A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Uffizi, Akadémia, Pitti Palota .... vagyis firenzei állami múzeumok

A legfontosabb firenzei múzeumokban látható időszakos kiállítások, jegyárak és nyitvatartások- Uffizi, Akadémián, de még híresebb az Uffizi múzeum ahol Boticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo... alkotásai láhatóak.  A tervezéshez fontos megnézni hogy melyik nap vannak zárva, meddig lehet bemenni és mennyibe kerülnek a jegyek. Tehát nézzük az állami múzeumokat: Uffizi, Akadémia, Pitti Palota és társaik

utolsó frissítés 2024 máj

Előre mondom hogy nem minden firenzei múzeum tartozik ide, vagyis ez itt csak az ÁLLAMI MÚZEUMOK csoportja ( pl a Palazzo Vecchio, Duomo.... nem) . 

COVID: nincsenek erre vonatkzoó szabályok jelenleg, a tömeg miatt van aki felteszi a maszkot még mindig

KIEMELT NYITÁSOK/ZÁRÁSOK:

Lássuk hogy mikor vannak  az  ingyenes napok  . Ezekre a napokra nem lehet előre foglalni jegyet tehát mindenkinek sorba kell állnia

  • minden hónap első vasárnapján ingyenesek az olasz állami múzeumok vagyis 2024ben május 5, június 2, július 7, augusztus 4,  szeptember 1,  október 6, november 3,  december 1.
  • nőnapon vagyis március 8án minden nőnek ingyenes a belépés nem csak az Uffizibe, Pittibe ( állami múzeumokba ) hanem több városi múzeumba is mint pl a Palazzo Vecchio, Santa Maria Novella, a Museo di Novecento.
  • nemzeti ünnepeken mint április 25 a felszabadulás napján, junius 2 a köztársaság ünnepén és november 4én a nemzeti egyesülés és fegyveres erők napján is ingyenesek az állami múzeumok

!!! Vigyázat, amennyiben az ingyenes nap hétfőre vagy más ünnepre esik akkor előtte vagy utána napra tehetik át az ingyenes belépést ezért érdemes utánanézni pontosan!!

Minden HÉTFŐN ZÁRVA vannak és december 25én, január 1én de pontosan odaírtam mindegyikhez. 

A hivatalos weboldal ahol a jegyeket megvehetitek ezekbe a múzeumokba csak és kizárólag a b-ticket , https://webshop.b-ticket.com/webshop/webticket/eventlist  

UFFIZI ( Galeria degli Uffizi )

Firenze legfontosabb kép- és szobortára a XIII sz.ból és főleg a reneszánsz korból. Leonardo a Vinci, Michelangelo, Boticcelli, Giotto... de van Dürer, Rembrandt, Rubens is - részletesen a múzeumról Firenze ismertetőjénél írtam, klikk ide. A Vasari által tervezett épület 1. és 2. emeletén található a kiállítás mely a Medici család gyűjtménye volt. Az épületben van még a Contini Bonacossi gyűjtemény, a Gabinetto Disegni e Stampe degli Uffizi, innen indul a Vasari folyosó is ami jelenelg még zárva van. Virtuálisan is végigjárhatjátok az Uffizit a Google weboldal új múzeumos részlegében és a festményeket közelebbről is megnézhetjük klikkelj ide. Persze ez nem helyettesíti a személyes látogatást, de sokat segít a tervezésben, szerintem kifejezetten kedvcsináló!!!

A uffizi

IMG 1996 IMG 2006 IMG 2033

Cím: Piazzale degli Uffizi, hivatalos weboldaluk https://www.uffizi.it/gli-uffizi

Nyitvatartás 2024: Kedd-Vasárnap 8.15-18.30, hétfőnként zárva és újévkor, május 1-jén, december 25én is. Most 2024ben is nyitva marad keddenként este 22.00 óráig, utolsó belépés 20.30. A jegyiroda bezár 18.05-kor!

Belépőjegy 2024: A jegyek több kiállításra is érvényesek: Museo Archeologico Nazionale e al Museo dell'Opificio delle Pietre Dure.

A felnőtt jegy ára 25 euro, télen január 10 és február 20 között illetve november 10 és december 20 között csak 12 euro. A kedvezményes jegy 18-25év közötti uniosoknak mindig 2euro, 18 év alatti europai unios állampolgároknak mindig ingyenes. A kedvezményes jegyekhez igazolványt kell bemutatni!

