A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

kerámia

imádom a citromos mintával megfestett nagy kerámia tányérokat amiket a falra lógatva dekorációként is láthattok de elég elterjedt a kerámia a mai emberek életében is hiszen az ételeket is ilyenekeben szolglják fel ünnepeken.

Tudom hogy a citromos motívun inkább a dél-olasz részeket idézi de itt Toszkánában is eléggé elterjedt. Jellemző még a geomatria minta és a viráőgos de a legtipikusabb az olajbogyós motívum. A leglátványosabbak talán a kerámia asztalok aminek szerkezete vasból van és kerek vagy ovális, szögletes lappal készülnek hogy aztán évtizedekig álljanak egy kert lugasában. Nem csak a konyhában láthattok kerámiát hiszen a toszkán templomok és régi épületek homlokzatán is vannak berakások amik készülhetnek márváynból de kerámiából sőt porcelánból is. Az egyik legszebb talán ami eszembe jut a Pistoiában lévő régi kórház homlokzata a belvvárosban vagy a Certaldo városháza vagy a pisai Dom.... Firenzében a Piazza Santissima Annunziata téren az istituto degli Innocenti homlokzatát az árva gyerekek díszítették. 

Della Rbbia idejben fantasztikusan élénk színeket sikerült kikeverniük ami a mai napig megőrizte élénkségét. Ma már nem csak Firenzében hanem több vidéki városban is készítenek kerámiát, ahol még a reneszánsz ideján a nemesi családok kezdték el ezeket az üzemeket működtetni. Ilyen pl Montelupo Fiorentino ahol évente rendeznek kerámia vásári napokat is, vagy Impruneta ahol inkább terracotta-t készítenek és Sesto Fiorentino ahol a porcelán győzött. 

Firenzében van a Ceramica Ricceri a Dom mellett a vie dei Conti 14r szám alatt, ahol nem koronggal hanem a gyerekek által leginkább kedvelt agyagkígyós módszerrel készülnek a kerámiák műár vagy 8 generácio óta. Természetesen ők is vállalnak postai küldést bárhová garanciával úgyhogy rájuk bízhatjátok ezt is.   weboldaluk

Aztán ott van a Ceramiche Artistiche Migliori vagyis a legjobb kerámia múvészek nevű bolt a Piazza Santa Croce mellett a Via dei Benci, 39es szám alatt. A templomban léthatü angyalokat is ők készítették de a boltban vannak kisebb dolgok is úgyhogy biztosan találtok olyat ami tetszik. 

Dalila Chessa - egy festményekkel és kerámiákkal dfoglalkozó cég ahol inkább a modern stílus dominál. Ha jól nézem most Firenzében a Nyitott Műhelyben található vagyis Open Studio a Lo Spazzio D'Arte 79rosso-nél a via dei Serragli 79r (piros) címen  Weboldalukhoz klikk ide

folyt köv

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145