A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Toszkána főbb útvonalai

autópálya, kis földút, gyors, jó, ingyenes, panorámás utak de szintig mindig kanyargós hiszen ez Toszkána. Hol és hogyan közlekedjünk helyben?

Aki Toszkánába autóval indul neki az először olvassa el a 'Mivel utazzunk' részben írtakat, klikk ide!!!

Autópályák Toszkánában:

Az autópályákat zöld alapon fehér felirattal jelzik a táblák míg a főutakat kékkel (pont forditva, mint Magyarországon!). Ez főleg Pisa, Firenze vagy Siena környékén elég félreérthető, ahol ellenkező irányban jelzik ugyanazt a várost a különböző színű táblák. Hétvégéken vagyis vasárnaponként tiltott a teherforgalom, ezért könnyebb haladni pl a Bologna-Firenze közötti hegyi útvonalon ahol egyébként egybefüggő kamionsor megy a jobb oldali sávban. A legnagyobb torlódás az ünnepek és az agusztusi szabadságok idején van pl. Húsvét hétfő, május 1, junius 2, agusztus 1 és 15 és 31... (olvasd el a Kiutazással kapcsolatos autós cikket - klikkelj

A legfontosabb autópálya az A1es (térképen pirossal), mely Bologna-Firenze-Róma irányban szeli át a tartományt, az olaszok 'auto sole'-nak nevezik. Ebből ágazik le Firenze északi részénél az A11es (térképen kékkel), mely Firenzéből Pisába megy Lucca érintésével. Ez utóbbiból tovább lehet menni Viareggio felé a tengerpartra, de Pisánál rá lehet térni az A12esre is (térképen zölddel), mely dél felé Rosignanóig, észak felé Genovába tart. 

 testmap

Az autópályák Olaszországban nem matricásak, mint nálunk hanem kilométerarányosak, vagyis az adott szakaszt fizeted. Az autorstrada weboldala a www.autostrade.it de van app is amit le lehet előre tölteni, a szakaszonként jegyárakat és esetleges terelést vagy lezárást sőt a baleseteket is jelzik.

Tehát amikor ráhajtasz akkor egy kapunál egy kártyát kell kivenni a gépből és a sorompón átmenni - ha nem lóg ki a jegy akkor meg kell nyomni a nagy piros gombot. Kilépéskor pedig le kell adni a kártyát és fizetni, kpben a kabinban ülő bácsinál vagy az autómatánál ha nicsnen ott senki. A fizető kapuknál többféle jelzés is van, ne menjetek a TELEPASS feliratúhoz akkor sem ha mindig nyitva van és nincs sor, mert itt csak a speciális 'távirányitóval' rendelkezők mehetnek át (főleg kamionosok) akiknek így a számlájáról veszik le a pénzt autómatikusan. Aki el akarja kerülni a hosszú sorbanállást és van hitelkártyája az választhatja a VIACARD feliratú kaput, mert ez a leggyorsabb : itt először a jegyet, majd a kártyát bedugod és pillanatok alatt lezajlik a fizetés (nem vonnak le kezelési költséget). Aztán van még a Viacard kék felirat, általában itt fizethetünk hitelkártyával is -a kártyákat émblémájukkal együtt ki is írták egy nagy táblára (VISA, MASTER stb.

Lehet úgynevezett viacard kártyát is venni a benzinkutaknál, amiről aztán az automata leveszi a megfelelö összeget de ezt többynire  a kamionosok használják. Több helyen vannak már automata készpénzes fizető kapuk is, itt először a jegyet kéri az automata, majd kiírja az összeget, után be kell dugni a papripénzt vagy bedobni az aprót ( ezt egy kinyiló 'fiókocskába'), és aztán a visszajárót megvárni.

 

Megállhatunk bármelyik Autogrillnél (egy igazi kapucsinora), itt el lehet menni wc-re is, sokszor a nénike ott ül és kérnek érte egy kis aprót, de nem kötelezhetnek rá senkit sem (én akkor adok, ha tiszta volt minden). Aki nincsen hozzászokva az olasz mosdókhoz, annak megjegyzem, hogy sokszor a vízet egy pedállal kell beindítani, ami a mosdókagyló alatt van a padlószinten. Vannak persze fotocellásak is, ami akkor indul beha a kezünket a csap alá tesszük, ugyanígy működhet a wc is sok helyen. A kávézónál általában külön kell előre fizetni egy kasszánál, majd a blokkal kérni a pultnál a kávét - bér az olaszok sokszor először isznak aztán fizetnek.

Az autópályákon és a szupersztrádán sőt már alsóbbrendű utakon is kamera figyeli a közlekedést, mindent megtalálhattok a már említett www.autostrade.it weboldalon. Ezek a kamerák nem mérnek sebességet, csak figyelemmel kísérik a forgalom változását. Nem tudtam úgy bemásolni, hogy látható legyen a webcamera közvetlenül, de ide teszem a térkép linkjét, ahol a webcamerák be vannak jelölve az autópályákon (A1, A11, A12) és a FiPiLi-n is:

www.autostrade.it/autostrade/traffico.do

 

Egyéb gyorsforgalmi utak vagyis superstradák (a fenti térképen sárgával):

Ez egy 2x2 sávos de leállósáv nélküli út, ami nem fizetős és általában max 90 km/h sebeséggel lehet rajta haladni. A legismertebb talán a FI-PI-LI azaz Firenze -Livorno-Pisa  - a régi navigációkban még leeht hogy nincsen bennehogy az A1-ről már nem a Lastra Signa-nál lehet rátérni a FiPiLi-re, hanem az új, Scandicci nevű kijáratnál. A másik a FI-SI vagyis a Firenze Siena közötti superstrada amit most javítgatnak mert van ahol már 50el sem lehetett rajta haladni annyira meg volt gyűrődve, tiszta hepe hupa. Most már Siena után is folytatódik egy rövidebb szakaszon Arezzo irányában. Aztán van ilyen 2x2 sávos út a tengerparton Pisától északi irányban ami szinte pérhuzamosan megy az autópályával egy rövidebb szakaszon (Auerlia , ss1 a neve) és ugyanez megy Livornótól délre is egészen Grosseto-ig és még utána is egy darabig Roma felé. Valójában ezen akár 110km/h-val is lehet haladni és egy rövidebb szakaszt kivéve egészen Rómáig lehet így menni mert autópálya már csak Civitavecchia környékén Roma előtt nem sokkal kezdődik. 

Autómentő:  ha valaki lerobban akkor elsődleges szabály hogy nem lehet vontatni ugyanis ez teljesen tilos Olaszországban. Ki kell hívni egy autómentőt ami egy közeli autószerelőhöz viszi majd az autót és utasait. Ezt a számot csak akkor érdemes felhívni ha nincsen otthon kötött biztosításod az autóra ugyanis ebben az esetben nem hívhatsz fel mást csak az ő helyi partnerüket. Az autószerelő ahova az autót viszik lehet hogy csak hétfőn nyit ki mert hivatalosan szombaton csak délig dolgoznak tehát ha hétvégén ér benneteket baj akkor ott kell szállást keresni a közelben ha lehet lakott területen (városban) így vasárnap vagy akár hétdfőn is tudtok kirándulni a környéken busszal ha várni kell az autó megjavítására. folyt köv

A Youtube-os csatornáknra tettem fel több videot ami haszno lehet, az egyik a tankolás de van parkolás és más is a témában:

tankolas  

 

 

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 21:41
2014es mail
Szia Viki!

Fel tudnál hívni most? Tankolunk, de nekünk is levont 100 eurot a gép. Köszi
Balázs

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145