Létezik egy kora reggeli jegy vagyis Prima Mattina azoknak akik nyitásra mennek vagyis 8,15-8,55 közöttre foglalnak és mennek be vagy foglalás nélkül 8,45ig veszik meg a jegyet és 8,55ig mennek be- csak 19 eurot fizetnek a 25 euro helyett ( sorbanállás miatt kiszámíthatatlan).

Van egy PASSEPARTOUT nevű jegy ami 5 egymásutáni napra érvényes, egyszer lehet vele bemenni több múzeumba  SORBANÁLLÁS nélkül: tehát az előbb említett kiállítások mellett ( ami az Uffizihez kapcsolódik) érvényes a Palazzo Pitti kiállításaira és a Boboli kertbe, a Nemzeti régészeti múzeum és a Drágakő művesekhez is. Ennek ára 38 euro, de kedvezményesen január 10 és február 20 között illetve november 10 és december 20 között csak 18 euro. Egyetlen megkötés hogy az Uffizivel kell kezdeni és oda kell egy pontos időpontot foglalni amikor be akartok menni, a többi múzeumba meg akkor mentek a jeggyel amikor akartok (utána).

Az Uffizibe létezik éves bérlet aminek ára 70 euro minden kiállításra 365 napra bármennyi belépésre. Az időpontra foglalás ára fejenként 4 euro mindenkinek (kedvezméynes vagy ingyenes belépés esetén is. A jegyfoglaláshoz klikk ide.

Egyéb:  Aki nem akar órákig sorbaállni az előre foglalhat jegyet adott időpontra plusz 4 euro/fő áron ( több infóért klikk ide ) . A bejáratnál van 2 könyvesbolt, a kijáratnál a harmadik, ahol az Uffiziről is lehet ismertetőket és festménymásolatokat kapni. A bejáratnál van egy ingyenes ruhatár is, ahol le kell tenni az esernyőket, nagy táskákat. Korlátozzák a folyadékok bevitelét, fejenként egy fél literes vizet, gyerekeknek egy 0,25ös gyümölcslét lehet bevinni, ellenőrzik a gyógyszereket is pl aerosol, gélek. Az emeleten található a kávézó, melynek teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a szomzsédos Palazzo Vecchiora. Több nyelven is lehet audioguide-ot vagyis fülhallgatós lejátszót kölcsönözni (olasz, angol, német, francia, ) ára 6 euro egyszemélyes, 10 euro a dupla. Nem lehet viszont 'füles' nélkül idegenvezetni itt sem, baráti társaságok esetén sem mert a hangos beszéd zavarja a többieket. A 11főnél nagyobb csoportok esetén a jegyeken és esetleges foglalási díjon felül 70 eurot kell fizetni (kivéve előre befoglalt iskolai csoportok).

Vasari folyosó < Corridoio Vasariano JELENLEG ZÁRVA talán 2024ben végre megnyitják állítólag kb 50 euros jegyárakkal. Egy kb 1 km hosszú folyosó festményekkel és szobrokkal (az 1600as, 1700as évekből) az Uffizi és a Pitti Palota között melyet Vasari építész készített a nagyhercegnek hogy kényelmesen és zavartalanul tudjon közlekedni a kastély és az irodák között. A folyosó átvezet a Ponte Vecchio hídon is a kis ékszerboltok felett a második emeleten ablakokkal és egy templomon is... 

Gabinetto disegni e stampe - grafikák az Uffizi 2. emeletén: az Uffizi nyitvatartási idejében, nincs külön belépő. 

Galleria dell Statue e delle Pitture delgi Uffizi egy külön szobor és festmény kiállítás rész, nincsen külön belépő.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pitti Palota < Palazzo Pitti >
A firenzei nagyhercegek, a Mediciek, majd az olasz királyi család lakhelye volt valaha, ma több kiállitás és az óriási kert várja a látogatókat. A Vasari folyosó kötötte össze az Uffizi-vel. Az épület mögötti angol kert a Boboli ( Giardino di Boboli) ahol nyáron rendeznek szabadtéri rendezvényeket is. Erről is írtam bővebben a régios bemutató menüben a Firenzés részben, klikk ide 

 

Firenze Pitti

Királyi és uralkodói lakosztályok ( Appartamenti reali ed Imperiali ) Az épület jobb szárnyában 14 teremben láthatók 3 évszázad kincsei, a király és királynő lakosztályai melyeket a savoiai király birtokolt utoljára amikor Firenze volt az ország fővárosa. Előtte a Medici és Lorena családok lakták , ma is láthatók a bútorok egy része, díszes falak, óriási ablakok, nehéz függönyök, márvány padló és lépcsők...

