A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Iszik vagy vezet ??

Lássuk az egyik legtöbbet feltett kérdéseteket: Mennyit (alkoholt) lehet inni vezetés előtt Olaszországban?

Hivatalosan a soför vérében     0,5g/l    alkoholszint felett büntetnek, ami kb 1 bő pohár bor/sör.

Aki túllépi ezt a szintet attól alapesetben 10 pontot levonnak és: a 0,5-0,8 g/l közötti értéknél a bünti 500-2.000 eu és 3-6 hónap jogosítvány bevonás. Akit 0,8-1,5g/l közötti értékkel kapnak el az 800-3.200 eu között fizet, 6-12 hónapra megvonják a jogsiját és akár 6 hónapra be is zárhatják. Akinél még magasabb értéket mérnek már 6000 euro a maximum, a jogsit már 1-2 évre is bevonhatják és lecsukhatják 6-12 hónapra és az autót is elkobozhatják. Aztán jön az apróbetűs rész vagyis súlyosbító tényezők, visszaesők, hivatásos sofőrök stb.

 

DE az olasz rendőrök nem azzal kezdik hogy előkapják a szondát mert itt szinte mindenki iszik bort a vacsorához. A különbség a mennyiségben van és az evésben- az olaszok ugyanis minden étkezéshez isznak bort de nem esnek túlzásba vagyis nem részegednek le a végére. Mivel evés közben isznak a hatása is gyengébb, hiszen egy olasz 4-5 fogásos ebéd időben is hosszabbra nyúlik, sokszor késő éjjelre amit egy kává zár le. Még esküvőkön sem jellemző az hogy bárki is dülöngéljen a végére vagy leigya magát a sárga földig. Persze a fiatalok a discos estéken azért legurítanak több pohár alkoholos italt de egy szabály szerint éjjel 2 után nem adhatnak alkoholos italt senkinek még a szórakozóhelyeken sem. A másik hogy mivel tényleg napi szinten isznak bort (keveset) a szervezetük is talán jobban hozzászokott. 

Nem azt mondom hogy nyugodtan igyatok mert úgysem kap el a rendőr hanem azt hogy ne mondjatok le egy gyertyafényes vacsorán egy pohár finom borról,  csak ne vigyétek túlzásba. Ha nem vagytok benne biztosan hogy képesek vagytok biztonságban vezetni akkor inkább ne üljetek a volán mögé, kérejetek meg valakit hogy vigyen el Benneteket. Ne felejtsétek el hogy mindenkinek máshogyan reagál a szervezete ami rengeteg faktortól függ tehát ami nekem meg sem kottyan lehet a másiknak már túl sok akkor is ha a szint alatt marad.

Több publikus helyen tettek ki autómatákat vagy árulnak egyszerhasználatos alkoholtesztet amibe bele kell fújni ( ETILOMETRO ) pl éttermekben, szórakozóhelyeken így megtudhatjátok mennyi is az annyi. Sőt az alkoholszinttel kapcsolatos informáciokat ki kell mindenkinek függeszteni különben 7-30 napra be is zárhatják. 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145