A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Palazzo Vecchio- Piazza della Signoria

A Piazza della Signoria a turisták által leginkább látogatott tér, hiszen itt található Michelangelo Dávid szobra (illetve annak másolata) és még rengeteg más alkotás is. A várépületre hasonlító Palazzo Vecchio jellegzetes tornya magasan a város felé emelkedik. Termeiben a Medici család nyomait találhatjuk: freskók és aranyozott ajtók, baldachinos ágyak és mintás tapéták díszítik belül az épületet.

frissítve 2019 novemberben

A tér egy igazi szabadtéri galéria, amely a város egész történetét bemutatja. A legszembetűnőbb a Neptunusz kút, amely fehér Carrarai márványból készült, bronz szobrait a flamand származású Giambologna készítette. Balra esik a szobrász egy másik alkotása, a Medici családból I. Cosimo toszkán nagyherceg lovasszobra. A Palazzo Vecchio sarkán látható Donatello oroszlánszobrának másolata, a bejáratánál pedig Michelangelo híres 'Dávid'-ja (másolat) és Bandinelli 'Herkules és Cacus' szobra. Jobbra a Loggia árkádjai alatt van többek között a híres firenzei aranyműves, Cellini bronz Perzeusz-a és Giambologna egy másik szobra: 'A szabin nők elrablása'.

A Piazza della Signoria terén zajlottak a város legfontosabb eseményei: itt került sor az 1330-as felkelésre, vagy a Mediciek hatalmát népszerűsítő ünnepségekre. Itt végezték ki az 1478-as Pazzi összeesküvés résztvevőit, akik megölték Lorenzo Il Magnifico Medici testvérét, őt magát pedig megsebesítették. A gyilkosok testét a palota ablakaiból lógatták ki. Savonarola dominikánus barátot is itt akasztották fel és égették el, miután heteken át kínozták a palotában.

A Palazzo Vecchio épületének jellegzetessége az aszimmetrikusan elhelyezett 94 méter magas torony, melyet Arnolfo tervezett. Harangja jelezte a veszélyt és hívta közgyűlésre a polgárokat. A homlokzaton a felső kiugró rész alatti boltívecskékben látható sok firenzei címer. Az akkor még Palazzo della Signoriának nevezett épület belsejének nagy részét Vasari építette ujjá, amikor I. Cosimo nagyherceg ideköltözött. Palazzo Vecchionak (régi palota) pedig azután kezdték hívni, miután a Mediciek átköltöztek a Palazzo Pittibe. Az belső udvar közepén Verocchio szárnyas Putto szobrának másolat áll egy szökőkút díszeként, az árkádok alatt főként osztrák városok látképei láthatók (mert egy osztrák hercegnőt vett el Cosimo fia).

Az első emeleten található a legnagyobb terem az 'ötszázak terme', melyben a Mediciek elűzése után a városi köztársaság idején gyűléseztek. Aztán, amikor a család visszatért, megbízták Vasarit az újjáépítéssel, aki 18 méter magasra emelte a mennyezetet, amit a falakkal együtt az I. Cosimo tetteit megjelenítő jelenetekkel festett tele. Emiatt sajnos elveszett az a két óriási freskó, amelyet Michelangelo és Leonardo készítettek pár évtizeddel azelőtt azért, hogy összemérjék tehetségüket. A falak mentén található szobrokat Vincenzo de Rossi készítette, kivéve a Győzelem Géniuszát, ami Michelangelo alkotása (eredetileg II. Gyula pápa sírjára készítette, de a mester unokája aztán I. Cosimonak ajándékozta).

A következő szinten találhatóak az „elemek lakosztályai", melyeket Vasari festett tele a víz, föld, tűz és levegő allegorikus képeivel. Ezek mind Eleonora nagyhercegnő, I Cosimo feleségének szobái voltak, melyek közül kiemelkedik a Fogadóterem, ahol a mennyezeten Camillo történeteit ábrázolják manierista stílusban. Sok szobának a falait - szintén Eleonora kérésére- híres nők alakjai, történetei borítják (pl. Penelope-é). A leghíresebb mégis a Liliomos terem, amelynek falán Firenze szimbóluma, a liliom látható, és ahol elhelyezték Donatello eredetileg kinti szobrát, a 'Judit és Holofernész't. A ruhatárnak nevezett teremben a faragott szekrények ajtajain 53 térképet láthatunk felfestve, ezért sokan a „térképek szobájának" is hívják. Ezen a szinten található Verocchio Putto-jának eredetije, melyet a lenti udvarból hoztak ide.

 

címe: Firenze, Palazzo della Signoria, hivatalos weboldaluk cultura.comune.fi.it  

Jegyek:  felnőtteknek 12 euró/fő , 18-25 év közöttieknek és egyetemi hallgatóknak kedvezményes jegy 10 euró. A torony és körséta ára szintén 12 euro felnőtteknek és 10 euro a ekdvezményes. Múzeum+régészeti túra felnőtteknek 16,50 euro, kedvezményes 13,50 euro. Csak régésezti kör 4 euro 18 év felett. Múzeum és Torony és körséta 17,50 euró, kedvezményes 15 euró, pluszban a régészeti kör 19,50 euro és kedvezményes 17,50 euro. A toronyba 6 év alatti gyermekek nem mehetnek fel és csak a 18 év alattiak is cska egy kísérővel és eső esetén is lezárhatják. Nem kell fizetniük de az ingyenes jegyet kapnak de csak helyben a pénztárban vehetik fel a 18 év alattiaknak, az iskolai csoportok diákjai és tanáraiknak (előre foglalni kell) és a mozgássérülteknek és kísérőik. 

Nyitvatartás: április 1től szeptember 30ig nyitva 9-23 között kivéve csütörtököt amikor 14 órakor bezárnak. Ünnepnapokon is rendes nyitvatartással mint pl április 25. május 1, június 2, augusztus 15. Télen vagyis októbertől márciusig minden nap 9-19 óráig, csütörtökön csak 14óráig. Ünnepnapokon hosszabb nyitvatartással vannak nyitva pl november 1-2, december 7 és december 26-30ig, jan 2-6ig, március 25 (firenzei szilveszter) napokon este 23óráig. Decmeber 25én zárva vannak, január 1én csak du 14-19között nyitnak. A torony április 1- szeptember 30 között 9-21 között, csütörtökön csak 14ig, télen 10-17 között, csütörtökön 14ig látogatható. Mezzanino e Donazione Loeser 9-19 között kivéve csütörtököt amikor 14 órakor bezár. A kassza mellett van egy ruhatár, ahol le kell tenni az esernyőket, mellette van toilet (egész újak). Zárás előtt 1 órával bezárják a kasszát és a belépés is csak fél órával zárás előttig engedélyezett.

Jegyfoglalás elővételben lehettséges így elkerülhető a sorbanállás, vannak vezetett túrák és gyerekprogramok - mindenről írtam a Múzeumos menüben, klikk ide.

Ha szeretnéd ezt is magyar idegenvezetővel megnézni klikkelj ide.

 

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145