Palatina Galéria (Galleria Palatina) és királyi lakosztályok - az egész emeletet elfoglaló kiállítás bemutatja a hajdani uralkodók lakrészét, olyan képek lógnak a falon mint Botticelli, Tiziano, Van Dyck, Rubens....

Modern Művészetek Galériája ( Galleria d'Arte Moderna ) főleg olasz festők és szobrászok művei az 1700az évektől az első világháborúig.

Nagyhercegek Kincsei ( Tesoro dei Granduchi) 2017ig Museo degli Argenti-nek nevezték. A nagyherceg nyári rezidenciájának freskókkal díszített termeit betöltő kiállitás, a palota földszintjén és félemeletén. Régi nevét a Salsburgból 1815ben Firenzébe hozott ezüstöknek köszönheti. A Mediciek kincsei közé tartoznak az ékszerek, a kővázák, kristályok és eleféntcsont tárgyak, de vannak kínai és japán porcelánok is. 

Divat és Kosztüm múzeum  ( Museo della Moda e del Costume ) 2017ig Galleria del Costume-nek hívták. Több, mint 6000 ruha és kiegészitő mutatja be a divat történetét, melyeket kétévente cserélnek, hogy minnél többet be tudjanak mutatni a gyűjteményből, és a visszatérőknek is érdekes legyen. 2021ben felújítás miatt egyelőre zárva

Cím: Piazza Pitti, 1

Nyitvatartás 2024:kedd-vasárnap 8.15-18.50 között, zárva minden hétfőn, jan.1én, december 25. A pénztár egy órával előbb bezár. Nyáron vagyis június 4 és szeptember 26 között kedden este 22.00 óráig csütörtökön este 21.00 óráig vannak nyittva, a belépés max fél órával előtte lehettséges. 

Belépőjegy 2024: A Pitti palota jegye érvényes a Galleria Palatina, Galleria d’Arte Moderna, Tesoro dei Granduchi, Museo della Moda e del Costume kiállításokra. A hivatalos weboldaluk a jegyvásárláshoz a b-ticket vagyis klikk ide

A felnőtteknek 16 euro a jegy, kedvezményes jegy 18-25 év közöttieknek 2 euro, 18 év alattiaknak ingyenes (unios tagállamokból) . 

Aki akar ide is lehet előre foglalni időpontot fejenként 4 euroért on-line vagy telefon +39 055 294883. és a Firenze Card-dal ingyenes a belépés de időpontot kell ezzel is előre foglalni.

Audioguide 6 euro, dupla vagyis 2 főre 10 euro- magyarul nincsen de 6 nyelven igen.  

A cumulativ jegy vagyis Pitti palota és Boboli kerttel együtt 22 euro. A PASSEPARTOUT idén is 5 egymást követő napra érvényes, egyszer lehet vele bemenni több múzeumba SORBANÁLLÁS nélkül. A múzeumok: Uffizi, Pitti Palota, Boboli múzeum,  Nemzeti régészeti múzeum és a Drágakő művesek. Aki ezt veszi meg annak az Uffiziben kell kezdenie és (csak) ide időpontot mondani előre. Ennek ára 38 euro, aki télen jön november 10- december 20 vagy január 10-február 20 között annak csak 18 euro.

Aki nem akar sorban állni az foglalhat előre jegyet, ez 3 euro fejenként pluszban, klikk ide. Ide is lehet venni éves bérletet aminek ára 35 euro minden kiállításra 365 napra bármennyi belépésre, sorbanállás nélkül.  A jegyfoglaláshoz klikk ide. A ruhatár ingyenes, az audioguideok

* * * * * * * *

Boboli kert < Giardino di Boboli > vízesésekkel, sétálóutakkal, barlangokkal, szobrokkal díszített fantasztikus szabadtéri múzeum kertnek álcázva a Pitti Palota mögött. Nem nagy, de mégis el lehet benne veszni, van kis tó citromfákkal, szigettel, árnyas sugárutak és kis szabadtéri színház, dombok, ahonnan végiglátni a városon - ideális fáradt utazóknak megpihenni a nyugalom kis paradicsomában. Jelenleg megközelíthető a Pitti palota főbejáratán keresztül, Annaléna bejárat  a via Romana utcából és a Forte Belvedere bejáratainál és a  Porta Romana felöl. 

