem megy érte rögtön napidíjat is kell fizetni a tárolásért.

Természetesen az itt lakók engedélyt válthatnak ki amivel aztán nem csak behajtani, de parkolni is tudnak. Ezek zónánként változnak, vagyis egy engedély csak adott utcákra érvényes nem a teljes belvárosra. Általában éves időtartamra szól és a kocsi szélvédőjére kell kitenni, ha ilyet láttok akkor már sajnos bent vagytok a zónában. Mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők előre kérhetnek behajtási engedélyt amihez az autó rendszámát és az adott dátum mellett azt is megkérdezik melyik zónába akarsz behajtani. 

Firenzében pl akinek lefoglalt hotelszobája van, annak legkésőbb 40 perccel a behajtás után parkolóba kell tennie a kocsiját, illetve a szálloda parkolóhelyet kell, hogy biztosítson neki ( nem ingyeneset ). A recepciós pedig megírja ezeket a rendszámokat a firenzei parkoló-cégnek, akik így nem küldik el a büntetést ezért a behajtásért. Nem lehet az utcán szinte sehol parkolni, mert többnyire az előbb már említett engedéllyel rendelkező lakosoknak van fenntartva a hely, viszont vannak fizető parkolók vagy garázsok (kb. 35 euro/nap). 

Firenzében a kamerák pontos helyét itt találod:  firenzeparcheggi

Aki parkolóhelyet keres, íme a város parkoló-cégének hivatalos listája a bejáratok képeivel és díjszabással, nyitva tartással:

  • Stazione Santa Maria Novella (vasútállomás), Pizza della Stazione, nyitva 0-24ig, kb. 900 hely, minden óra 3 euro
  • del Parterre, Via Madonna Della Tosse, 9, non stop, euro 1,50/megkezdett óra
  • Oltrarno, Piazza della Calza, non stop, euro 1,50 /megkezdett óra
  • Piazza Beccaria, Piazza Beccaria Cesare, non stop, euro 1,50 /megkezdett óra
  • S. Ambrogio, Piazza Ghiberti Lorenzo, non stop, kb 400 hely, 7-14 az első 2 óra 1 euro/óra, a következők (megkezdett is) 3 euro, 14-20 óráig 1,50euro /megkezdett óra, 20-7ig 1 euro minden megkezdett óra
  • Viale Pieraccini, Viale Pieraccini Gaetano, 6, 6-12.30, 14.30- 18.30, 20.30-22.00 minden megkezdett félóra 0.50 euro, egyéb időben 1 euro fix, 3 órát meghaladó parkolás 3 euro fix.


Frissített és alaposabb információt és a kapcsolódó tömegközlekedési eszközöket a következő weboldalon találhatsz   http://www.firenzeparcheggi.it/vbTopic.php?catId=30

És hogy mennyi lehet a büntetés? Tudtommal 80-335 euro közötti bírságot szabnak ki amiből elengednek 30%ot ha 5 munkanapon belül fizeted ki. Sajnos az nem mentség hogy valaki nem tudta hogy nem lehet behajtani, ráadásul angolul is kiírják már mindenhol és piros lámpa és sorompó is figyelmeztet erre. 

Vigyázat a takarítási napokkal, ezt külön táblák jelzik. Pl: Lun 4-7 azt jelenti, hogy minden hétfőn reggel 4-7-ig nem lehet egyáltalán senkinek sem ide parkolni, mert jön az 'utcaseprő' - ilyenkor nagy valószínűséggel elviszik a parkoló autókat. Itt is érvényesek a fehér-kék felfestett parkolócsíkok és az automaták az utcai parkolásnál.

Mi a megoldás? Egyáltalán érdemes-e Firenzébe autóval menni? Szerintem igen de erről bővebben írtam egy külön cikkben, klikk. Ebben is írtam hogy az én kedvenc parkolóm a Santa Maria Novella állomás alatti mélygarász ami 3-4 szintes és ugyan óránként 3 óra a parkolás minden szempontból ez a legjobb. Vagy menjetek vasárnap akkor nem érvényes a ZTL. Vagy parkoljatok kint pl a 2017ben megnyított Villa Costanza nevű nagy parkolóban ahonnan villamossal lehet bejutni a belvárosba. A parkolás ugyan nem ingyenes de olcsó és kényelmes, egyszerű- részletek egy külön cikkben , klikk ide. Alternatíva a tömegközlekedés amiről szintán írtam egy cikket, klikk ide. 

 

Hozzászólások   

+1 #1 Viki 2016-09-18 14:27
2016os mail
Szia Viki/Réka!
Minden szuper volt, nem csalódtunk. Bízom benne még találkozunk , he tervezzük az utat jelentkezem.
Tudtál meg valamit a behajtási büntetés várhatóról? Tudod Volterrába hajtottunk be és a kamera biztosan lekapott minket. Az ismerősök szerint is 50-100 Eur között van , amit eddig kaptak.
Üdv és köszönjük a segítséget:
Tamara , Réka, Sanyi
a szerk- Volterrába 10-13 és 17-20 óra között nem lehet behajtani, a büntetás 93 euro és egyelőre úgy tudom nem kapja meg otthon senki sem.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145