A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Mozgássérült helyzet Toszkánában

Hova hajthatnak be, hova parkolhatnak és milyen akadályokba ütközhetnek akik nehezebben vagy csak kerekesszékkel mozognak...

A cikket lassan fogom felépíteni mert mindennek alaposan utána akarok nézni ezért nézzétek el nekem hogy eleinte se füle se farka nem lesz.

Első és legfontosabb a földrajzi adottságok figyelembe vétele gyalogosként is- a legtöbb középkori város utcáinak kőburkolata nem alkalmas magassarkúban sétálgatásra és biciklizés, kerekesszék esetén is nehézkes. Nem beszélve arról hogy ezek a városok dombra épültek mint Volterra vagy San Gimignano vagy több dombra mint Siena. Ergo az utcák emelkedőkkel, lejtőkkel vannak tele.

CUDE: kék nemzetközi mozgássérült engedély 

Parkolás: Akinek van nemzetközi engedélye az kiteheti az autó szélvédőjére és így a kifejetten mozgássérül helyekre bármikor odaparkolhat. A helyeket az aszfalton sárga vagy narancssárga csíkkal jelzik és egy tábla is van a megszokott mozgássérült rajzzal. 

Firenze  Na ez nehéz eset mert nem elég a nemzetközi engedély hanem kérni kell előre egy időszakos, az adott napokra érvényes behajtási engedélyt. A város weboldalán van róla pontos info, klikk ide. Elsőként regisztrálni kell itt: https://servizionline.serviziallastrada.it majd kérvényezni az engedélyt a ' Autorizzazioni ZTL/ZCS' menüben. A másik lehetőség hogy felhívjátok a 800 339891számot ami hétfőtől péntekig 8.30-13/14-16.30 érhető el vagys emailben a  címen és a kért adatokat megjrjátok nekik.

Lehet intézni előre mozgárssérülteknek kerekesszéket is az állomásnál, Piazza della Stazione a tuóourist info irodában, van nekik kettő ingyen. Aki akar előre is elintézheti telefonon a  +39 055 212245 számon vagy emailben a  A foglalásnál előre kell 150 euro kauciót fizetni helyben kpben vagy hitelkártyával amit utána visszaadnak (max 2-3 napra adják).

Van olyan taxis cég aki rendelkezik speciális autókkal amiben keresszékkel is lehet utazni, a nevük So.co.ta. 4 autójuk van és előre kell foglalni a +39 055-410133 számon.

Pisa: A város weboldala szerint a külföldi mozgássérült engedéllyel rendelkezők behajthatnak a belvárosi ZTL zónákba (merthogy több is van) de előtte telefonálniuk kell a 800 086540 telefonszámra. Az ABCD zónák minden nap 0-24 órában limitáltak tehát éjjel is. Az Arno folyo partjára junius-juliusban este 10- éjjel 3 között , míg május, augusztus és szeptember hónapokban csak péntek/szombat/vasárnap ugyanebben az idősávban tiltott a behajtás. A város weboldalának ide vonatkozó oldala (angolul , spanyolul, franciául is)  klikk ide.

Siéna- itt is van ZTL zóna vagyis a belvárosba nem lehet behajtani csak a helyieknek engedéllyel, akiknek itt van a szállásuk és a recepcion bejelentik az autójukat (és ők regisztrálják) és a mozgássérült engedéllyel is ha olasz vagy europai országból jöttök. A város weboldalán írják, klikk ide. 

San Gimignano- parkolni itt is mindenhol csak az eredeti kék engedéllyel lehet (másolatokkal nem). 

Volterra - itt azt írják hogy kérni kell egy ideiglenes behajtási engedélyt, ehhez az email éas telefonszám a weboldalukon https://www.comune.volterra.pi.it/permessi_ztl_2020

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145