Belépőjegy 2024: 

Felnőtt jegy 10 euro, téli kedvezményes jegyek november 10- december 20 vagy január 10-február 20 között 6 euro. Kedvezményes jegy 18-25 éveseknek 2 euro, 18év alattiaknak ingyenes (uniosoknak). 

A cumulativ jegy vagyis Pitti palota és Boboli kert együtt 22 euro, télen ugyanez 14 euro. A PASSEPARTOUT idén is 5 egymást követő napra érvényes, egyszer lehet vele bemenni több múzeumba SORBANÁLLÁS nélkül. A múzeumok: Uffizi, Pitti Palota, Boboli múzeum, a Nemzeti régészeti múzeum és a Drágakő művesek. Aki ezt veszi meg annak az Uffiziben kell kezdenie és (csak) ide időpontot mondani előre. Ennek ára 38 euro, aki télen jön annak csak 18 euro. 

Előrefoglalás adott napra órára plusz az 3 euro fejenként (gyerekek is) és ezzel nem kell sorbanállni. A jegyfoglaláshoz klikk ide.

Nyitvatartás:  minden nap 8.15-naplementéig vagyis télen 16,30ig, máricusban és októberben 17,30, április május és szeptember 18,30, június/július/augusztus 19.10ig. Zárva midnen hónap első és utolsó hétfőjén és december 25én. A pénztár egy órával korábban bezár. Extrém időjárási helyzet esetén zárva marad!

Porcelán muzeum ( Museo delle Porcellane ) többszáz éves porcelánok a világ minden tájáról de jelenleg vagyis 2024ben még mindig zárva felújítás miatt. 

Bardini kert ( Giardino di Bardini)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Akadémia < Galleria dell'Accademia >

Főleg szobrok (Michelangelo eredeti Davidja is), és festmények az 1200as-1600as évek közötti időkből. Nincsen ruhatár és nem lehet bemenni nagy hátizsákkal, bukósisakkal! Nem lehet bevinni fél literesnél nagyobb italt, vann egy metaldetekto és elveszik a késeket, ollókat, veszélyes tárgyakat (utána visszavehetik). Lehet bérelni audioguide-it olasz, angol, francia, német, spanyol és japán nyelvekkel, aminek ára 6 euro, 2 fülhallgatóval 10 euro. Mozgássérülteknek van lift és a mellékhelység is akadálymentesített. 

Cím: via Ricasoli, 58-60, weboldalukhoz klikk ide

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 8.15-18.50, zárva minden hétfőn, jan.1, december 25. A pénztár bezár 18,20kor, elkezdik kiterelni az embereket 18,40kor. 

Belépőjegy 2024ben:  16 euro felnőtteknek, EU országok polgárainak 18-25 között 2euro, 18 év alatt ingyenes. Audioguide  6 euro, dupla 10 euro olasz, angol, német,  francia, spanyol,  japén nyelveken. Aki nem akar sorbaállni az előre foglalhat plusz 4 euro/fő áron (több infóért klikk ide) a weboldalhoz klikk ide

Hangszerek múzeuma < Museo degli strumenti musicali> - az Akadémia épületében, nyitvatartási idő mint az Akadémiában, nincs külön belépő (az akadémiás jeggyel lehet bemenni)

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A Bargello muzeumok csoportba tartozik a  Bargello muzeumon kívül a Medici kápolnák, Orsanmichele, Casa Martelli, Palazzo Davanzati. Ezeket most már egy közös weboldalon találtok meg, klikk ide 

Bargello Nemzeti Múzeum ( museo di Bargello ) Donatello, Michelangelo, Verocchio és más híres művészek szobrai, festményei több szinten. Van lift mozgássérülteknek, van mellékhelység, gardrobe ami kötelező és ingyenes.

Nyitvatartás: minden nap nyitva 8.15 - 13.50, de nyáron vagyis juli 14től szeptember 30ig egészen du 17,00ig nyitva vannak. Zárva minden hónap 2. és 4. vasárnapon és 1. 3, és 5. hétfőjén, január 1én, május 1én és december 25én. 2018 április 8án rendhagyóan nyitva van. 

