A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Biciklivel Toscánában

Nem biztos hogy érdemes otthonról biciklit hozni mert a kanyargós, dombos táj inkább profiknak jelent élvezetet hiszen biciklisutak nem nagyon vannak Toszkánában.

Először is szeretném ha képben lenne mindenki: Toszkánában nem sok sík terület van. Ahogy látjátok a képeken itt a terep lankás-dombos. Ez azt jelenti hogy azok akik otthon városban bicikliznek el a kisboltig vagy a családdal szokott egy kiépített bicikliúton kerekezni annak nem igazán felel meg az a terep. A Balatont és Velencei tavat körbekerülő bicikliúthoz hasonlókat itt ne keressetek, nem jellemzőek csak a tengerparton a városokban bent.

Az autók mellett lehet hajtani az eleve keskeny vidéki úton, beláthatatlan kanyarokkal és izzasztó emelkedőkkel, száguldós lejtőkkel vagy kimenni terepre a sok murvás földútra de az csak spéci biciklivel ajánlott. A szűk utakon nincsen leállósáv, buszok és motorosok meg autók között/mellett kell lavírozni. Nem akarlak benneteket lebeszélni róla de emiatt ne cipeljétek a sajátot ezer km-ről. Inkább béreljetek itt biciklit ha majd itt is úgy gondoljátok hogy kipróbáljátok.

Merre érdemes akkor? Lajatico 150m-en van a tengerszinthez képest, Volterra 500m felett és Siena vagy San Gimignano is dombtetőre épült tehát ezt a részt csak profiknak ajánlom. Ahol 'amatőrök' esetleg gyerekes családok is mehetnének kerekezni az pl Lucca-Pisa rész és onnan végig a tengerparton Viareggiotól felfelé - na itt van bicikliút is ami a nyüzsgő sétálóutca mellett megy kilométereken keresztül. Aztán lehet biciklizni Cecinában vagy alatta pl San Vincenzoban, egészen Follonicáig, itt sik relatíve a terep és a parti üdülővároskákban bizotonságosabban lehet biciklizni és jobb is mint egy auto mert a parkolás nem egyszerű.

Ha egy biciklis nyaralásra is beneveznétek akkor keressétek Zsoltot, aki minden évben legalbb egyszer jön hozzánk családokkal és már rutinosan mozog, ismeri a terepet és velem is kirándulnak. Az egyhetes, csoportos kerékpártúrákat főként júniusban csinálja a ZSOTA Tours Utazási Irodával, de akár baráti társaságoknak, cégeknek is privát túrát bármikor- keressétek őket bizalommal, link a weboldalhoz.

ajánlott útvonalak, öteletek infok:

 • Egy szuper interaktiv térkép Toszkánáról, ahol zölddel vannak a biciklisutak, lilával a biciklivel járható utak, klikk ide
 • A helyi turizmus iroda weboldalán több nyelven találhattok pontos utakat is, klikk ide
 • Aki szeretné bejárni Firenzét vagy környékét biciklivel itt talál kölcsönzési lehetőséget és útvonalterveket is a florenc by bike oldalán, klikk ide.
 • További ötletek vagyis weboldalak, ahol a biciklitúta szervezők programjairól olvashatsz (többnyire olaszul) az active Tuscany oldalán, klikk ide.
 • Lucca és környéke felfedezéséhez ajánlanak pontos útvonalakat, klikk ide
 • Montaione a turák kiindulás pontja, ez középen van. Mountainbike és utcai kerékpár túrák konkrét programmal klikk ide
 • a Chianti részen Firenze és Siena alatt Greve in Chianti város oldalán klikk ide
 • a zarándékút Francigena főleg Siena- San gimignnao részen bicikliőtak klikk ide.
 • Chianti részen egynapos és több napos túrákat is szervez a Biking tuscany (angolul is)k, klikk ide
 • egy speci itteni szervező 6-10 napos biciklitúrákkal (angolul beszélő vezetővel) : klikk ide   
 • Colle val di Elsa turák éás biciklis térképek klikk ide.
 • Toszkána déli részén a tengerparton maradva nagyon szép helyeken járhatunk, sok útvonal ötletet találunk a bellitaliabike oldalán, klikk ide.
 • A Livorno-Piombino közötti tengerpartról induló egészen a hegyekig felvezető ajánlott ibicikliutakat egy térképen is megnézhetitek klikk ide és a brochura is fent van on-line klikk ide
 • Bike sharing is létezik pl a Birindelli cégnél akinek több helyen van irodáka, klikk ide.

 Bicikli- ebike és kismotorbérléshez címek:

- Firenzében található nagy motor és vespa kölcsönző: http://www.noleggiomoto.eu

- San Gimignanoban van egy bejáratott bicikli-motor-auto bérlő cég, soförrel vagy annélkül. a neve Bruno Bellini

- Sovicile, Siena mellett sima és elektromos biciklik https://e-bike-toscana.com/it/

- Colle Val D'Elsában motort vagy scooter bérlés: http://www.abc-rent.com és a http://www.gippobike.com/

 

- motorokat, vespát, furgont, antik vagy elektromos autot is lehet bérelni Pontederán, itt árak is vannak a weboldalon és túrákat is csinálnak: http://www.noleggiomototoscana.it

- Montecatiniben, Lucca, Pistoia... városokban lehet autót, motort vagy biciklit bérelni a Birindelli cégnél, http://www.birindelliservizi.it

Hát remélem bírjátok szuflával :) 

Hozzászólások   

+1 #1 Viki 2018-07-11 22:26
2018as mail

Szia

Szeretném megköszönni a közreműködésedet. Montaionéban a szállással minden rendben volt, jól kijöttünk a vendéglátókkal, kedvesek, rendesek voltak.
A mi üdülésünk egy kicsit más volt, mint amilyenekről olvastam a Hozzád írt üzenetekben, a kerékpározás miatt. Összefoglalva csak annyi tanácsot adhatok a Toszkána belsejében kerékpározni vágyóknak, hogy kétszer is gondolják meg, hogy belevágnak-e. Ugyanis könnyen egy teljesítmény-túrán találhatják magukat. Egy 11 km-es szakaszon simán összejöhet 400 méter szint emelkedés, aki gyakran kerékpározik az tudja, hogy ez mit jelent ott, ahol nagy hegyek nincsenek is...Szóval "öröm" biciklizéshez ne ezt a terepet válasszák.
Mindenhová eljutottunk, ahová ajánlottad és szerettünk is volna ( Firenze, Pisa, Siena, San Gimignano, Volterra...), A fehér tengerparton is voltunk, szinte teljesen üres volt és amerre mentünk, a többi strand is abban az időben kihalt volt, páran voltak csak. Nekem személy szerint Monteriggioniban v.....
Rendkívül sok és hasznos infót kaptunk Tőled, nem nagyon hiszem, hogy amit csinálsz, lehet jobban csinálni.
Kívánom, hogy tartson soká a mániád Toszkána iránt.
Üdvözlettel: T Róbert

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145