Belépőjegy 2023  9 euro, illetve az időszakos kiállitások ideje alatt több. Aki előre foglal az 3 euroval többet fizet de nem kell sorban állnia, a szokásos b-ticket oldalon. A pénztár 13,20kor bezár. Audioguide 6euro sima, 10 euro dupla.  A jegyfoglaláshoz klikk ide.

Medici Kápolnák muzeuma ( Cappelle Medicee ) Medici család síremlékeit mutatja be, a San Lorenzo templom egy részében, köztük Michelangelo művét is. Minden nap nyitva 8.15 - 17.50, zárva minden hónap 2. és 4. vasárnapján, 1., 3. és 5 hétfőjén, január 1én és május 1én és dec. 25én . Belépő 9 euro.

San Marco múzeum a domenikánus San Marco kolostor épületében található kiállítás, amely főleg Savonarola idején játszott fontos szerepet a város életében.

Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 8,15 - 13,50 a pénztár 13,20kor zár. Pénteken 8.15 - 18,00, a pénztár 17,30kor zár. Szombaton és vasárnap és ünnepnapokon 8.15 - 19.00, a pénztár 18,30kor zár. Zárva minden hónap 2. és 4. hétfőjén, és 1., 3. és 5. vasárnapján, Jan.1, Maj.1 és dec 25. Belépő 4 euro

Museo di Palazzo Davanzati - via di Porta Rossa, 13 . Úgy is ismert mint az antik firenzei ház múzeuma. Egy XIV. századi házról van szó, amit 1951ben megvett az állam és teljesen berendezte korabeli bútorokkal, festményekkel, tárgyakkal, melyeket a múzeumokból gyűjtöttek be de részben vásárolt, adományozott dolgok is vannak.

Nyitvatartás: minden nap 8.15 - 13.50, zárva minden hónap 2. és 4. vasárnapján és 1., 3. és 5. hétfőjén, jan 1, maj1, dec 25, . Belépő ingyenes

Jelenleg felújítás alatt ál az épület, de részben látogatható: a loggia a földszinten sok középkori tárggyal, a belső udvar, az első emeleten a 'szalon' a 'papagály szoba' és 'páva szoba' és az 'iroda' és két új helység amiket a feketerigóknak dedikáltak. A második emeleten Castellana da Vergy hálószobája részben, az iroda és az étkező, ideiglenes állapotban. A második emeletre fel lehet menni csoportosan de. 10,00, 11,00, 12,00, előre foglalni kell azonban.

 

weboldalak:

folyt köv.

Hozzászólások   

0 #2 Rekavicky 2015-10-21 10:51
2014es mail
Szia!

Küldtem neked egy hálálkodós e-mailt, de ezek szerint nem jött meg, úgyhogy akkor mégegyszer.

Nagyon-nagyon jó volt minden.
Bejártuk az egész környéket Elbától a Chinque Terre-ig.
A Toszkána című útikönyvet kipipáltuk. Szeptemberi nászút volt, de sokszor fürödtünk a tengerben, egyszer sem áztunk el és nem kellett a tömeggel küzdeni, kivéve Firenze hétvégén.
Jó tanács: Az Uffizi képtárba este 8 körül kell menni, mert nem kell sorba állni, nyugodtan végig tudod nézni és még jegyet sem kellett foglalnunk. Egyszerűen csak besétáltunk. (heti kétszer van nyitva este 10ig juniustól szept közepéig - a szerk)
Most nincs időm bővebben kifejteni, de ha gondolod írok egy kicsit részletesebben képekkel tarkítva, mondjuk valamelyik hétvégén.

Toszkána PARÁDÉS!!!!!

Üdv.: Dia&Feri
0 #1 Rekavicky 2015-02-14 15:17
Szia Viki! Sziasztok!

Nagyon szép volt Firenze csak esett két napig,pont akkor,amikor bent voltunk a városban.

Nagyon köszönöm a segítségedet az Uffizzivel kapcsolatban!

Amikor megláttam a Vénusz születését és a Primavera-t én majdnem elbőgtem magamat!A kedvenc festőm kedvenc képei.És az Erő allegóriája is is gyönyörű Botticellitől.És Bronzino Toledói Eleonórája.De nem sorolom tovább.

Még egyszer köszi!Aki teheti mindenképpen menjen el,még nekem is mennem kell,mert volt pár dolog amit nem láttam.És az uffizzit ki ne hagyjátok!Üdv:Eszter

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145